Въпрос за резервната гума

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
nenov
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за резервната гума

Мнениеот nenov » Нед 04 ное 2007 0:24

От известно време съм горд собственик на Пасат В3, и според мен колата на времето е конструирана с много мисъл, но има един много голям (за мен) пропуск, или недомислица, или може би не.....

Искам да попитам, има някаква основателна и разумна причина резарвната гума на VW да е с такъв бебешки размер, който не съвпада нито по ширина, нито по диаметър с оригиналната, и колата урпява да остане "права" само благодарение на реактивните щанги, на които това им е работата. Мен лично ме е страх да карам с такава гума още повече да е преедна и да се движа с 80 - максималната допустима за този галош. Тя може и да върши работа За Голф или Поло, но аз съм с Пасат В3, и това гуме никак не се чувстваше добре с мин. 1200 кг. отгоре.
Има ли възможност на негово място да се сложи гума с нормален или близък до нормалния за колата размер.

Ако може също така някой да ми обясни, защо резервната гума е на дъното на багажника, а не под него например (както е при някои френски коли). Представете си какво става ако сте на път с пълен багажник и трябва да монтите резервната гума във време като сега - дъждовно -> малък кошмар - цялото съдържание на багажника се изсипва на асфалта, банкета.... все едни чистички местенца и на всичкото отгоре заприличваш на спрял амбулантен търговец край пътя, изкарал стоката за продан.

Накрая остава още един проблем (допускаме че багажника е празен, защото иначе става "мисията невъзможна": спуканата гума не се побира на мястото на резервната и естествено се "мята" некъде из багажника, съпроводена с една псъвня по случай края на операцията. След това той ни мрази, до следващата автомивка, защото сме го натъпкали с кал, камъчета и другата мизерия търкаляща се по пътищата.

Според мен по този въпрос VW трябва сериозно да се замислят и да вземат пример от франсетата: резервната гума е под багажника, сваля се с един винт, който е на достъпно място. Гумата е с нормалния за колата размер т.е. - спираш, сменяш я за 10 мин и продължаваш спокойно без ограничение за скоростта. даже слагаш спуканата гума на мястото на резервната. По желание си носиш едни ръкавички да не си измърляш ръцете (аз си нося) и продължаваш по живо по здраво.

Много моля ако някой знае отговорите на тези въпроси - да ги напише - предполагам че информацията ще е полезна.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Нед 04 ное 2007 0:26

колега продай ми я ...и си купи нормална...

Потребителски аватар
ostavime
Автомобил: Мазда
Двигател:

Мнениеот ostavime » Нед 04 ное 2007 0:53

Има и то голямо основание. Това се прави с цел да оправиш спуканата гума възможно най-бързо, а не да си викаш все утре, утре, утре и накрая като ти се наложи да си чукаш главата в калника.

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Нед 04 ное 2007 0:59

Карай смело и не се плаши :wink: Ханс го е сметнал! А на мен лично ми е падала резевната гума на Орлов мост точно от Рено 19 :horror: Според мен немеца го е измислил перфектно!

Потребителски аватар
Bahama man
Автомобил: VW Polo 1998
Двигател: AEF

Мнениеот Bahama man » Нед 04 ное 2007 2:13

Според мен тази гума си е измислена много умно защото тя не е да караш с нея за постоянно а колко да се прибереш до сервиз или да те закара до вкъщи и на другия ден да залепиш спуканата...а именно защото хората на запад точно това правят...макар че на моят Сеат резервната си е стоманена джанта обикновенна и не е като на VW по-мъничка което и до някъде е предимство защото има нещо вярно в думите на колегата че тези малки гумички не са много издръжливи и надеждни:wink:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 04 ное 2007 7:17

Интересно, и аз от известно време съм горд собственик на пасат Б3 и на мястото на резервната гума имам 50л газова бутилка и мястото е напълно достатъчно за да влезе която и да е от гумите на колата.
Да не говорим, че на някои от новите коли изобщо не слагат резервна гума.

Последна промяна от myrshavija на Нед 04 ное 2007 9:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Нед 04 ное 2007 9:03

А ти някога опитвал ли си се да свалиш гума която е отдолу и не е сваляна повечко време? Аз лично съм виждал коли да отиват в сервиз защото няма сваляне! Малката гума спестява доста място и все пак тя е мислена не да я слагаш всеки ден (та затова да ти я правят удобна), а да я сложиш веднъж на няколко години. Лично аз имам пасата си от 6 год. и съм слагал резервна гума веднъж (дано не ми се наложи де :wink: ) Мойта също е малка и аз съм много доволен от този факт

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Нед 04 ное 2007 10:49

Ами на мен резервната ми е с нормални размери и мястото за нея е достатъчно. Друга тема е че там сега имам газова бутилка. :-)

А и двата варианта за разполагане на гумата (отдолу/отгоре) си имат и + и -. Ако е отдолу може би е по-удобно за сваляне (ако не са клеясали крепежите), но е по-удобно и за крадците.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 04 ное 2007 15:46

А и освен всичко изброено от колегите на В3 под багажника е резервоара :wink:

Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SnowMaster » Нед 04 ное 2007 15:57

малко офф топик
бмв х5-гумата също е едно такова бебе.та тръгва овцата с такава една резервана гума да се прибира към италия.беше стигнала на 15км от варна.приличаше на нещо такова
http://images19.snimka.bg/003664062.jpg
a между другото тоз рекстън стана кат кукла :D

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Нед 04 ное 2007 16:45

На Толедото имах същата бебе гума и като съм я слагал наистина се постига ефекта на бързо оправяне на гумата. Явно чичо Ханс е имал това предвид. Иначе мисля, че на по новите VAG коли е с нормален размер.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Нед 04 ное 2007 17:02

Ами намирам я перфекта , някои нови коли даже нямат такова нещо - едно спрейче тип оправяй се само.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 04 ное 2007 17:10

В аудито, резервната гума е нормална, даже е на алуминиева джанта, като останалите 4.

Предполагам и в Голф 4 е така.

Потребителски аватар
Geleto
Автомобил: Passat B4
Двигател: 1.8 MI 1994
Контакти:

Мнениеот Geleto » Нед 04 ное 2007 17:14

Vlad777 написа:В аудито, резервната гума е нормална, даже е на алуминиева джанта, като останалите 4.

Предполагам и в Голф 4 е така.

Мойта е малка обаче влиза и нормална гума. : vw fen

Потребителски аватар
DJ_TOLYO
Автомобил: Passat Variant
Двигател: 2E 1991

Мнениеот DJ_TOLYO » Нед 04 ное 2007 17:56

Аз съм с Б3 и си ми е нормална гумата, 14" на пасатска джанта, перфектно си пасва на мястото определено за нея... И мисля, че това е по-добрия вариант отколкото да е отдолу под багажника... :lol:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”