Температурен датчик 2 - резюме

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Температурен датчик 2 - резюме

Мнениеот juve » Вто 02 яну 2007 19:14

Колеги , тъи като митарствата ми с този датчик продължиха доста време, реших да направя една равносметка на изминатия път, та дано да е полезна на някого , ако не - с брадвата и адиос :!: Когато си купих колата , температурата ,която ми показваше таблото беше 70 градуса - и тя играеше радикално . Парно - нема баце :) ... Смених и термостата - сваления Вахлер варих в тенджера - перфектен.Защо го варих ? ами температурата пак същата парно пак няма .Дотук един термостат вътрешно :cry: Проверих парното - изгоряла клапа - успокоих се за него ....... :wink: после си мерих антифриза в казанчето - 82 градуса ....хм ..термостат под съмнение ( тук веднага за него се хващат всички) Пръскане на всички контакти и куплунзи на температурния датчик и сие - резултат - докарах я до 80 гардуса на таблото с резки мятания в показанието ( пак с темостата се оправдавах ) обаче ме гложди ..... Смяна на датчика 32 лева зелен - показанията станаха около 100 до окло 110 градуса - играят пак леко.... смяна на датчика 2 ри път АУто + - 40 лева ..темпаратурата се закотвя на 110 градуса за добър ден :evil:
Сметнете вие колко ми струва като време и пари да дерзая за едно тривиално нещо - да си видя темпаратурата на водата :evil: И накрая го измислих радикално - на една медна тръба 22мм "фи" монтирах потопена тръбичка 10мм запоена от вътрешния край, в нея поставих PTC сонда , намазана с термопаста , сложих я тази система на тръбата която излиза за парното ( от главата ) закарах екраниран кабел до пепелника , там монтирах един "контролер" Eliwell калибриран предварително с един еталонен термометър и подкарах ...... еми какво да ви кажа! температурата се закотви на 90 градуса , като от време на време играе от 88 до 92 ( когато да кажем я поиздуя на 130 и след малко я спра на празен ход и други такива изненадващи действия)! Казвам го това, за да разбия митовете за постоянни скапани термостати , дето ги сменят някои по 3-4 броя :evil: ! Колеги, ако знаете какви стоиности ми даваха през времето на тези експерименти различните датчици, ще видите, че темите за термостат са писани за мене половината !Не мога да кажа дали температурата в казанчето е инертна понякога , или зависи от околната температура , но данните бяха супер разнородни.... до този момент ...
Та така ...всичкото това го написах (набрисах) с едничката цел да предпазя много от чудещите се от излишните харчове ..... а които изобщо не си барат колите - знаят се кои са майсторите на форума - бегом при тях :)
Тука ми се ще да напиша специалните си б;лагодарности на така често издиганите в култ колеги ..... а бе няма да споменавам имена, за това си има специална тема :wink: които с мненията си по различни казуси подпомогнаха моите търсения .... :BBQ

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Нед 26 авг 2007 16:58

Колега, понеже и пред мен стоеше този въпрос, ето това, което намерих аз в сервизното иописание за пасат за бензинови двигатели:

Изображение

ЕДИТ: сега виждам, че колегата, заради когото написах този пост е изтрил въпроса си за стойностите на темп. датчик при различни температури, но както и да е, мисля че тази информация е интересна за много хора и ще оставя графиката.

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Нед 26 авг 2007 20:50

Мерси колега,

изтрих си въпроса защото междувременно намерих доста теми с търсачката...

Диаграмата която си дал е за датчика за ЕКУ-то. Този за таблото е с около 50% по ниски стойности.

Само да споделя, че проблема със 100-110 градуса при мен се оказа истински, и го реших след смяна на термостат. Е смених и фланеца и датчика че ги бях взел така и така, сега стрелката ми кове на 90 и не мърда.

Датчика е ТРЪКТЕК от АУТОДИНАМИК за 17лв, магазина се намира в началото на Раковска при Козлодуй, до колкото ми е известно те са си вносители.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”