Тransporter Т3 от 1.6TD на 1.9D

Бусове проекти или как се грижим за своя любим бус
Правила на форума
Изображение
Потребителски аватар
valsanik
Автомобил: T3 MULTIVAN+CARAVELLE 16 C-87+91
Двигател: 1.6 TD JX +2.1 MV-Petrol+LPG

Re: Тransporter Т3 от 1.6TD на 1.9D

Мнениеот valsanik » Вто 02 ное 2010 20:09

Свалих главата,но няма видими следи от наряняване.С гарнитурата и челото на блока също.Сега ще я нося да и пуснат една тънка стружка и ако може да и направят водна проба.Да няма спукване някъде вътре.Другото е ,че днес ми предложиха 1.6тд за 500лв оборудван.Още се колебая, да го взема или да правя този.

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Пет 05 ное 2010 20:18

Така,вчера мерих овала на цилиндрите и при допустими 7 стотни,моите са 15.Майстора каза ,че може само със смяна на сегменти,но ще каралоще 30-40хиляди и тогава може и на втори ремонт да отидем.Извода приятели е,че не трябва да се доверяваме на омайните приказки на автоджамбазите.По груби сметки ремонта ще ми излезе към......хилядарка и отгоре.Поредната хилядарка.И това е ако искам да го направя както пише по дебелите книги.С новите му и истински части.Добрата новина е,че днес спазарих един 1.6тд от Голф 2.Обурудван даже и със скоростна кутия.Така, че имам за продаване такава.Вече не се доверявам на думи като"Добър е,Супер е, слагаш и караш" ами накарах продавача да го палнеме и взе че запали от първия път.Е след като обезвъздушихме помпата.Снимки ще кача по-късно,че днес не го снимах.Понеже ДвГто се намира в един сервиз,собственика,които е и подавач на ДВГто, ми позволи да закарам буса там да си сменя ДВГто с неговите инстументи.Което за мен е голяма помощ,щото при мен пред блока няма условия.Така ,че приказката за "Синята Хала "продължава.

Потребителски аватар
nylon
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1988

Мнениеот nylon » Съб 06 ное 2010 7:48

Естествено си разчитал на късмета с 1.9, джамбазина е нормално да няма хабер от състоянието на конкретните двигатели, коли и т.н. стоки, които минават през него за търговия и той си повтаря като папагал едни и същи заучени фрази за всичката стока - "хубаво, супер, от баба, този бус го взех от фирма за цветя и т.н." с цел да върви търговията и да си храни добре семейството - хубавата жена, двете красиви дъщери, от които едната, по-голямата харчи по 50-100 лв. само като излезе на дискотека(ПРИМЕРНО). Всеки човек е имал момент в който просто се оставя на късмета и в това няма нищо лошо, защото понякога резултатите могат да бъдат много добри :D .
Я кажи сега, че е износен - износен е 1.9, станало е ясно след измерването, но как така стана да изгуби всичко отведнъж на АМ "Хемус", че чак и да пръсне водно съединение? Не се връзва, ако главата не се е разцепила някъде.

(На близката автоморга в момента има 4-5бр. 1.9D. Ходих за едно моторче на стъкломиещото, та попитах по колко ги търгуват. Отговора беше хилядарка цял, гол - 700лв. Човека ги похвали много, каза: ОТ ИТАЛИЯ МИ ГИ СВАЛЯТ - САМО НАЙ-ХУБАВИТЕ ДВИГАТЕЛИ. :) )

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Съб 06 ное 2010 10:19

nylon написа:Естествено си разчитал на късмета с 1.9, джамбазина е нормално да няма хабер от състоянието на конкретните двигатели, коли и т.н. стоки, които минават през него за търговия и той си повтаря като папагал едни и същи заучени фрази за всичката стока - "хубаво, супер, от баба, този бус го взех от фирма за цветя и т.н." с цел да върви търговията и да си храни добре семейството - хубавата жена, двете красиви дъщери, от които едната, по-голямата харчи по 50-100 лв. само като излезе на дискотека(ПРИМЕРНО). Всеки човек е имал момент в който просто се оставя на късмета и в това няма нищо лошо, защото понякога резултатите могат да бъдат много добри :D .
Я кажи сега, че е износен - износен е 1.9, станало е ясно след измерването, но как така стана да изгуби всичко отведнъж на АМ "Хемус", че чак и да пръсне водно съединение? Не се връзва, ако главата не се е разцепила някъде.

