Колеги , тъи като митарствата ми с този датчик продължиха доста време, реших да направя една равносметка на изминатия път, та дано да е полезна на някого , ако не - с брадвата и адиос

Когато си купих колата , температурата ,която ми показваше таблото беше 70 градуса - и тя играеше радикално . Парно - нема баце

... Смених и термостата - сваления Вахлер варих в тенджера - перфектен.Защо го варих ? ами температурата пак същата парно пак няма .Дотук един термостат вътрешно

Проверих парното - изгоряла клапа - успокоих се за него .......

после си мерих антифриза в казанчето - 82 градуса ....хм ..термостат под съмнение ( тук веднага за него се хващат всички) Пръскане на всички контакти и куплунзи на температурния датчик и сие - резултат - докарах я до 80 гардуса на таблото с резки мятания в показанието ( пак с темостата се оправдавах ) обаче ме гложди ..... Смяна на датчика 32 лева зелен - показанията станаха около 100 до окло 110 градуса - играят пак леко.... смяна на датчика 2 ри път АУто + - 40 лева ..темпаратурата се закотвя на 110 градуса за добър ден
Сметнете вие колко ми струва като време и пари да дерзая за едно тривиално нещо - да си видя темпаратурата на водата

И накрая го измислих радикално - на една медна тръба 22мм "фи" монтирах потопена тръбичка 10мм запоена от вътрешния край, в нея поставих PTC сонда , намазана с термопаста , сложих я тази система на тръбата която излиза за парното ( от главата ) закарах екраниран кабел до пепелника , там монтирах един "контролер" Eliwell калибриран предварително с един еталонен термометър и подкарах ...... еми какво да ви кажа! температурата се закотви на 90 градуса , като от време на време играе от 88 до 92 ( когато да кажем я поиздуя на 130 и след малко я спра на празен ход и други такива изненадващи действия)! Казвам го това, за да разбия митовете за постоянни скапани термостати , дето ги сменят някои по 3-4 броя

! Колеги, ако знаете какви стоиности ми даваха през времето на тези експерименти различните датчици, ще видите, че темите за термостат са писани за мене половината !Не мога да кажа дали температурата в казанчето е инертна понякога , или зависи от околната температура , но данните бяха супер разнородни.... до този момент ...
Та така ...всичкото това го написах (набрисах) с едничката цел да предпазя много от чудещите се от излишните харчове ..... а които изобщо не си барат колите - знаят се кои са майсторите на форума - бегом при тях
Тука ми се ще да напиша специалните си б;лагодарности на така често издиганите в култ колеги ..... а бе няма да споменавам имена, за това си има специална тема

които с мненията си по различни казуси подпомогнаха моите търсения ....