Предвид настъпващото лято и евентуалните повишавания (от кога ли?) на температурите, ще ми се да поразискваме една темичка: какво да исползваме във VW-тата.
Преди годинки, когато антифриза беше млад (и трудно достъпен за простолюдието) и повечето коли бяха Жигули и Москвич, се говореше, че не е проблем да се сложи антифриз, но трябва да се увеличи радиатора, или да се намали диаметъра на шайбата на водната помпа, или... все от тоя род, защото антифриза има по-малка топлопоемнст от водата и съответно по-лошо охлажда. Сега нашите колици на всички им пише G11, демек, пригодени са за работа с антифриз, и въпреки всичко, ей сега, като ползвах търсачката, ми искочиха ПОНЕ 60-70 теми с въпрос" Помощ Прегря.."
За това и ми се ще да споделя някои мои разсъждения, а ще се радвам и на допълненията (и поправките) на останалите вас
Предимства и недостатъци на АНТИФРИЗА:
Предимства:
Машините ни са пригодени за него
Съдържа добавки, намаляващи корозията и смазващи водната помпа
И да си толкова склерозирал че да го забравиш есента, все ще оцелееш някак през зимата
Недостатъци:
По-нисък поплинен капацитет
По-скъпо
В Бг къде е гаранцията, че не е някаква гнусна киселина... или друга гадост?!?
Предимства и недостатъци на ВОДАТА
Предимства:
По-добър топлинен капацитет
По-ниска цена (не говоря за чешмяна, а за дестилирана)
Е, и да е менте(т.е. от чешмата) поне не разяжда гумените съединения
Недостатъци:
Не съдържа присадки и подобрители
Ако я забравите и през зимата... ми сорри, майна, аз предупредих!
Може да предизвика корозия по металните части
И айде да си поспамя малко в собственната тема: Аз в момента карам на вода, със съвсем малко (около 0.5 л) антифриз в нея. Почти съм убеден, че от това като излезна на магистралата, температурата ми пада на около 70-75 градуса.
"А дали е така... Кой. Кой ще ми каже.." /В. Кеца/
Летни разсъждения-Антифриз или Вода?!
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Летни разсъждения-Антифриз или Вода?!
radotom написа:...Предимства и недостатъци на ВОДАТА...
Може да предизвика корозия по металнитe части...
вода - никога!
за да не сменяте после скъпо струващи части от охладителната система.
от опит: 3 години каране с вода лятото(и сигурно доста и преди това)-главата на мотора се беше разяла от корозията на места в резултат на което изтънява и се пука

и после-нова!
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
L&R написа:Каквото и да налееш термостата определя работната температура, ако всичко друго е ок.
Без да се впускам в разсъждения за нашите коли само дейонизирана вода и антифриз просто за такава охлаждаща смес са проектирани.
Така е, но нали ако почне да прегрява, като по-поплоемка, се очаква водата да може по-добре да отведе температурата от двигателя?
Говоря за случаите при много високи температури на въздуха, когато много хора се оплакват, че им прегрява в градско, а на практика всичко си им е наред (уж)
В отговор на Jerry: Аз до скоро (1 месец) бях с антифриз винаги. Челосването на блока ми се наложи ВЪПРЕКИ това!
- bobcho
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN 1997
Само антифриз.Антифриза има по добри топлоотнемащи свойства, не причинява корозия (ако е качествен разбирасе и според предписанията на производителя), смазочни свойства.
Muncho - охладителната система е като тенджера под налягане и никога няма да заври антифриза при 100 градуса.
Карането с вода може да причини само лоши последствия.Най вероятната последица е корозия на охладителната система.Ако водата е "твърда" може да се натрупа котлен камък в двигателя и охлаждането ще се влоши доста.
Muncho - охладителната система е като тенджера под налягане и никога няма да заври антифриза при 100 градуса.
Карането с вода може да причини само лоши последствия.Най вероятната последица е корозия на охладителната система.Ако водата е "твърда" може да се натрупа котлен камък в двигателя и охлаждането ще се влоши доста.
- Muncho
- Автомобил:
- Двигател:
bobcho написа:Само антифриз.Антифриза има по добри топлоотнемащи свойства, не причинява корозия (ако е качествен разбирасе и според предписанията на производителя), смазочни свойства.
Нали се обсъждаше точно това в една тема - колко е налягането в охладителната система.. и май се оказа че е от 1.2 до 1.6 атмосфери и след това изпуска клапанът в капачката.
Та не знам до какво налягане качва 6 литра вода при 100+ градуса ( в най-лошия случай ).
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”