Помощ относно смяна на предавки..
- Tishku
- Автомобил:
- Двигател:
Помощ относно смяна на предавки..
От много време се чудя, ма ме е срам да питам ама .... айде дойде му времето
Начи учили са ме като спирам да ползвам до колкото мога предавките и чак тогава спирачките ( е понякога няма време )... Мисълта ми е , мога ли по някакъв начин да навредя на съединителя или на ск.кутия като връщам предавки,и как да го правя? Със или без междинна газ, и каква е разликата. Нека любителите на спортното каране или на спирането с предавки да споделят мнението си, за да се изясня най-после със сесбе си кое е правилното и кое не! Мерси предаврително

- vw_golf_2_Memphis
- Автомобил:
- Двигател:
- Tishku
- Автомобил:
- Двигател:
dobrinb написа:Автомобилът трябва да се усеща, двигателят също. Според мен след подаването на междинната газ и включването на по-ниската предавка, не трябва да има осезаема разлика в оборотите...
Ми то няма, не тресе , не придърпва ... аз свикнах отдавна с колата, ма въпроса ми беше как да го правя това че да не я съсипвам

- Tishku
- Автомобил:
- Двигател:
dobrinb написа:Не говоря за тресене, то и без междинна газ да сменяш предавките, пак няма да тресе, ама въпроса е слухово да не е голяма разликата, или иначе казано около 1000 оборота. А пък аз да ти кажа, почти никога не ползвам междинна газ, а сега изобщо, ама това е заради скоростната ми кутия
Ти ся си автоматичен

Добре, мерси за всички за отговорите! Вече мога спокойно да си джиткам колицата...А при по-скоростните изпреварвания пак с междинна газ нали?:)
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Tishku написа:Е, добре де, аз още се водя млад шофер (2 години стаж) как да разбера дали сам подал колкото трябва газ, а не повече или по-малко?
dobrinb е прав, че трябва да го усещаш това, а не да мислиш "сега ли е време да превключа" - но това си идва с времето и опита.
Тук говоря с примерни стойности, за да обясня по-лесно:
Примерно, движиш се със 100км/ч на 5-та с 2000 борота и искаш да включиш 4-та скорост. Тогава вдигаш оборотите до стойността при която се движиш на 4-та със 100 км/ч -да кажем 2500. При този вариант няма да има ниакаво придърпване при смяната. Това правило е особенно важно при движение с високи обороти и връщане на предавки, където ако не изравниш с междинна газ, може да блокираш предните колела и ако си в завой, става сакътлък

Последна промяна от musura на Пет 23 мар 2007 22:06, променено общо 1 път.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Tishku написа:Ахам:) Стана ми ясно, а само за протокола... ако вдигна прекалено много оборотите какво може да стане![]()
Ами нищо специално - най-вече вместо да спираш, ще ускориш след смяна на предавката

- Tishku
- Автомобил:
- Двигател:
musura написа:Tishku написа:Ахам:) Стана ми ясно, а само за протокола... ако вдигна прекалено много оборотите какво може да стане![]()
Ами нищо специално - най-вече вместо да спираш, ще ускориш след смяна на предавкатаПринципно, ако целта е да намаляш скоростта, трябва да сменяш на малко по-ниски обороти, от горния пример, примерно на 4-та ако ти трябват 2500 за да се движиш със 100, ти сменяш на 2400 за да се засили ефекта на моторната спирачка при смяната. Повече газ подаваш, когато целта е да изпревариш и да добуташ мотора до максимален въртящ момент - примерно от 5-та с 2000, дигаш до 3500-4000 и слагаш 3-та и се изстрелваш
Ясно! Мерси мусурски

Мерси на всички за съветите. Темата може да се заключи, освен ако някой няма да добави нещо

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Tishku написа:А при по-скоростните изпреварвания пак с междинна газ нали?:)
Внимателно със скоростните изпреварвания!!! Основно правило е да си уверен, че можеш да завършиш на време изпреварването, без да създаваш опасност за теб или останалите участници в движението. Най-добре е по време на изпреварване да не се превключват предавки, защото се намалява ускорението. Трябва много добре да си запознат с ускорението на автомобила си и да имаш предвид колко е натоварен.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”