batjoro написа:Вие, в София, с какви скорости карате, че каналите на зимната гума няма да се справят с отвеждането на водата?
На Цариградско май беше 80 или 90 ограничението...
batjoro написа:Вие, в София, с какви скорости карате, че каналите на зимната гума няма да се справят с отвеждането на водата?
На Цариградско май беше 80 или 90 ограничението...
К.Одаджийски написа:При положение, че на летните гуми има възможност за аквапланинг при 80-100 км/ч предполагам тази граница при зимните гуми е по ниска, но всеки би трябвало да познава състоянието на гумите си и да се съобразява с пътната обстановка.
По темата, в Закона /признавам си не съм го чел в тази му част/ има ли определение за зимна и лятна гума. Защото ако няма определение, как законово проверяващият ме ще разбере какъв грайфер и какъв вид ми е гумата за да знае дали да ме глоби или да не ме глоби? Какво ще му е основанието!? Аз съм шофьор и знам че тази е летна или в чл някой си, алинея емнайста пише коя гума е лятна и коя зимна
Vlad777 написа:Нека се запитаме следните въпроси:
- Забранено ли е от закона да се ядат конски фъшкии?
- Ядем ли конски фъшкии щом не е забранено?[/b]
Vlad777 написа:В българското законодателство няма дефиниция за "гуми за зимни условия", но в европейското има, така че все пак има законова рамка: Регламент (ЕО) № 661/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 година относно изискванията за одобрение на типа по отношение на общата безопасност на моторните превозни средства, техните ремаркета и системи, компоненти и отделни технически възли, предназначени за тях (Текст от значение за ЕИП)
Законът поставя някакви ограничения, но оставя финалното решение на шофьора, който да прецени кои гуми са оптимални и безопасни на база на употреба на автомобила за него, което е доста по-либерално от повечето европейски страни, където ограниченията са стриктни.
Да не забравяме, че законите не могат да заместят изцяло разума и преценката на всеки един човек за това кое е добро и кое не. Нека се запитаме следните въпроси:
- Забранено ли е от закона да се ядат конски фъшкии?
- Ядем ли конски фъшкии щом не е забранено?
Чл. 183.
....
(4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
...
5. (доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми или в нарушение на чл. 139, ал. 1, т. 4;
Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
1. технически изправни;
2. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 02.08.2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) с размери, маса и натоварване на ос, които не надвишават нормите, установени от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и с товари, които не представляват опасност за участниците в движението;
3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) обозначени със съответните опознавателни знаци;
4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост