Какво обезщетение трябва да ми изплати ДЗИ?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Какво обезщетение трябва да ми изплати ДЗИ?

Мнениеот ori » Пон 11 дек 2006 13:55

Ударих голфа в един бордюр (по-точно качих се на него) и изкривих прага под задната врата. Цялата пластмасова лайсна, която покрива прага, се счупи и не може да се сложи обратно. Имам пълно каско в ДЗИ и имам някои специфични въпроси, с които някои от вас може би са се сблъсквали:
- Проблем ли е, че нямам протокол от КАТ (то няма ПТП, аз сам се нахендрих на бордюра)
- В какъв срок трябва да предявя щетата
- Колко ще ми платят за такава щета
и най-съществения въпрос:
- Какво обезщетение да избера - ремонт в доверен сервиз, ремонт в избран от мен сервиз или обезщетение по експертна оценка? (като имате предвид, че не съм изплатил всички вноски на каското)

Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kotse_botse » Пон 11 дек 2006 14:03

ori написа:то няма ПТП, аз сам се нахендрих на бордюра

Ааа, има, има. При мен единственото ми ПТП до сега е такова. И в акта ми си пише - "Самокатастрофира с бордюр" mhihi Е, аз имах и доста по- големи поражения от изкривен праг...
Мисля, че ще ти трябва протокол от КАТ, щото няма как да го прекараш като щета на паркинг, но хората, които са по- навътре да кажат със сигурност.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пон 11 дек 2006 14:13

Значии, ако при тройно разминаване за да избегнеш удар си се качил на туртуаръ, би трябвало да минеш без протокол, ако не ходиш често за щети :wink: В общите ти условия пише за срока-5дни за ДЗИ.
При всички случаи ще трябва да си платиш разсрочените вноски...

Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Re: Какво обезщетение трябва да ми изплати ДЗИ?

Мнениеот Nadya_ » Пон 11 дек 2006 14:14

ori написа:Ударих голфа в един бордюр (по-точно качих се на него) и изкривих прага под задната врата. Цялата пластмасова лайсна, която покрива прага, се счупи и не може да се сложи обратно. Имам пълно каско в ДЗИ и имам някои специфични въпроси, с които някои от вас може би са се сблъсквали:
- Проблем ли е, че нямам протокол от КАТ (то няма ПТП, аз сам се нахендрих на бордюра)
- В какъв срок трябва да предявя щетата
- Колко ще ми платят за такава щета
и най-съществения въпрос:
- Какво обезщетение да избера - ремонт в доверен сервиз, ремонт в избран от мен сервиз или обезщетение по експертна оценка? (като имате предвид, че не съм изплатил всички вноски на каското)

1. Ако под проблем имаш предвид- дали ще ти бъде заведена щетата - не е проблем. Можеш да си я заявиш и без протокол от КАТ.
2. По принцип в 3- дневен, но сам се сещаш, че след като нямаш документ за ПТП- срок реално няма! :wink:
3. Колко ще ти платят ще разбереш сам на място...зависи от тях, зависи каква точно е щетата...при огледа ще се прецени..
4. Мое мнение е, че те изобщо няма да ти предложат всички възможни варианти за обезщетение..Най- вероятно ще е по експертна оценка.. :roll:
И все пак- да видим по- запознатите какво ще кажат.. :D

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Пон 11 дек 2006 14:14

А мога ли да си извадя протокол от КАТ след 1 седмица? И не става ли врътката аз да си ида на мой сервиз и да им връча фактурата, от която те да си приспаднат от вноските?