(На близката автоморга в момента има 4-5бр. 1.9D. Ходих за едно моторче на стъкломиещото, та попитах по колко ги търгуват. Отговора беше хилядарка цял, гол - 700лв. Човека ги похвали много, каза: ОТ ИТАЛИЯ МИ ГИ СВАЛЯТ - САМО НАЙ-ХУБАВИТЕ ДВИГАТЕЛИ. :) )

За това двигател се купува от някоя обърната кола, която се разпродава на части.Много по-добре да го купиш от някой запознат с историята и поддръжката, отколкото от някоя морга в неизвестно състояние.Замери компресията на 1.6 ТД, да няма после изненади ;)

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 06 ное 2010 10:28

PACH написа: ...За това двигател се купува от някоя обърната кола, която се разпродава на части...
От обърната кола също не е много сигурно, че понякога след обръщането двигатела продължава да работи докато му изтече маслото...

nylon написа: ...Човека ги похвали много, каза: ОТ ИТАЛИЯ МИ ГИ СВАЛЯТ - САМО НАЙ-ХУБАВИТЕ ДВИГАТЕЛИ...

От италия избягвайте колеги, ония там масло не сменят само доливат като светне лампата. :screwy Колегата с "рендетата" купи едно туинго от там, и после имаше ревове с него. Изненадите се оказаха няколко и то все "разкошни". Сега само като чуе за Италия и му настръхва перушината...

В крайна сметка проверката е висша форма на доверие.

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Съб 06 ное 2010 10:53

nylon написа: Я кажи сега, че е износен - износен е 1.9, станало е ясно след измерването, но как така стана да изгуби всичко отведнъж на АМ "Хемус", че чак и да пръсне водно съединение? Не се връзва, ако главата не се е разцепила някъде.

Да,вече нямам вера на такива продавачи.Тоя поне го чух и видях как работи,щото аз си го палих.Това за компресията,ще я меря естествето.
Сега средствата ще отидат за 1.6тд-то.1.9-ката ще я сглобявам по нататък,щото искам да е както трябва.Т.е. шлайф на блок,глава,като ще искам и проба на главата,нови бутала и т.н.и т.н.
А какво се случи на магистралата,ей и аз не мога да си обясня.Щото и друг път съм имал проблеми с гарнитури на глави,моторът пуши трака ,ама запали.А този умря изведнъж.Живи и здрави,като го направя с всичко ново ще го чуем как работи.

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Пон 15 ное 2010 21:44

Малко ъп на темата.Онзи ден,поради хубавото време на вън,се захванах да сваля мотора от буса.По трудно ми беше да събера трима да го избутаме в гаража,отколкото самата операция.Но накрая е на "операционната маса" :D и се наложи да се поизцапам малко.Първо източих маслото от двигателя.
Изображение0183.jpg
Разхлабих болтовете държащи скоростната кутия и разкачих водните съединения.
Изображение0184.jpg
Изображение0185.jpg
За всеки случай свалих Лукаса за да не му стане нещо.Крехки помпи били. :D
Изображение0186.jpg
И вече позната стълбичка заедно с лебедката.
Изображение0187.jpg
Цялата работа ми отне кажи речи 20 минути.

