Здравейте,
(дано не повтарям някоя по-изчерпателна тема, но все пак ще споделя моя опит)
навигационните уреди все още държат относително високи цени, поради което смятам че от тази идея могат да се възползват мнозина, притежаващи или ползващи лаптоп. Добре ще е лаптоп-а да има вграден bluetooth. Ако няма вграден, то тогава може да се ползва допълнително bluetooth през USB (така или иначе са много популярни покрай мобилните тефони)
Така...ето какво включва цялата схема:
- лаптоп (с вграден bluetooth или допълнителен)
- pocket pc емулатор (за предпочитане Windows Mobile 2003 emulator тъй като при по-новите версии звука насича осезателно)
- GPS приемник (има най-различни марки - Holux, Prestigio и др.) цената им варира около 100 лв. (аз ползвам Prestigio)
Комплектацията включва батерия 1000 mAh (с едно зареждане издържа повече от 1 денонощие), зарядно за кола и още едно за 220V
- iGO (навигационен софтуер - широкоразпространен в нета) засега съм ползвал само бг картите. (има ги отделно от целия iGO - около 20 мб)
Обикновено GPS приемниците Не изискват инсталирането на допълнителни драйвери. След откриването на GPS receiver-a от лаптоп-а, pair-ването на двете устройства и свързването им се стартират pocket pc емулатора и win mobile операционната система. iGO следва да се копира в директория емулираща storage картата. След като го стартирате трябва да се настроят display properties от основното меню на pocket pc емулатора (обикновено образът е обърнат на 180 градуса).
Тук има един малко по-особен момент при настройката: самият pocket pc емулатор има в меню "Периферия" възможност да map-ва дадени серийни портове на лаптоп-а към собствените 0, 1 и 2 серийни портове. Тук е важно на порт 0 на ppc емулатора да се map-не порта на който е настроен GPS приемника, а друг свободен порт на лаптоп-а да се map-не на 1ви или 2ри на ppc емулатора. Така остава на iGO софтуера да се настрои за комуникация същия порт (1 или 2) на който е map-нат свободния порт на лаптоп-а.
|GPS receiver <-->|Laptop <-->|PC Emulator<--->| Navi Software|
|----------------------|----------------|---------------------|-------------------|
|-------------------->|Port X------->|Port X:0-----------|-------------------|
|----------------------|Port Y <---->|Port Y:1или2---->|Port 1или2----|
|----------------------|----------------|---------------------|-------------------|
Важно е когато правите настройката приемника да е поставен на такова място, че да може да приема безпроблемно сигнала от сателитите.
С това настройката е готова.
Наред с ценовото предимство тази схема си има и значителни недостатъци - при едно продължително пътуване лаптопът направо би "запалил" краката на спътника ви, жертвал се да го държи с скута си а когато никой не го държи е неудобен за гледане (изключвам вариантите при които се вгражда лаптоп малък формат 10-12 инча в централната конзола). Към този момент може да прозвучи доста иронично, но на фона на всички недостатъци разполагате с дисплей на навигационната карта, който не би могъл да ви предложи и най-големия PDA, телефон или pocket pc.
Предполагам повечето от вас знаят, че ако към всичко това се добави и 12/220v инвертор цялата схема престава да зависи от времето което може да издържи батерията на лаптоп-а.
а иначе инвертора си е добра инвестиция и има най-различни приложения (инверторите също са широко разпространени и евтини).
Навигация за около 100 лв. (предпоставка - лаптоп)
- fichtenweg
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AHH
Навигация за около 100 лв. (предпоставка - лаптоп)
Последна промяна от fichtenweg на Сря 19 мар 2008 22:28, променено общо 5 пъти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Към този момент може да прозвучи доста иронично, но на фона на всички недостатъци разполагате с дисплей на навигационната карта, който не би могъл да ви предложи и най-големия PDA, телефон или pocket pc.
Едно по-различно мнение

Не мисля, че по-големия екран е страхотен плюс в случая. Говорим за удобството ГПС-а да е в теб, когато си пеша, да е пред теб, когато си с кола. Дисплея на моя телефон Нокиа Е51 (2'') е малък, но абсолютно достатъчен и четлив, за да ползвам ГПС софтуер на него. Комбинацията с блутуут ГПС приемника на Нокиа LD-3W е чудесна. Ползвам си зарядното за телефона в колата, като то става и за приемника

- fichtenweg
- fichtenweg
искам да благодаря специално на Ludia и R@do
целта на тази тема далеч не беше да сравнявам качествата на гореописаната схема със специално създадената/пригодена за тази цел техника - тук включвам всякакъв род телефони, PDA, pocket pc и т.н. (или да агитирам колко по-добър вариант е)
по-скоро идеята беше да покажа някои особености в настройките
благодаря още веднъж на колегите които са я оценили
целта на тази тема далеч не беше да сравнявам качествата на гореописаната схема със специално създадената/пригодена за тази цел техника - тук включвам всякакъв род телефони, PDA, pocket pc и т.н. (или да агитирам колко по-добър вариант е)
Последна промяна от fichtenweg на Сря 19 мар 2008 21:34, променено общо 1 път.
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
fichtenweg написа:искам да благодаря специално на Ludia и R@do
целта на тази тема далеч не беше да сравнявам качествата на гореописаната схема със специално създадената/пригодена за тази цел техника - тук включвам всякакъв род телефони, PDA, pocket pc и т.н. (или да агитирам колко е по-добър вариант е)

- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
Дори и там да е - идеята е добра .В другите автофоруми има целеи подраздели за навигация - все пак това е част от автохобито ни..Материята е нескончаема и е добре ако може да направи всеки един от нас екстаркт на соновните ситеми, карти.
п.п. Вече съм на вълна Нокия Н95 чакам някой да ме разубеди,че съм си вено колебаещият се.
п.п. Вече съм на вълна Нокия Н95 чакам някой да ме разубеди,че съм си вено колебаещият се.
-
- Автомобил:
- Двигател:
R@do написа:п.п. Вече съм на вълна Нокия Н95 чакам някой да ме разубеди,че съм си вено колебаещият се.
Няма как да те разубеди, който и да е

- fichtenweg
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”