Здравейте колеги.
Скоро чух че от министерството са одобрили един закон кото позволява шофъорските курсове да се карат на 17 години,а на 18 да се издаде книжката.Вярно ли е.
Аз имам голяма полза от това да е на 17 години защото ми остават още 1,5 години а иначе ако е по старо му ми остават 2.5 години.Благодаря от сега
Въпрос за книжка.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос за книжка.
DTS-GOLF 4 написа: по старо му ми остават 2.5 години.Благодаря от сега
по старому е колега... То с тези катастрофи има по-голям шанс да го направят на 21 години да се взима, отколкото на 17

Re: Въпрос за книжка.
DTS-GOLF 4 написа:Здравейте колеги.
Скоро чух че от министерството са одобрили един закон кото позволява шофъорските курсове да се карат на 17 години,а на 18 да се издаде книжката.Вярно ли е.
Аз имам голяма полза от това да е на 17 години защото ми остават още 1,5 години а иначе ако е по старо му ми остават 2.5 години.Благодаря от сега
И каква точно ти е ползата като така или иначе ще ти дадът книжката чак на 18

П.С. И аз до колкото знам си е още по старому.
Нямаш никаква полза от това,дори ще ти е още по-гадно,че си изкарал курсовете,а трябва да чакаш да навършиш години и дори ще се изкушаваш да вземаш колата нелегално като си казваш какво пък еди кой си дето карахме заедно курса е пълен валат като шофьор аз карах по-добре и само заради някакви си години има книжка и кара,защо да не карам и аз.Това ти го казвам от личен опит защото когато аз карах курсовете в далечната 91 г. беше така можеше да се карат в годината в която навършваш 18 и аз нали съм роден чак в края на годината а ги изкарах февруари ми беше супер спек и общо взето щото бях топ пилота на курса
с много стаж още преди курса
си карах из града и си ходех на училище с колата,тук таме и вечер на дискотека бях вървежен
като на практика рискувах наказание за каране без книжка и някоя беля.Та по-добре за да няма излишни изкушения (и самочувствие)да се кара курс,чак като има човек реална възможност да вземе и книжка след това, а и да си носи отговорността за действията в пълен размер .

mr_bush написа:vw16v написа:Нямаш никаква полза от това,дори ще ти е още по-гадно,че си изкарал курсовете,а трябва да чакаш да навършиш години и дори ще се изкушав... ...вземе и книжка след това, а и да си носи отговорността за действията в пълен размер .
Впрочем колегата е адски прав![]()
Абсолютно едно такова изкушение може да те остави доста дълго време без книжка , да не говорим че може да има и други последствия.
-
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
НАРЕДБА № 37 ОТ 2 АВГУСТ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЯХНОТО ОБУЧЕНИЕ написа:
НАРЕДБА № 38 ОТ 16 АПРИЛ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ написа:
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА написа:
На 17 години и 9 месеца е верния отговор.
Чл. 16. (1) Обучението за придобиване на правоспособност за управление на МПС може да започне най-рано три месеца, а за категория "М" - един месец преди обучаваният да навърши необходимата възраст съгласно чл. 151, ал. 1 ЗДвП. За обучаваните по държавен прием в системата на средното образование този срок е една година.
НАРЕДБА № 38 ОТ 16 АПРИЛ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ написа:
Чл. 17. До изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от различните категории и подкатегории се допускат само кандидати, навършили съответната възраст за издаване на свидетелство за управление, съгласно изискванията на чл. 151 ЗДвП.
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА написа:
Чл. 151. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Минималната възраст за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства или за замяна на свидетелство по чл. 162, ал. 6 е:
1. 16 години - за управление на моторно превозно средство от категория М;
2. 17 години - за управление на моторно превозно средство от категориите Ткт (колесен трактор), А1 и В1;
3. (изм. - ДВ, бр. 22 от 2007 г.) 18 години - за управление на моторно превозно средство от категориите А, В, В+Е, С1 и С;
4. 20 години - за управление на моторно превозно средство от категория С1+Е;
5. 21 години - за управление на моторно превозно средство от категориите С+Е, D1, D, D1+Е, D+Е, Ттб (тролейбус) и Ттм (трамвайна мотриса).
(2) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Свидетелство за управление на моторни превозни средства се издава от органите на Министерството на вътрешните работи на лице, завършило основно образование, което е физически годно да управлява моторни превозни средства за съответната категория, преминало е обучение за водач на моторно превозно средство и за оказване на първа долекарска помощ и е успешно издържало изпит за водач на моторно превозно средство.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Свидетелство за правоспособност за работа със самоходните машини от Българската армия и за тяхното управление се издава при условия и по ред, определени от министъра на отбраната.
(4) (Отм., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства от категориите С1, С, D1, D, Ттб (тролейбус) и Ттм (трамвайна мотриса) трябва да са и психологически годни.
На 17 години и 9 месеца е верния отговор.

моя съвет е да си почнеш курса около месец преди рождения ден защото аз ги почнах три преди тва и после инструктора ме върти и не съм карал от около месец а си чакам рождения ден ,защото изпита щял да ми е около 20 дена след това...а най-лошото е че колата си я гледам по цял ден в двора и не мога да я карам зашото не ми се рискува което ще продължи още около месец...така че най добре изчакай месец преди това 

- tskostov
- Автомобил: Seat Ibiza MK III 2002
- Двигател: 1.4 16V
- Контакти:
колкото по млад,толкова по безрасъден шофьор..... мое мнение......и аз съм шофьор от около година,но още се стремя да карам много внимателно ( и така и ще бъде,колкото и стар шофер да съм)...не може и който не умее и който умее(а в същност само той си мисли че умее) да сядат зад волана...... има едно софийско село.....няма да казвам кое е ,в което 50 % от колите се управляват от неправоспособни и дори неспособни шофьори.....предполагам че на всички им е гадно да им се налага да карат на тръни като незнаят от къде кво ше им излезе.....сега със сички тия закони не вярвам да намалят годините за шофьорска книжка а дори наистина да ги увеличат!!!
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”