Така, до къде бях стигнал?
Зимата на 2016г. имах проблеми с голямата метална водна тръба на мотора, която беше поизгнила и на два пъти на буса му "изтекоха водите" от нея. Много неприятно изживяване... Като се има предвид, че моторът толкова далече зад теб, не можеш да разбереш нищо преди да е твърде късно, а съм чувал толкова страшни истории около лагерните огньове за прегряване на боксера. Мога единствено да се кръстя и да съм благодарен, че датчикът ми за ниво на антифризът работи!
Така де, тръбата беше заменена с по-читава, макар да беше крива и да се наложи да я изправям... Все пак мисля, че конкретно този възел няма да създава проблеми скоро.
Към краят на юли бях отметнал 90% от to-do листа и се готвех за отплаване.
Тъй като по буса повече работех от колкото го карах, с изключение на миналогодишното море не му бях навъртял кой знае какъв пробег и честно казано му нямах много доверие, камо ли да се забия в някои чукари далеч от цивилизацията.
Реших да направя 1-2 тестови кръгчета и добре направих. Тръгваме за Самоков някъде към 16:00 в петък, кротко си катеря бул. Черни връх и любимата ми лампа отново ми се наби като трън в окото. Отбих на секундата - бусът отново пишка...

. Налях някакви си 5-6 кила вода и кръгом! След тежка седмица се натоварихме в голфа, на който поне винаги мога да разчитам и се отправихме за Сомоков.
Толкова ми беше криво, че докато домакините ми предложиха джин с тоник, очите ми светнаха, а имах воля само да кимна едва забележимо. Друг път аз карам, приятелката ми казва "Наздраве!", време беше за смяна. И без това все иска да кара - ето.
До ден днешен съжалявам за това решение...
Моето голфче тройка е с лети 16-ки - 205/45 и преди да ме поругаете, аз си нося отговорност, внимавам си и си ги пазя. Но видиш ли в Самоков има 1-2 чисто нови кръгови, едно от които се оказа с доста тесен изход, поне за нея. Както и да е след джина единственото, което можех да направя е да се свия в очакване на неизбежната среща с бордюра...
Лекичко се размина голфът, само му се поожулиха лачените обувки, ама какво да се прави...
Разсеях се... обратно към буса.
Около водната помпа и масленият охладител има 2-3 дребни малоумни маркучета, които са изключително "достъпни" и предполагам поради тази причина са на възрастта на буса. Едното беше сдало багажа. Намерих ги и 3-те нови, Meyle, реших, че ще е грехота да сменя само 1-то особено, като са по 7-10лв.
След този ремонт направих успешно ходене отново до Самоков и бях малко по-спокоен.
Дни преди окончателното тръгване на пътешествие оставаха само довършителните работи. Набързо скроихме един пердета, колкото да се пазим от воайори, ипровизирах душ кабина, която се оказа по-скоро провал, затова няма да ви губя времето с нея и на 29-ти юли опънахме платната.
Опит за тръгване 1:
Само 600м след нулиране на дневния броят, километражът отказа да брои пробегът, но аз реших, че съм над тези неща. Това е и причината да не мога да съм на 100% сигурен, колко харчи буса...
Вече напуснал пределите на София, в Искърското дефиле, решихме да спрем да снимаме... Видях подходящо уширение, четвърта... трета, вт... лоста ми остана в ръката... Разрешение да се разпсувам?
Кръгом...
С малко садене на скорости и предимно 3-та успях да се прибера... Заварки, шишове, колове, пилене направихме го...
Имаме един съсед със същия бус. Той върти около 30-40 хиляди на година, стилът му на каране е малко по-припрян и за него лостът за скорости е консуматив, имаше от кого да черпим опит.
Опит за потегляне 2 - 90% успешенНа изхода на Ботевградско шосе пък спряхме за вода и нещо за изпът и на тръгване от задно ляво колело се чу един прекрасен звук на стържещ метал.
Свалих гумата и после барабана - беше се скъсал пиронът, който държи накладката...
Баумакс - болтче 5х50, две шайби и гайка вършат чудесна работа... за закърпване на положението.
Оф... само като си ги спомням тези неща и се напрягам...