Здравейте, колеги! Аз съм един от току що регистрираните членове:)Предварително се извинявам, ако се повтарям с някоя подобна тема, но имам нужда от спешна помощ и съвет- Дали да купя като семеен личен автомобил VW Sharan, характеристики:
1.9 TDIi_1998_AFN двигател, тди-то е с червеното и/казаха ми че биловажно/. Екстри- обичайните ел.съкла и огледала, климатроник, две възд.възглавници,централно заключв. 170 000 километра.
Цена- 10 х.лева.
Колата е на българска фирма, внесена е от холандия.Не е удряна, не е блъскана, но дали е показвала дефекти -не знам.Знам само,че е сменяна горивната помпа с рециклирана такава.
Аз лично като шофьор съм обикновен аматьор, техническите ми познания са нулеви. Карам от 94 г. Първата ми лична семейна кола,от преди три години, е Пасат Комби,1,9 дизел, 1992г. Не мога да се оплача, нито да се похваля-макар и досега да не бях пипал дизел се справих горе-долу, единствента ми излагация беше замръзването й миналата зима на -17 градуса-замръзнах трайно и -то на два пъти. Макар редовно да си сменям преди зимта масла , филтри, слагам добавки,меря компресии и др.гадости. С две думи клоня към категорията "жив зян" към тех.обсужване.
Шарана ми хареса, покарах го, много по-маневрен,по-тих и бърз от Пасата ми е,макар моето купе отвътре да изглежда по-солидно и запазено. Та въпроса ми е- що-годе надежден модел ли е Шаран, техн.му обслужване и подръжка много по-скъпи ли са от Пасата ми,консумативите др.текущи разходи.Чета тука във форума подръжката на това ТДИ си е цяла наука, а аз там съм слаб две.Чукча читатель,чукча не писатель:)Дори не мога да разбера има ли допълнителна печка или не.
Разхода на гориво предполагам ще е прибл.еднакъв с този на Пасата ми- сега съм 9-10 л градско,около 6-7 на магистрала.
Климатика сигурно вдига разхода и грижите, и изяжда от мощността, поне така чета навсякъде по руските форуми.
Габаритите според мен са еднакви.
Според вас, това за моята уста лъжица ли е или не?

Нужда от помощ-дали да купя VW Sharan_1.9 TDIi_1998_AFN dvig
Благодаря на всички, които ми отговориха до момента.Аз също започнах проучването , по цифрите, първоначалните впечатления са лек стрес:) - застраховка Каско- 245 лв на тримесечие, досега плащах по 90 лв.Гумите-по-големи и по-усилени, с около 30-40 лв са по-скъпички от тия на Пасата.
Но, пък за сметка на това, като се качих и го подкарах:Ке-е-е-ф!!! Високо , бързо и стабилно.
Но тъй като съм пълен лак, моля ви да ми кажете какво и къде да гледам, кои са най-често срещаните клопки и дефекти, и къде може да се опитат да ме минат-примерно присадки за компресия и т.н.
Но, пък за сметка на това, като се качих и го подкарах:Ке-е-е-ф!!! Високо , бързо и стабилно.
Но тъй като съм пълен лак, моля ви да ми кажете какво и къде да гледам, кои са най-често срещаните клопки и дефекти, и къде може да се опитат да ме минат-примерно присадки за компресия и т.н.
VW Шаран срещу Опел Зефира
Колеги,
предварително се извинявам , но щеви задам един въпос, който ще граничи със светотатство в този форум, но съм длъжен да попитам:
кой избор като модел, марка, машина, купе , техн.обслужване и сервиз е по удачен:
1.VW Sharan
2.Опел Зефира
Зная, че може би ще се поядосате, но ви моля за аргументирани отговори.
Най-малкото , от колегиално уважение и съпричастност, защото от три и половина години безропотно си карам атмосферния 1,9 дизел на Пасата , и то вариант CL с най-малко к.сили
Моля ви за отговори!
Семейния ми бюджет не е неограничен, не мога да постъпя хазартно.
предварително се извинявам , но щеви задам един въпос, който ще граничи със светотатство в този форум, но съм длъжен да попитам:
кой избор като модел, марка, машина, купе , техн.обслужване и сервиз е по удачен:
1.VW Sharan
2.Опел Зефира
Зная, че може би ще се поядосате, но ви моля за аргументирани отговори.
Най-малкото , от колегиално уважение и съпричастност, защото от три и половина години безропотно си карам атмосферния 1,9 дизел на Пасата , и то вариант CL с най-малко к.сили
Моля ви за отговори!
Семейния ми бюджет не е неограничен, не мога да постъпя хазартно.
- Cherepaha
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: VW Шаран срещу Опел Зефира
INOX2 написа:Разхода на гориво предполагам ще е прибл.еднакъв с този на Пасата ми- сега съм 9-10 л градско,около 6-7 на магистрала.
Не ти трябва пак дизел да взимаш ...

