Прочетох в сервизна книжка за Ford, че ако климатикът не се ползва
често, трябвало 1 път в месеца да се включва за по 30 мин.
Това дали важи за всички климатици и как ще стане тая работа
през зимата - знае ли някой?

Питане за климатик
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Определено трябва да се пуска климатика и през зимата - на месеца веднъж /лично на мен 30 мин. ми се струва много/ - да се пораздвижи хладилният агент, и да не се окаже че някое уплътнение /семеринг/ вече не уплътнява. Има 1 важен момент - мисля, че и климатиците, и климатрониците имат температурен датчик - и при температура под +5 градуса Целзий не позволяват включване. И още нещо - според мен /а и някои ръководства/ не е хубаво климатик, климатроник, че и други устройства да се включват веднага при паленето - добре е двигателя поне малко да влезе в някакъв режим. Иначе на повечето сервизи за автоклиматици ще ви кажат /на които им се приказва де/, че след неизползване зимата се налага ремонт /пълнене/.
Хубаво е да се пуска климатика (климатроника, то и на двете компресорите са еднакви), понеже осевото уплътнение на вала започва да пропуска когато дълго време не се ползва компресора. Няма да обяснявам сега защо така се получава. Аз лично го правя това ама на загрят двигател вече, щото самия компресор, от топлината на двигателя, е малко затоплен и не тръгва на студено.
- Svetilio
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
andro_v написа:На мен на всяко 3-4 то палене климатроника(по принцип го държа изключен) се включва сам на AUTO режим,едва ли е случайно.
При мен е същото, и дори ме дразнеше докато свикна, че почва яко да духа студено.После осъзнах че духа повече на стъклата...явно за да премахне изпотяване - но и аз си го пускам да поработва от време на време....
- bobcho
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: AFN 1997
Пускайте ги !!!Климатика е направен за да работи.Най-голямата му полза през зимата (според мен ) е, че премахва изпотяването на предния джам за секунди.Напълно изправен климатик не трябва да губи почти никакво количество фреон за една година ( максимум 50 грама ).Главните течове при авто климатиците идват от снадките на мъркучите и от самите мъркучи.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”