Запитване за акумулатор Искра с "оченце"

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Запитване за акумулатор Искра с "оченце"

Мнениеот doktora » Вто 09 окт 2007 13:03

Здрвейте колеги!Имам от 1,5 год акумулатор Искра, който е с т.нар оченце, което според съсътоянието на акуто, свети в зелено/бяло или въобще не свети. Преди да задам въпросите си към тези от вас които имат същия акум-р, бих искал да споделя че за тази година и половина съм доволен от него, още повече че имах възможност да го изпитам и през зимата.
Ето и въпросите, които са породени от факта че това оченце угасна:
1. Дали е угаснало заради това че по принцип толкова време му е живота?
2. Ако не му е свършил живота, каква може да е другата причина, тъй като когато угасне по инструкция го дават че трябва да се зареди акуто?Акуто го зареждах скоро , но уви оченцето не светна зелено
3. На какъв принцип е направено това оче? Т.е. прнципа е ясен ( разреден акумулатор - не свети, заредено аку - свети зелено, ако е необходимо да се долива елетролит - свети бяло, макар тази бялата светлина да не съм я виждал, а и то си е нормално - нали все пак е почти нов акумулатор ). Та въпроса ми е какво точно свети, кое го кара да свети или не свети?
Хайде, нека да споделят колеги които имат аку с оченце.

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Вто 09 окт 2007 13:18

нещо хич не им вярвам на тези "оченца":
имам два аку-та с очета-според едното "очо" трябва да хвърля акумулатора,според другото-трябва да правя профилактика.....
Ама колите си палят от раз,така че....
Вярно че и двата не са Старт,ама кво от това.(монбат и Ексайт)
Незнам какво ги кара да "светят"въпросните "очи"-не ме и интересува много...предполага че са някакви хим.процеси,а не свързан директно за клетките диод или нещо такова.
Абе карай си колата,кво му мислиш толкова-ако всичко по ел.инсталацията на колата е в ред-ще ти служи поне още 3години
:idea: :D

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 09 окт 2007 13:22

въпросното оче на искра-та плува нагоре и надолу в една тръбичка според гъстота на електролита, затова не може да му се вярва
замерването е истината не го гледай хич това оче

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 09 окт 2007 13:36

One написа:въпросното оче на искра-та плува нагоре и надолу в една тръбичка според гъстота на електролита, затова не може да му се вярва
замерването е истината не го гледай хич това оче

:да: При внимателен оглед ще видиш, че имаш достъп електролита, ако не се чувстваш уверен, че ще се справиш със замерванията на гъстотата и с мултицета - всеки "акумулатораджия" ср/у 2 лв. ще помогне... :) На моя Ексайд, набор 2002 г. не съм му виждал зеленото от 2 год., а колата си пали само като види ключа - чукам на дърво... :) Е, проверявам си го и го зареждам при нужда, най-често точно по това време на годината...

Потребителски аватар
doktora
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: гр.Лясковец,обл.В.Търново, PASSAT B4, COMBI,1.8Mi, ADZ , 94г, LPG BRC
Контакти:

Мнениеот doktora » Вто 09 окт 2007 13:53

Днес това смятам да направя - да отида до магазинът от където го купих и да му замерят гъстотата и нивото електролита. Мисля че е хубаво докато е топло да му отделя внимание и да му се направи евентуално някаква профилактика, за да може да съм спокоен през зимата. Ще пиша после какво е станало - дали е имало някакъв проблем и дали е светнало оченцето.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Вто 09 окт 2007 17:11

Колега,най-вероятно оченцето ти се е вклинило в долно положение на тръбичката!Това не е проблем за работата на акумулатора все пак.За твое успокоение измери гъстотата на електролита :wink:

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 10 окт 2007 23:10

Акомулаторджията ще ти свърши работа.
Аз моя FIAM го возя вече втора година (а от колко е не се знае)
За тва преди зимния сезон нека го прегледат :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”