INOX2 написа:Колеги,
1.VW Sharan
2.Опел Зефира
Стига се извинява, взимай Зефирата.

Re: VW Шаран срещу Опел Зефира
Cherepaha написа:INOX2 написа:Разхода на гориво предполагам ще е прибл.еднакъв с този на Пасата ми- сега съм 9-10 л градско,около 6-7 на магистрала.
Не ти трябва пак дизел да взимаш ...INOX2 написа:Колеги,
1.VW Sharan
2.Опел Зефира
Стига се извинява, взимай Зефирата.
Тенк ю, ама защо ? Какви са аргументите ти?
Колеги, помагайте!
Защо замлъкнахте?
Само защото употребих думата Опел ли?
Решението, което трябва да взема е важно за мен, и имам нужда от компетентни съвети и реални отзвеци и мнения.Сумата за бюджета ми не е малка, затова и искам повече инфо, за да преценя и да направя избора си правилно.
Помагайте! Утре и на вас може да се наложи подобно нещо.
Защо замлъкнахте?
Само защото употребих думата Опел ли?
Решението, което трябва да взема е важно за мен, и имам нужда от компетентни съвети и реални отзвеци и мнения.Сумата за бюджета ми не е малка, затова и искам повече инфо, за да преценя и да направя избора си правилно.
Помагайте! Утре и на вас може да се наложи подобно нещо.
- Madj0
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вземи да покараш Зафирата и сам ще разбереш кое да вземеш , още по тъпото е ,че опелите нямат вече здрави двигатели ( не искам да ги коментирам защото ще засегна много хора )
Колега а за Пасат комби ( пак е голям ще ти върши работа ) мислил ли си има 2000 г 1.9ТДИ за по 10 - 11 000 лв се намират запазени . И колегата с изказването да не си вземеш пак дизел
1.8T е добре ама 14-16 градско не ме кефи претпочитам 6 нафта 
Колега а за Пасат комби ( пак е голям ще ти върши работа ) мислил ли си има 2000 г 1.9ТДИ за по 10 - 11 000 лв се намират запазени . И колегата с изказването да не си вземеш пак дизел

Madj0 написа:Вземи да покараш Зафирата и сам ще разбереш кое да вземеш , още по тъпото е ,че опелите нямат вече здрави двигатели ( не искам да ги коментирам защото ще засегна много хора )
Колега а за Пасат комби ( пак е голям ще ти върши работа ) мислил ли си има 2000 г 1.9ТДИ за по 10 - 11 000 лв се намират запазени . И колегата с изказването да не си вземеш пак дизел1.8T е добре ама 14-16 градско не ме кефи претпочитам 6 нафта
Колега, гледах ги тия Пасати от 1999-2000 г., всичко добре, ама от тогава ги правят с алуминиеви носачи, които били много трошливи, а и частите им станали по-малко взаимозаменяеми, и били на модули-ако ти се развали нещо малко по ходовата част, трябва да сменяш цял блок.Вярно ли е това?
А разликата м/у Шарана и Пасата като разход на гориво и консумативи като че ли е минимална, но частите на Шарана са по-скъпи май...
А за сравнението на возията на Шарана и Зефирата-знам, Зефирата е по-кофти, предния ми шеф имаше такава , много твърдо возеше и много се накланяше по завоите, лашкаше се...
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”