Степен на Сгъстяване - Калкулатор

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Степен на Сгъстяване - Калкулатор

Мнениеот prj57 » Вто 23 окт 2007 22:16

Понеже си избирам колянов вал и бутала за джипката и имам доста щури идеи за двигателя, започнах да си правя разни калкулатора от информация която обработвам, чета и търся!!!

Мисля че това би било полезно за някои хора в този форум, които обичат да си правят нещата сами или имат проблеми с бъдещ проект!

Ето калкулатор за Степен на Сгъстяване извинявам се че е на английски и мерните единици са в английски единици, но на мен ми е по лесно така!

ВНИМАЕНИЕ!!!! Оставил съм документа отворен, ако някой иска да си прави промени! Не пипайте полетата в ЧЕРВЕНО, всички мерни единици са обозначени в ИНЧОВЕ, повечето обемни сметки са в Кубични сантиметри, заради изискването откъм Степента на състяване!

Ако някой има нужда от помощ да ми пише, ще се опитам да го преведа, да обърна единиците и да добавя разяснения където мога!!!

PRJ57 Comp Ratio Calc

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Степен на Сгъстяване - Калкулатор

Мнениеот Li4o » Сря 24 окт 2007 16:32

prj57 написа:...................
Ако някой има нужда от помощ да ми пише, ще се опитам да го преведа, да обърна единиците и да добавя разяснения където мога!!!
...

Калкулатора е супер, само ако не е проблем да обърнеш мерните единици от инчове в сантиметри... :oops:

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Сря 24 окт 2007 17:49

Преведох калкулатора на Български и съм го обърнал в САНТИМЕТРИ!!!!

Добавил съм и обяснения под картинката, които са свързани с нея други не са!

От гледна точка на РАЗЛИКИ / ТОЛЕРАНСИ, обикновенно размерите не са такива каквито повечето фирми или документи казват! Няма перфектни неща за това когато например се леят/коват бутала има разминавания с няколко милиметра от зададения размер. В зависимост от употребата това може да окаже ефект! Допустимите стойности са 0.005 до 0.010 инча или 0.0127 до 0.0254 сантиметра!!!

Ако някой има още трудности да пита ще се опитам да помагам!

Ето ви и двата варианта на калкулатора:

БГ Версия

EN Версия

Потребителски аватар
jagler
Автомобил: PASSAT B-7 2 TDI
Двигател: CFFB-2014

Мнениеот jagler » Чет 25 окт 2007 11:42

на АБС е 10 степен на сгъстяване :wink: по книжка.

Потребителски аватар
greenwather
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот greenwather » Чет 25 окт 2007 17:44

да попитам туй само за vw ли е?

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Пет 26 окт 2007 13:53

Не е само за ФВ!!! Това е за какъвто и да е двигател, ако разбира се знаете всички размери които съм написал!

Обикновено степента е по-ниска от това което пише по книгите! За това е най-добре да се смята с реални (измерени) стойности!

Вараинта който е запаметен на калкулатора е за 6.2 литра 8 цилиндъра - това е увеличена кубатура на моя 5.2 литра с друг колянов вал и бутала!

Ако зададете размерите за който и да е друг двигател ще ви ги сметне тях!

ВАЖНО: Калкулатора не взима под вниманеие обема на най-горния семеринг и челото на буталото, в зависимост от размера това може да е около 2-3 сс, което би намалило степента още :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”