ПТП и срок за предявяване на документи пред застраховател
- dontaskdontsay
- Автомобил: Golf III 1.6 1994
- Двигател: ABU
ПТП и срок за предявяване на документи пред застраховател
Здравейте, при ПТП и попълнени двустранни протоколи, до какъв срок трябва да занеса протокола при застрахователя?
Re: ПТП и срок за предявяване на документи пред застраховател
В общия случай от 3 до 7 дни от настъпване на събитието, но зависи от дадения застраховател - чети си общите условия на гражданската или каското, понеже не си уточнил за каква застраховка става дума.
възможно най-бързо, най-добре звънни на застрахователя на виновния да ти кажат как да процедираш
- dontaskdontsay
railfan написа:...понеже не си уточнил за каква застраховка става дума.
Извинявам се, за гражданската става на въпрос.
Някой има ли идея точно на какъв принцип застрахователя определя на каква стойност да оцени щетите ?
Примерно когато е фейсова предница там частите са по скъпи и трудни за намиране спрямо обикновената предница.
Има ли вариант да я оценят като обикновена

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Кой е виновен за ПТП?
- dontaskdontsay
Другия водач. Притеснява ме това, че гражданската му е при ДалБог и може да дадат по ниска оценка за щетите.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Застрахователите не ги е еня, дали предницата е фейсова, преправяна със скъпи фарове и прочее. Предполагам ще оценят щетата на базата на някакви каталожни данни според годината и оборудването на колата и това е.
- dontaskdontsay
Така и предполагах
Е ще видя какво ще излезе.

Е ще видя какво ще излезе.
Аз не искам да звуча апокалиптично, но един познат го удариха странично с Пежо 308 2016-та година и двете врати( предна лява и задна ляво), средната колона, бега/завесата на тавана, бега на шофьорската седалка и колана му заминаха. От полицата на другия по гражданска му преведоха 3500лв. Тези пари за 1/2 неща не стигат, като цяло. Имай едно наум и ако трябва се консултирай с адвокат, ако са големи щетите, понеже е напълно възможно да ти кажат сума, която няма да ти хареса, а не просто няма да върши работа.
Иначе МПС-то се гледа по VIN генерално и ако ти имаш не фейсова и сам си си решил да сменяш капаци, брони, фарове и т.н. Ще те оценят по това, което излиза по VIN. Каквото и "тунинг" части да имаш по колата, като стане време за ЗС се гледа по тъпите каталози и ги боли колко ти е скъпа броня, джанта, фар. Ако имаш каско, заведи щетите по каско, за да си спокоен, че има шанс да се оправи колата. Каското ти ще се разправя с другия и ще си търси после от него пари.
Успех и да кажеш какво е станало
Иначе МПС-то се гледа по VIN генерално и ако ти имаш не фейсова и сам си си решил да сменяш капаци, брони, фарове и т.н. Ще те оценят по това, което излиза по VIN. Каквото и "тунинг" части да имаш по колата, като стане време за ЗС се гледа по тъпите каталози и ги боли колко ти е скъпа броня, джанта, фар. Ако имаш каско, заведи щетите по каско, за да си спокоен, че има шанс да се оправи колата. Каското ти ще се разправя с другия и ще си търси после от него пари.
Успех и да кажеш какво е станало
Каталога всъщност е един уеб базиран софтуер, който по вин вади частите за дадена кола, но цените в него не са както са в сайтовете за части примерно, а около 20-40% надолу. След това минава и ръчна обработка от някой служител, даже често няколко, и те режат още едни 10-20% и накрая обезщетението по ГО често се случва да не покрива и 50% от стойността на ремонта. Няма смисъл от адвокати, не се хаби, застрахователите знаят какво правят - колкото дадат, толкова.
За реденето на колата от твоя страна са прави колегите.
По каското е друго, там има други правила, зависи дали колата е по експертна оценка или доверен сервиз.
За реденето на колата от твоя страна са прави колегите.
По каското е друго, там има други правила, зависи дали колата е по експертна оценка или доверен сервиз.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
railfan написа:Каталога всъщност е един уеб базиран софтуер, който по вин вади частите за дадена кола, но цените в него не са както са в сайтовете за части примерно, а около 20-40% надолу.
Имам човек, който получава десетки запитвания от застрахователи дневно за щети със снимка, опис и рама. Вади си частите и ги оферира, като това са цени на едно към застрахователя. Съответно на тези цени застрахователите плащат и никой не може да ги бутне, защото си имат оферта. А това, че ти не можеш като частно лице да ползваш тези цени - не е техен проблем. Също така и ако са сменени части по колата, за които нямаш документи. Защото ако имаш фактура за извършена услуга - подмяна с фейс предница с опис на частите и цени - тогава можеш да претендираш за тези цени.
- dontaskdontsay
Е явно ще е на късмет колкото толкова.
Преди 10г един ми направи една черта с вдлъбнатина, на задния калник на голф 3 и ми изплатиха добра сума. Обаче на другия водач гражданската му беше в хубава компания (сега не се сещам, може би Уника).
Те всъщност после търсят ли виновния за нещо, примерно за още пари или да пише някакви обяснения? Или от както се попълни двустранния протокол той вече е чист и свободен а аз да ходя и да се разправям като гламав с надеждата да ми платят поне половината?
Преди 10г един ми направи една черта с вдлъбнатина, на задния калник на голф 3 и ми изплатиха добра сума. Обаче на другия водач гражданската му беше в хубава компания (сега не се сещам, може би Уника).
Те всъщност после търсят ли виновния за нещо, примерно за още пари или да пише някакви обяснения? Или от както се попълни двустранния протокол той вече е чист и свободен а аз да ходя и да се разправям като гламав с надеждата да ми платят поне половината?
- dontaskdontsay
321лв и 8ст. ми изплатиха за следните щети:
Фар, халоген, решетка на халогена, ожулена броня, решетка и преден капак + леко деформирана и сцепена на 3 места броня.
Фар, халоген, решетка на халогена, ожулена броня, решетка и преден капак + леко деформирана и сцепена на 3 места броня.
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”