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Пон 11 дек 2006 14:25

Щом не ти е проблем, вади си протокол от КАТ.Обикновенно , ако ти разрешат да носиш фактура от твой сервиз, трябва подробно да се описват труда и частите и ще ти трябва грамотен майстор и има вероятност малко да те отрежат.Аз лично избирам доверен техен сервиз-не се разправям с пари и т.н.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 11 дек 2006 14:49

защо не питаш твоя застрахователен брокер или познат с опит с ДЗИ дали в тоя случай искат протокол от КАТ
иначе най-вероятно ще минеш по експертна оценка
а колко ще ти дадат никой не знае

Потребителски аватар
astragt
Автомобил: b8 alltrack
Двигател:

Мнениеот astragt » Пон 11 дек 2006 20:48

Подобна щета имах на Вектрата - изпуснах я от крика /с цялата си маса на комби от около 1,5т./. Прага беше се поизкривил, личеше си от километри, че е от крика. Аз обаче отидох в ДЗИ и писах някакви истории как по искърското дефиле зимата в снега зад един завой пред мен са изкочили камъни и аз да не ги ударя, съм навил волана и тя се е поднесла и странично ги е ударила /беше самата истина, само дето не се поднесох и не ги ударих, иначе си бяха там/. Отидох без протокол в Дзи, написах обяснение и отбелязах по експертна оценка - след 10 дни ми платиха 151 лв. Ремонта струваше около 50-80лв. така и не го оправих де. Но колата беше застрахована на 12000лв. и по принцип плащат по-добре за по-голяма застрахователна стойнсот.
Но с протокол от кат може да си 100% сигурен, че няма да имаш ядове, другото си е леко рисковано.
Успех!!!

Потребителски аватар
VR5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VR5 » Вто 12 дек 2006 0:40

Не ти трябва протокол щото сам си си го направил по невнимание на експертите им е пределно ясно,срок има и той мисля е от 3 до 5дни ако се забавиш и ти е олюпена боята ще ръждяса и може да се заядат, и колата ако ти е над 10 г. варианта е експертна оценка.

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Вто 12 дек 2006 11:22

я кажи къде си се качил
че на 9 имаше една хубава 3 вр6 така качена в студентски град

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 14 дек 2006 0:23

biol написа:я кажи къде си се качил
че на 9 имаше една хубава 3 вр6 така качена в студентски град

Точно на ъгъла на яхъра ;)

Passator
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Passator » Чет 14 дек 2006 14:39

- Проблем ли е, че нямам протокол от КАТ

По-добре не се занимавай с КАТ! Един колега спука предна лява и задна лява на железата по трамвайните релси на Мария Луиза и вика КАТ за протокол, за пред застрахователите. Резултата е акт за 40лв, точки нямам идея дали са му взели.
Направо върви на оглед, едвали ще имаш проблем.

kristian112
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristian112 » Чет 14 дек 2006 17:23

не ти трябва протокол про положение че щетата е до 15% от застрахователната стойност !!! ако е повече задължително изискват!
Не се занимавай с КАТ освен ако нямаш познат там ! заяждат се за глупости и винаги искат да ти напишат акт за ПТП поради несъобразена скорост. :) все едно си се качил на бордюра с 60 :)
колкото до обезщетението - ако не чакаш да ти остане някой лев от цялата работа давай в доверен сервиз ! работят добре по принцип щото не пестят нито труд нито материали ! за тях важното е клиента да е доволен от свършената работа и да ги посети отново или да ги препоръча да друг а колкото до цената те после си я вземат от застрахователя. колкото до обезщетението условията са следните :
до 3 години от датата на производство:

в доверен сервиз (включително на официален вносител);
по представени разходни документи (включително от официален вносител);
експертна оценка.
от 4 до 6 години от датата производство:

в доверен сервиз (включително на официален вносител, но само веднъж през срока на действие на застраховката);
по представени разходни документи (включително от официален вносител, но само веднъж през срока на действие на застраховката);
експертна оценка.
от 7 до 13 години от датата производство, в зависимост от броя на заведените щети:

в доверен сервиз (без официален вносител);
по представени разходни документи (фактури от официален вносител се признават до размера на такива от неофициален вносител);
експертна оценка.
над 14 години от датата производство:

експертна оценка.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”