Как да подготвим зимните гуми за лятна пауза?
- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Как да подготвим зимните гуми за лятна пауза?
До ден два трябва да се преобуя с новите гуми, та се питам - как да подготвя зимните гуми за паузата. Чувал съм, че трябва да се спуснат "малко" - колко е това малко? Трябва ли по някакъв друг начин да ги обработя преди да ги сложа да летуват? Къде е най-добре да се съхраняват?
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
buFka, къде ще ги съхраняваш ? Чувал съм, че там дето пребиваваш сега хората не искат да си държат гумите по мазета (може да нямат - не знам) и гаражи (тях също ги нямат май много), та имало някакви складове, където срещу съответна такса ти съхраняват гумите.
Иначе на питането ти - както вече колегата каза, не мисля че трябва нещо да спадаш. Най-вредно за гумите е слънцето. Затова трябва където са "слънце да не огрява"; добре е температурата да е постоянна и ако може, по-ниска. За самата гума е по-добре влажността да е по-висока, но пък от това страдат джантите. Затова ако не са много изцапани с кал, хич не си играй да ги миеш. В крайна сметка гумите ще ги ползваш 6-7 години, а джантите - надявам се няколко пъти повече.
В какво положение ще ги съхраняваш - хоризонтално, вертикално ? Според мен е най-добре вертикално, но на стената, окачени за джантата (така правих няколко години). Ако няма да е на стената, тогава - хоризонтално, но да няма големи тежести върху тях.
Иначе на питането ти - както вече колегата каза, не мисля че трябва нещо да спадаш. Най-вредно за гумите е слънцето. Затова трябва където са "слънце да не огрява"; добре е температурата да е постоянна и ако може, по-ниска. За самата гума е по-добре влажността да е по-висока, но пък от това страдат джантите. Затова ако не са много изцапани с кал, хич не си играй да ги миеш. В крайна сметка гумите ще ги ползваш 6-7 години, а джантите - надявам се няколко пъти повече.
В какво положение ще ги съхраняваш - хоризонтално, вертикално ? Според мен е най-добре вертикално, но на стената, окачени за джантата (така правих няколко години). Ако няма да е на стената, тогава - хоризонтално, но да няма големи тежести върху тях.
- buFka
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Мазета няма тук...тавани също
за складове незнам....
Аз съхранявам гумите под кревата, увивам ги с найлоново фолио. Хоризонтално са, няма абсолютно никъкви тежести върху тях. На тъмно са. Но на топло - на 9 етаж съм и яко напича от покрива....това е единственото негативно май.
ПС. Много ме съмнява, че гумите ще ги карам 6-7 години, максимум 3...

Аз съхранявам гумите под кревата, увивам ги с найлоново фолио. Хоризонтално са, няма абсолютно никъкви тежести върху тях. На тъмно са. Но на топло - на 9 етаж съм и яко напича от покрива....това е единственото негативно май.
ПС. Много ме съмнява, че гумите ще ги карам 6-7 години, максимум 3...
- bobo7
- форумно КГБ
- Автомобил:
- Двигател: AGN
- Контакти:
ако са без джанти не трябва ли да са в вертикално положение и от време на време да се завъртът?gr_kanev написа:Uneek написа:И аз се чудя сега как да съхранявам мойте зимни, защото трябва и да ги свалям от джантите, че не можах да си намеря свестни джанти за летните гуми
Ако няма да са на джантите, съхранението може да е само в хоризонтално положение.
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
bobo7 написа:ако са без джанти не трябва ли да са в вертикално положение и от време на време да се завъртът?
Може, но е по-тегаво - трябва да се занимаваш, и така или иначе пак ще има някакви изкривявания, неравномерности. А ако са хоризонтални (и не си ги смачкал със 100 кг товар) няма какво да им се случи.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”