На който му е евтин живота - инструкции за самоубийство

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

На който му е евтин живота - инструкции за самоубийство

Мнениеот ori » Вто 14 ное 2006 11:01

Тръгнахме с Мерцедеса на приятеля ми от Пловдив за Северна България. Задно предаване и летни гуми. Тръгваме да катерим връх Шипка (15 км от равнината до самия връх) - вали дъжд, нямаме никви грижи, караме с 60-70км/ч. Минаваме 2/3 от тия 15-ина км до върха и дъджа обръща в сняг. Вече караме на 2-ра с 20-30км/ч - киша, ама *** му майката - поледица няма, а ние пъплим супер бавно. По някое време кишата се превръща в натрупал 2-3см сняг. Караме бавно, ама щото сме с летни гуми превключваме на 1-ва и намаляме на 10-20км/ч.

Оставаше 1км до върха (това го разбрахме чак като стигнахме) когато Мерцедеса леко поднесе - примерно 50см надясно, успоредно на пътя, а не около оста си. Като пътник на предна дясна седалка го приех съвсем нормално - все пак занасянето е съвсем леко и то успоредно на пътя - нищо страшно. Пък и ние вървяхме ултра бавно. Единственото, което ми мина през ума беше - "Ей, да му таковам таковата, колко ли часа ще се влачим до Габрово, перди да можем да продължим с нормална скорост!".

Приятелят ми на волана обаче израдна в дива паника - "Пич, кво да правим, а? Пич, кажи кво да направя бе? Кажи, бе, кво да правим, кво да правим?". Мен чак ме напуши смях - той е 10г. професионален шофьор и ме пита мен, който карам от 1г., кво да правел :lol: Видях го, че се шашна и въпреки, че според мен не се беше случило нишо страшно, реших да го успокоя. Точно пред нас отдясно на пътя имаше отбивка и аз му викам "Айде отбий спокойно тук и ще го измислим. Върха е наблизо някъде, имаме вериги в багажника, а пък ако нищо не стане, просто обръщаме на обратно". Той обаче продължава с неговите брътвежи, направо като лунатик говореше тоя пич, който познавам от дете - никога, ама никога не съм го виждал толкова уплашен и откачил! :horror: Супер яко ме напушва смях отвътре, ама се опитвам да го успокоя - предложих го да отбием встрани и да помислим, да сложим вериги, да сляза и да питам някой колко има до върха и можем ли да стигнем с летни гуми и други такива рационални предложения, обаче той продължи с не съвсем членоразделната реч и като каза, че сме щели да умрем направо... :lol :don't worry :bishop :xaxaxa :screwy :022: :предавам се - все пак сме спрели успоредно на пътя, всички карат съвсем бавно и няма кой да ни удари, върха е съвсем близо, 12 часа на обяд е, минават коли и няма мечки и вълци наоколо! :lol:

Той беше тотално изперкал и не ме слушаше изобщо! Опита да тръгне, обаче по-зле от учебен автомобил и разбира се заора. Не мога вика, бутни ме! Гледам, че е психясал и излизам да бутам :wink: Та, подпрях се аз на колата... ъъъ, исках да кажа избутах го и той :lol: успя да излезе и да тръгне. Влизам аз вътре и той продължава нагоре. Вярно, с 20 нанометра в час :lol: , ама той се беше издухал тотално - не приемаше, а само предаваше, както ви обясних на средни вълни, та трудно му се разбираше :lol: Тогава за пръв път ме налегна леко притеснение - не, че ще мрем, ама ще вземе например да завърти колата или да блъсне някой насреща.

Само след половин км стигнахме върха и си отдъхнах. Когато се поуспокои приятиелят ми ми каза "Ти знаеш ли какво щеше да ти е ако беше на моето място - каквото и да правиш колата не ти се подчинява?". Та чак тогава през глава ми мина мисълта, че е прав и сигурно щяха да ми трябват няколко макси памперса ако бях на неговото място :WC

------

Та във връзка с горното се сетих, че аз също не съм сменил летните гуми. Както си мислех да купувам зимни втора употреба, веднага започнах да търся нови. Млад шофьор съм още, но ще си позволя да ви дам този съвет НА КОЙТО МУ СЕ СВИДЯТ ОКОЛО 200 ЛВ. ЗА НОВИ ЗИМНИ ГУМИ, НЕКА ПОВТОРИ НАШЕТО ПРЕЖИВЯВАНЕ. Старите зимни галоши (по-читавите) вървят по 50лв. Има нови зимни гуми за по-малко от 100лв. Аз лично намерих на няколко места - в Метро, Медина Мед и др. А и там не ви искат 5-10лв. за монтаж.

Та, както ви казах, аз съм млад шофьор и затова ви моля да дадете съвети - какво трябваше, какво можеше и какво в никакъв случай не бива да се прави в ситуация като нашата?

Потребителски аватар
Sara_Bold
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sara_Bold » Вто 14 ное 2006 11:25

Като за начало в никакъв случай не е трябвало да тръгвате с летни гуми,а или първо да ги смените или да пътувате с друга кола.Все пак вече е ноември месец!!
Бих ти дала няколко съвета-при такава/зимна/ обстановка се кара бавно и с малко подаване на газ.Спирачките се натискат съвсем леко,а по възможност намаляваш на скорост.Ако ти поднесе колата,навий леко волана в същата посока.
Може много да се изпише по темата,но докато сам не то изпиташ каквито и съвети да ти дадат няма да са кой знае какво.Щом си млад шофьор бих те посъветвала да не се отказваш зимата да караш,но все пак си преценявай преди да тръгнеш на някъде на какви разстояния и в какво движение може де попаднеш.
Паниката никога не е добър спътник,но се случва.Виждала съм доста опитни шофьори да се стряскат на заледени участъци.В такъв случай,просто отбий и се поуспокой! :wink:

П.П поправих се :oops:

Последна промяна от Sara_Bold на Вто 14 ное 2006 11:40, променено общо 1 път.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 14 ное 2006 11:38

Sara_Bold написа:Като за начало в никакъв случай не е трябвало да тръгвате със зимни гуми,а или първо да ги смените или да пътувате с друга кола...

Малко се обърка тук :)
Афе,минавал съм Шипка при 10-на санта сняг със всесезонни Нокиан.Като караш плавно става.Кофти е да си с летни гуми+задно предаване на сняг и лед,но понякога се случва.
На мен ми се наложи да сложа вериги между Калофер и Карлово на 3-4 санта сняг,но на лед отдолу и така карах 4-5км.Всички други се въртяха...особено БМВ-та и Мерцедеси със задно.Тогава видях как на двулентов път се движат 4 коли успоредно и се изпреварват.Ама кво да правиш..филми.На Шипка един път със същите гуми и същата кола (Форд Ескорт,не Голфа,за него си имам 2 комплекта гуми :) )карам бавничко зад едно камионче и на един завой камиона почва да превърта и да се спуска назад към мен :twisted: .Задна скорост,газ...а фе ужаст с една дума.
Така че,драги колеги:купувайте нови зимни гуми поне за двигателния ви мост.Втора употреба си купувайте ако искате за през лятото.И си оправете фаровете ако не ви работят или светят в космоса.
И когато сте със кофти гуми,карайте на възможно по-висока предавка,така опасността да превъртят гумите е по-малка.Аз съм въртял гуми и на 5-та,с двигател 1.4.Всичко се случва,така,че умната.Особено като трябва да преминавате през проходи.В равнината може да е сухо и +10 градуса,а горе да има 15 см сняг и да няма видимост.Налейте си зимна течност на чистачките,защото предносто стъкло се обледенява при рязкото застудяване във височината.Мислете и се подгответе правилно.

Последна промяна от andro_ на Вто 14 ное 2006 11:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: На който му е евтин живота - инструкции за самоубийство

Мнениеот Sunny » Вто 14 ное 2006 11:39

ori написа:... какво трябваше, какво можеше и какво в никакъв случай не бива да се прави в ситуация като нашата?

Като за начало си се ориентирал правилно - не тръгвай да минаваш проходи зимата с летни гуми.
Този номер го правих март месец тази година, като взех мерцедеса.
Пътищата вече сухи и няма сняг, но ми се наложи да мръдна до южна България и да премина Шипка, а там снега си седеше :banghead: . "Удоволствието" да карам шейна беше ненадминато :climb
Имали сте вериги, можеше да ги сложите, въпреки че аз верига на собствената си кола не бих сложил никога. И все пак в конкретния случай, това е било правилното ви решение.
Най-лошото е било да се панирате, както сте и направили.

А за напред нека ви бъде и на двамата като обица на ухото и да се замислите за карането с летни гуми зимата - така застрашавате както собствения си живот, така и този на останалите хора по пътищата.

Потребителски аватар
gti
Автомобил: MK4 R32
Двигател: BFH 2003
Контакти:

Мнениеот gti » Вто 14 ное 2006 11:47

Sara_Bold написа:Ако ти поднесе колата,навий леко волана в същата посока.

:shocked

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Вто 14 ное 2006 12:10

...

Последна промяна от vw_golf_2_Memphis на Съб 22 яну 2011 23:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Вто 14 ное 2006 12:12

gti написа:
:shocked

Ами ако ти поднесе задницата надясно , ти накъде въртиш?

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Вто 14 ное 2006 12:22

:? Ясно е, че си тряат гуми- и ти си го казал! Сега за твоя приятел- не искам да го обидя, ама явно за пръв път му се случва да не го слуша колата!!! За 10 години излиза,че не е видял много- ами ако се бяхте завъртяли той сигурно щеше да слезне в движение и да се метне с крясъци у дерето!!! :shock Освен това с 10км/ч не е особено страшно (според мен)- заведи го на един полигон като завали сняг малко да се повърти, та да се "съфиряса"!!!

