Кола нов внос въпроси
- svetlin
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Кола нов внос въпроси
Четох няколко теми но останаха неща които не са ми ясни. Колата е нов внос без номера и я взимам от човек. Значи разбрах че трябва да се преведат всички документи и да си направя копие. Обаче не ми стана ясно трябва ли да имам за в КАТ договор за покупко продажба с човека в БГ? Как точно мога да закарам колата до КАТ без да имам проблеми? Данъка не разбрах дали мога от КАТ да го платя по банков път или трябва да се ходи до данъчното. Между другото колко е той за кола 2000кубика и 150к.с.
И последен въпрос има ли акцизи и други простотии които трябва да се плащат сега?

- DJ_TOLYO
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: 2E 1991
Не винаги искат превод на документите... Зависи от волята на тея дето ше ти я регистрират. На мен например не ми искаха, а на един колега дето регистрира 2 дена след мен му искаха...
Договор за покупко-продажба трябва да имаш, за да можеш да докажеш, че я купуваш, а не е крадена примерно. Щом е без номера, за да стигнеш до кат трябва да се оглеждаш да не те спрат по пътя катаджии, а и да те спрат пак е въпрос на настроението на катаджията дали ще те глоби или ще прояви разбиране, че отиваш да я регистрираш. За данъка - след КАТ отиваш в данъчното за да се регистрираш и там и тогава вече ако искаш го плащаш веднага, ако искаш по-натам... А за размера имаше из форума някъде тема където можеш да си го сметнеш, използвай търсачката. Моя лично на двигател 2 литра, 115 коня, с намаление за катализатор е около 80 лв. Твоя предполагам, че с тея 150 коня няма да е под 115-120 лв. Засега няма акцизи или други такси. 

- DJ_TOLYO
Това по ЗЗДПП:
Това от сайта на КАТ:
Трябва да провериш в правилника за движение дали дърпаното МПС се води участник в движението... Но мисля, че тоя номер с дърпането трябва да стане...
Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
1. управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места;
Това от сайта на КАТ:
Уважаеми вносители на автомобили и бъдещи собственици
Във връзка с предстоящото членство на Р България в Европейския съюз и качествената промяна на правилата за движение на стоки между страните от Общността, е необходимо обезпечаване прилагането на европейското законодателство в областта на моторните превозни средства.
До окончателното изменение на нормативната уредба, регламентираща регистрацията, промените в регистрацията и отчета на МПС, от 01.01.2007 г., е разпоредено на службите по регистрация да се има в предвид следното:
І. По Закона за движението по пътищата:
При изпълнение разпоредбите на чл.144, ал.2, за прехвърляне собствеността на превозни средства, нотариална заверка на подписите на страните да се изисква само за превозни средства, регистрирани на територията на Р България, според българското законодателство.
ІІ. По Наредба № І-45/2000 г.:
1. При изпълнение на чл.3, ал.1, изискването за регистрация на превозни средства и ремаркетата в 14-дневен срок от датата на придобиване на собствеността, да се прилага и за превозни средства, придобити в страна - член на Европейската общност.
2. При изпълнение на чл.12, ал.1 т.3, буква “б”, за регистрирани превозни средства, придобити от страни - членки на Европейската общност и влезли в страната след 01.01.2007 г., да се изисква собственикът да представи:
- оригинал на чуждестранните регистрационни документи;
- валиден документ за преминат преглед за техническа изправност, издаден от държавата, в която е било регистрирано превозното средство;
- декларация по образец, попълнена от физическото или юридическото лице, закупило превозното средство от страна - членка на Европейската общност (приложение 1).
Чуждестранните документи , които не отговарят на европейските директиви трябва да бъдат придружени със заверен официален превод на български език.
3. При изпълнение на чл.12, ал.1,т.3, буква “в”, за превозни средства, придобити и влезли в страната след 01.01.2007 г., митнически документ за оформен внос да се изисква само за тези, регистрирани в държави извън Европейската общност.
4. При изпълнение на чл.12, ал.3, за първоначална регистрация на ново превозно средство да се изисква собственикът да представи:
- за категории М1, L и Т- валиден ЕО сертификат за съответствие с одобрен тип, издаден от производителя или неговия упълномощен представител;
- за МПС от категории, различни от М1, L и Т - издадена от производителя или неговия упълномощен представител, декларация (приложение 2 ) за валидно удостоверение за налични ЕО сертификати за одобряване на типа и/или съобщения по всички приложими изисквания, в съответствие с Наредба № 60 от 14.05.2003 г. на МТ за ЕО одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета ;
Забележка: „Ново моторно превозно средство или ремарке” е моторно превозно средство или ремарке, което не е било постоянно регистрирано в държава от Европейската общност. ”
5. При изпълнение на чл.12, ал.3, за първоначална регистрация на превозно средство, което е било регистрирано в държава, извън Европейския съюз да се изисква от собственика да представи доказателство за валидно към датата на неговото производство ЕО одобряване на типа, извършено от компетентен орган на държава-членка на Европейския съюз.
6. При регистрация на превозни средства влезли на територията на страната преди 01.01.2007 г. да се изисква собственика да представя освен документите по чл.12 и тези по точки 4 и 5 от настоящото съобщение .
Приложения: съгласно текста
„ПЪТНА ПОЛИЦИЯ”
Трябва да провериш в правилника за движение дали дърпаното МПС се води участник в движението... Но мисля, че тоя номер с дърпането трябва да стане...

- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
- batesecko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
С дърпане не става. Можеш без никакъв проблем да си извадиш временни номера. С тях и с валидна ГО можеш да си караш колата без да е минала КАТ до един месец. Можеш с тях и да я застраховаш. За да ги извадиш отиваш само с документите в КАТ и си попълваш заявлението на гишетата , от там отиваш в старата сграда на КАТ на гишето за временни номера, където опашки почти няма и си готов. 

- DOCDOBREV
- Автомобил:
- Двигател:
A освен временни номера продавачите от автокъщите имат т.наречените "дилърски "номера.Те са подобни на тези червените в Германия и на тях са написани Имената на хората,които могат да ги ползват.С такива номера и с човека от автокъщата,който има право да ги ползва си закарваш колата до КАТ.
Ама хората незнаят за тези номера и не търсят такива,а автокъщите не им се занимава.
Ама хората незнаят за тези номера и не търсят такива,а автокъщите не им се занимава.
- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
...........
Последна промяна от tyo на Вто 29 май 2007 15:56, променено общо 1 път.
- DJ_TOLYO
tyo написа:DJ_TOLYO хайде да не се лъжем! Над 100 коня няма намаление за катализатор
п.п. данъка за твоят двигател/години е точно 93.50 лева
Знам, че по принцип е така. Като попълвах данъчната декларация ми направи впечатление, че ня мястото където попълваш номера на регистрацията на катализатора пише до 100hp, но служителката в данъчното ми каза ако имам бележка за регистрация на катализатор да напиша номера и. Написах го и явно подейства. Миналата седмица си платих данъка --- 77.92 лв. ми е по принцип, с отстъпката 5%, за това, че го плащам преди края на април - 74.02 лв. Ако искаш да сканирам бележката от данъчното...

- tyo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
.........
Последна промяна от tyo на Вто 29 май 2007 15:54, променено общо 1 път.
Re: Кола нов внос въпроси
svetlin написа:Данъка не разбрах дали мога от КАТ да го платя по банков път или трябва да се ходи до данъчното. Между другото колко е той за кола 2000кубика и 150к.с.![]()
По прицип данъка е 204,80лв, но ако колата е не по-стара от 14г.

- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”