Ето какво ми се случи онзи ден - тръгваме с жената и бебока към 21:30 ч. (по принцип избягвам да карам нощем) от София за вилата, която е в с. Боснек, на 35 км. Минаваме под моста на разклона за Перник и излизаме на строящата се магистрала за Благоевград - лявото платно е с нов асфалт, колите се движат двупосочно в 2 ленти. След около 5-6 км., към 22:00 ч., преди новата бензиностанция на Лукойл, както си карам спокойно по гладкия асфалт с 60-70 км/ч, изведнъж виждам цялото платно осеяно с остри камъни, може би към 10-20 сантиметрови парчета. Тъй като съм на къси светлини, разстоянието до камъните е не повече от 10 м. Скачам на спирачките и за части от секундата се чудя как да мина през камънаците - пръснати са навсякъде, няма измъкване. Примирявам се и минавам през тях... Звукът, който се чу, няма да го описвам. Спирам. Пускам аварийните. Слизам. Предната лява гума е на баница, другите гуми са ОК. Почвам да махам на колите след мен да намалят скоростта. Идващите отсреща също намаляват. Вбесен се обаждам на 166. Вдига ми някакъв заспал дежурен - обяснявам му, че е станало произшествие преди с. Студена по пътя за Дупница, има разсипани камъни по пътя, да пратят кола на КАТ. Искам да ми направят протокол и застрахователят след това да плати, а не за пореден път да вадя пари от джоба си. Жената се обажда на баща си, който е на вилата. Междувременно по пътя забелязвам да хвърчат с поне 100 км/ч товарни самосвали, пълни с пръст и камъни, от тези дето правят магистралата. Ето откъде значи са се появили камъните по асфалта - на мястото, където бяха разсипани, се застъпват по-нисък с по-висок слой асфалт и някой камион явно е подскочил...
След 15 мин. идва тъста с Вартбурга и още един приятел. Ядосва се, че не сме преместили колата извън пътя - опасно е. Местим я. Сваляме спуканата гума (въпреки че аз предпочитах да изчакаме КАТ). Срязана е зверски от вътрешната страна, освен това и лятата джанта е разцепена... Гадно. Много си ги харесвам джантите, с тях колата е излязла от завода. Слагаме малкото резервно колело...
Става 22:30, катаджиите още ги няма. Звъня отново на 166, ядосан. Казвам им, че сме с бебе, да се забързат малко. Обясняват ми, че колегите им се объркали, тръгнали по пътя за Радомир (?!?!). Към 23:00 най-накрая дойдоха, 3-ма души. Питат защо сме свалили гумата. Обясняваме им, че не сме искали да губим излишно време. Питат ме с колко съм карал - отговарям му, че с 40 км/ч, тъй като минавам всяка седмица оттук, някои участъци от пътя са в ремонт и внимавам. Искат да им покажа камъните. Тръгвам с единия от тях. Светим с фенер. Естествено, след 1 час интензивно движение на поне 30 камиона, 10 автобуса и стотина леки коли, камъните са се натрошили и пръснали по настилката. Катаджията учудено ме пита как в тези "камъчета" може да се спука гума и ме пита дали случайно не съм се ударил в бордюра отдясно. Отговарям му, че съм ударил ЛЯВАТА гума, което не може да стане в ДЕСНИЯ бордюр. Той се измъква с думите "добре де, примерно". Намира един достатъчно голям камък, който да оправдае инцидента. Връщаме се при колите, давам проба за алкохол, взимат ми документите и почват да пишат. След 15 мин. са готови, вече видимо раздразнени, че се е наложило да поработят. Взимам си протокола и тръгваме.
Днес сутринта отивам в ДЗИ на Военна рампа, имам пълно каско. Попълвам заявление за щета, после идват двама да гледат джантата с гумата. Писаха овехтяване на гумата 30%, въпреки че е почти нова, на не повече от 5000 км, BF Goodrich, 195x60x15. Писаха и повредената джанта. Отговарят ми, че напоследък имало много измами за скъпи гуми с купени протоколи от КАТ и че техните шефове могат да вземат решение да не ми платят нищо. До 15 дни трябва да ме известят писмено по пощата какво са решили...
Та мисълта ми е - бъдете много внимателни, когато карате нощем! Ако можете да отложите пътуването за следващия ден, направете го! Въпреки винетките и данъците, които плащаме, продължаваме да си трошим колите, загиват и хора. Какво щеше да стане, ако бях скочил в онези остри натрошени камъни със 100 км/ч? Не ми се иска и да си го помислям...
Ето и снимка (от GSM, не особено добра) на ударената джанта:
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_p ... id=1161872
Има около 1 см. сцепване надолу от ръба. Не знам дали може да се оправи или трябва да търся нова джанта? Ако някой има опит, нека каже.
Иначе отпред джантата изглежда така:
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_p ... id=1162138
Не съм виждал много такива, мисля че само на Passat са слагани, 15", 6J. Моят е от '95 год., комби, 2.0, 115 к.с.
Внимавайте, когато карате нощем!
- sebastianz55
- Автомобил:
- Двигател:
- landwarrior
- Автомобил:
- Двигател:
сори за случката колега-важното е че сте живи и здрави всички -иначе ето няколко места кадето да си залешиш джантата http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=26054
- Dobermansp
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ей на това му викам селяния... А уж това се води първокласен път и част от европейски коридор Номер 8!!! Пътя се строи от държавата и там контрола трябва да е най-силен... умрела работа. По белия свят всички такива товари задължително са покрити, че иначе глобите са такива че ще предпочетат да излижат асфалта там дето са се изтаковали отгоре....
А как няма да ти платят от ДЗИ? Има ли протокол от КАТ- имаш! Имаш ли пълно каско - имаш! Какво още искат?Аптечка и пожарогасител ли? Какво го бърка човек че има измами, дай сега да не платят педалите....Ако се запънат си намери един свестен адвокат да ги разсипе, че и разноските ще ти платят и ще се усмихват...
Важното е че семейството ти е ок - те са ти радостта в живота и по важно от тях няма
!
А как няма да ти платят от ДЗИ? Има ли протокол от КАТ- имаш! Имаш ли пълно каско - имаш! Какво още искат?Аптечка и пожарогасител ли? Какво го бърка човек че има измами, дай сега да не платят педалите....Ако се запънат си намери един свестен адвокат да ги разсипе, че и разноските ще ти платят и ще се усмихват...
Важното е че семейството ти е ок - те са ти радостта в живота и по важно от тях няма

-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, радвам се че си се отървал леко и ти и семейството ти. Застрахователите ще платят, щом имаш протокол от кат всичко е редовно.
За пътя нямам думи - минавах по него в началото на лятото, още докато беше затворен - на готовите участъци си позволявах скорост по висока от приличното, но за първи път в живота си виждам толкова накъдрен асфалт. Ми то целия е на вълни
Не първокласен ми и за петокласен не става, а още не е пуснат в експлоатация.
Иначе за селенията - тази година към морето (уж нямаше да се движат камиони) един препълнен до последно (някъв прицеп) ръсеше камъчета и земя като за световно. Идеше ми да спра на петолъчката и да кажа полицаите, че и аз отнесох някое и друго камъче по предното стъкло, за щастие без поражения, но не ми се искаше да си развалям настроението. Ако обаче беше станало нещо, тоя нямаше да дочака кат.

За пътя нямам думи - минавах по него в началото на лятото, още докато беше затворен - на готовите участъци си позволявах скорост по висока от приличното, но за първи път в живота си виждам толкова накъдрен асфалт. Ми то целия е на вълни

Иначе за селенията - тази година към морето (уж нямаше да се движат камиони) един препълнен до последно (някъв прицеп) ръсеше камъчета и земя като за световно. Идеше ми да спра на петолъчката и да кажа полицаите, че и аз отнесох някое и друго камъче по предното стъкло, за щастие без поражения, но не ми се искаше да си развалям настроението. Ако обаче беше станало нещо, тоя нямаше да дочака кат.

- Dan4o
- Автомобил: Golf VII Highline
- Двигател: 2.0 TDI DSG
- Контакти:
Благодаря на всички за подкрепата! Като стана дума за камионите до морето - преди 2 години един така ме поръси с някакви много дребни камъчета, като пясък, че цялото предно стъкло стана в малки бели точици. Ефектът е като да напръскаш полиран лед със ситни капчици вряла вода... После стъклото пак си е здраво, но ...
...
тия са убийци,,,а по пътя се движат и мотористи,,
,
имаше един филм за япония,при всякаква стоителна дейност има мобилна автомивка и контролиор от общината, за излизащите на шосето камиони,,,по принцип следи шум,пушеци,работно време за спокойствие на живущите наоколо....инвеститора му плаща на общината на практика заплатата за да има възможност да извършва дейност,,,за 7-8 месеца стройтелство- разхода на държавния служител е най малкото.......ако иска 5 години да строй и да плаща ,но обществото е защитено,,,,,,а всички живущи следят контролиора върши ли си работата и той носи първи отговорност...
,
имаше един филм за япония,при всякаква стоителна дейност има мобилна автомивка и контролиор от общината, за излизащите на шосето камиони,,,по принцип следи шум,пушеци,работно време за спокойствие на живущите наоколо....инвеститора му плаща на общината на практика заплатата за да има възможност да извършва дейност,,,за 7-8 месеца стройтелство- разхода на държавния служител е най малкото.......ако иска 5 години да строй и да плаща ,но обществото е защитено,,,,,,а всички живущи следят контролиора върши ли си работата и той носи първи отговорност...
- kav4o
- Автомобил: VW Golf MK2
- Двигател: ABF 1988
Важното е,че сте живи и здрави,добре че си карал предпазливо.
За джантата не се притеснявай-има хора които правят чудеса с тях.В Русе има един дето оправя много по-големи бели по джантите,но при вас в София 100% има такива хора.Ако ти се налага отново да ходиш по тъмно там включвай фарове за мъгла(ако имаш),за скороста си знаеш:).Това е начина да виждаш по-добре,ако има трафик.Безаварийно занапред
За джантата не се притеснявай-има хора които правят чудеса с тях.В Русе има един дето оправя много по-големи бели по джантите,но при вас в София 100% има такива хора.Ако ти се налага отново да ходиш по тъмно там включвай фарове за мъгла(ако имаш),за скороста си знаеш:).Това е начина да виждаш по-добре,ако има трафик.Безаварийно занапред
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”