Последна промяна от neon на Вто 14 ное 2006 12:27, променено общо 1 път.

чакала
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот чакала » Вто 14 ное 2006 12:24

Един съвет и от мен. Пълнете резервоарите до горе преди да тръгнете на път зимно време. Знам че на повечето от нас може да му дойде малко множко, но в един момент може да се окаже жизнено необходимо. Ще дам пример с братовчед ми, който зимата на 1995 г. бе затрупан 24 часа в канавката от 2 метра преспи между Добрич-Варна с 6 месечно дете. Добре че му е бил пълен резервоара да се топлят докато ги открият....така че зимата умната...

Последна промяна от чакала на Вто 14 ное 2006 12:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Mega
Автомобил: VW Bora 1.8 - 4Motion
Двигател: AGN - 125
Контакти:

Re ...

Мнениеот Mega » Вто 14 ное 2006 12:33

чакала написа:Един съвет и от мен. Пълнете резервоарите до горе преди да тръгнете на път зимно време. Знам че на повечето от нас ноже да му дойде малко множко, но в един момент може да се окаже жизнено необходимо. Ще дам пример с братовчед ми, който зимата на 1995 г. бе затрупан 24 часа в канавката от 2 метра преспи между Добрич-Варна с 6 месечно дете. Добре че му е бил пълен резервоара да се топлят докато ги открият....така че зимата умната...

Прав е човека! Aко се ходи в рисков район препоръчвам и по едно вълнено одеало на човек да има в багажника!

Потребителски аватар
cerosina
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cerosina » Вто 14 ное 2006 13:37

Шипка принципно е много коварен проход. Мен края на април ме е въртял такъв сняг с ладата ( задно ) + галоши за гуми , че нямам думи. Добре че всичко е свършило успешно!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 14 ное 2006 14:45

Шипка коварен?Ами какво ще кажете за Троян-Кърнаре.Много ми харесва този маршрут на мен,минавал съм го десетина пъти.Много е красиво,най-малкото.А най-красиво е горе на паметника.Гледката е невероятна.Има много завои,доста по-стръмен и по-тясен от Шипка.Супер проход за любителите на шофирането.На мен там ми се случи да карам в облак-много готино беше,жалко,че не виждах абсолютно нищо близо половин километър.
Препоръките ми към тези,които нямат опит е много внимателно да карат по завоите в проходите.Много често,особено през пролетта по сенчестите завои има лед.Трябва да се внимава много.И пак казвам,че винаги може да има изненади във времето,заради голямата промяна във височината.Ако ще катерите проход през зимата препоръчвам да имате зимни гуми поне на двигателната ос.И е хубаво да имате вериги,въпреки,че с 4-ри хубави зимни гуми малко се обезсмислят.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Вто 14 ное 2006 14:45

Като цяло проходите са коварни... Особено като не се чистят редовно (то и не е възможно физически). Аз се въртях :oops: при разклона за Подбалканската миналата събота към 08ч. Летни гуми+замръзнал асвалт=пързалка... Рецептата е: зимни гуми+бавно каране и спиране със смъкване на една предавка, а не със спирачката...
Но увереността идва с натрупването на повечко километри и то зимата...

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Вто 14 ное 2006 15:09

И когато сте със кофти гуми,карайте на възможно по-висока предавка,така опасността да превъртят гумите е по-малка.

Добре де, но нали скоростта се убива от ниската предавка? А пък в таква условия се кара бавно и освен това не се натиска много спирачката...

Имали сте вериги, можеше да ги сложите, въпреки че аз верига на собствената си кола не бих сложил никога.

Защо ти лично не би сложил?

И е хубаво да имате вериги,въпреки,че с 4-ри хубави зимни гуми малко се обезсмислят.

Ако имам 4 зимни гуми кога да слагам вериги? А какво ще кажете за спрейовете-"вериги", които продават по магазините?

Ако ти поднесе колата,навий леко волана в същата посока.

Последно накъде се навива? :)

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Вто 14 ное 2006 15:30

Мятай 1-2 бордюра отзад в багажника - не е майтап, питай старите лададжии. Иначе задно предаване + лека задница + летни гуми + хлъзгав път си е една истинска весебла...
И на хлъзгаво е добре да караш с малко газ на висока предавка - на ниска предавка рискуваш бързо да изгубиш сцепление, дори и с не рязко подаване на газ.
И последно - не се предоверявайте на гумите - наистина, колкото по-добри, толкова по-добре, ама това не ти пречи и с добри гуми да се пребиеш...
П.С. горе чакала e мнооооого прав... Ако излизам някъде по горите и се очаква лошо снежно време, гледам и двата ми резервоара да са пълни (донякъде)... :D

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”