Да. Дори и да докажеш, че друг е карал, пак ще отпадне по давност.
Иначе, както казах фиша се издава по презумпция на собственика и на него се връчва. Както стана при мен - електронно. Вече е негов ангажимент да си придвижи нещата ако не е той нарушителя.
Електронно връчване
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Електронно връчване
Самият факт на изтичане на три години не означава автоматично погасяване по давност. Всичко зависи от момента на установяване на нарушителя и какви действия са били предприети за намирането му, връчване и т.н. Важен е моментът на влизане в сила, то когато започва да тече абсолютната давност.
Що се отнася до давността при административното наказание, то ЗАНН изрично посочва, че то не се изпълнява, ако са изтекли две години, когато наложеното наказание е глоба.
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
Има и абсолютна давност. ЗАНН посочва, че независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора вече посочените срокове. Това означава, че например при глоба абсолютната давност е 3 години.
Re: Електронно връчване
Искам да споделя за една сравнително нова промяна в ПДВП свързана с ЕФ. Тя е свързана с това,кога влиза в сила ЕФ'.Съгласно изменението ЕФ,който не е обжалван в съда и е платен в законно установения срок влиза в сила от датата на плащане на глобата./в сила от 01.08.23 г. чл.189/10/т.4 от ПДвП.
Това за мен предполагам ще има значение защото имам ЕФ /за 15 км превишение/ от м. юли 2023 г. платен от мен на 01.08.2023,но записан в КАТ че влиза в сила от 16.08.2023г и затова сегашното наруешение от 02.08. 2024 г. /пак с 15 км.превишение/ е извършено в условията на повторност и глобата е 100 лв.. Пуснах възражение пък ще видим какво ще стане.
Това за мен предполагам ще има значение защото имам ЕФ /за 15 км превишение/ от м. юли 2023 г. платен от мен на 01.08.2023,но записан в КАТ че влиза в сила от 16.08.2023г и затова сегашното наруешение от 02.08. 2024 г. /пак с 15 км.превишение/ е извършено в условията на повторност и глобата е 100 лв.. Пуснах възражение пък ще видим какво ще стане.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”