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Пон 15 ное 2010 21:52

Мотора вече е извън коша.
Изображение0188.jpg
Днес,сутрента,си взех "новия" мотор.Трябваше да му сваля скоростната кутия с която беше, и да го подготвя за транспортиране.
Изображение0189.jpg
Изображение0190.jpg
Изображение0191.jpg
Ето така ,както беше на тази количка ,го запалихме когато го спазарих :D .
Изображение0192.jpg

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Пон 15 ное 2010 22:02

За съжаление му скъсах едната шпилка на турбото, но ще я извадим.
Изображение0193.jpg
Вече двата мотора са един до друг и се почва прехвърлянето на частите.
PB150546.JPG
Почнах да свалям някои неща от 1.6-цата.но не ми стигна времето.Трябваше да се подготвям да ходя на работа.Утре ще продължа с разменянето.Очаквайте продължение.

Потребителски аватар
chato
R.I.P
Автомобил: VW bus T3
Двигател: 1.6D CS 1981

Мнениеот chato » Вто 16 ное 2010 11:13

Страшен си колега,следя темата ти почти от самото начало и не спирам да се възхищавам на ентосиазма ти,особено след поредния проблем :да: .
И мен ме чака същата процедура с подмяна на мотора,стига да спазаря един AAZ до цена,каквато ме устройва :mrgreen: .

Потребителски аватар
valsanik

Мнениеот valsanik » Пет 19 ное 2010 20:55

След дълго борба с раждясалите болтове на турбото ,най накрая успях да го сваля.
PB160548.JPG
Сега съм го дал на един майстор да извади скъсаната шпилка.Понеже е клеясал клапанът дето изключва турбото при високо налягане,и след консултация с Ванката,ще го потопя в малко газ за горене ,за да може да се раздвижи.След цял ден лъскане и сваляне на гняста(кал,масло и мръсотия),някои части си показаха лъскавия вид.
PB160549.JPG
Иначе, вече малко по-малко частите си идват на място.
PB160550.JPG
Остана ми да прехвърля картера, маслената помпа и маховика със съединителя.Утре ,живи и здрави и ако не вали ,смятам да свърша тази работа.
Докато се занимавахме с турбото в сервиза,взех че си заварих тръбата на ауспуха.Гърнето си е здраво, но тръбата при свивката преди гърнето беше изгоряла.Естествено,първо попитахме за нова, но цената и не ми хареса.128 лв и искат,които за сега не мога да отделя.Може
би по-нататък, но ще видим.Снимки ще и кача утре.

Потребителски аватар
nylon

Мнениеот nylon » Пет 19 ное 2010 21:09

Добър напредък, но защо си сложил изпускателния колектор за без турбо? Нали ще е турбо моторът? Или може би аз се обърках вече, пък и заглавието на темата и това, което се развива вътре се обърнаха реципрочно... :)

Потребителски аватар
valsanik

Re: Тransporter Т3 от 1.6TD на 1.9D и отново на 1.6TD

Мнениеот valsanik » Пет 19 ное 2010 22:10

Баце,чел си между редовете :D Турбото е в един сервиз ,щото ще му вадим една скъсано шпилка,а пък при мен няма менгеменце на което да хванем да не мърда.А,за заглавието на темата :oops: ,имаш право.Взех си бележка.

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Съб 20 ное 2010 2:39

Колега найлон, изпускателния колектор е точно от 1.6 ТД :)

Изображение

Потребителски аватар
nylon

Мнениеот nylon » Съб 20 ное 2010 9:29

Така е така е...видях, грешката е моя. Но всмукателния няма ли да е от бус или и с автомобилния ще стане работата? И да развия следващия си въпрос: На бусовите турбо ГНП диафрагмата за boost-а са я направили хоризонтална, явно целта е да не опре в капака на ДВГ. Сега въпроса ми е, ако монтираш ГНП-то от лек ФВ - тя(диафрагмата) стърчи нагоре, е ще опре ли аджеба в капака? :roll: Също и към PACH: Когато си бил с AAZ имаше ли проблем с ГНП и разстоянието от диафрагмата до капака? Защото двигателя си го взел от лек автомобил.

И последно. Знам, че не му е тук мястото, но да използвам, ако може, тази трибуна: Регулируем ли е хода на педала на съединителя на нашите бусове? Аз стигнах до отговор НЕ, но не мога да си обясня защо е така.

Върни се в “Моят VW Bus”