Да. Дори и да докажеш, че друг е карал, пак ще отпадне по давност.
Иначе, както казах фиша се издава по презумпция на собственика и на него се връчва. Както стана при мен - електронно. Вече е негов ангажимент да си придвижи нещата ако не е той нарушителя.
Електронно връчване
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Електронно връчване
Самият факт на изтичане на три години не означава автоматично погасяване по давност. Всичко зависи от момента на установяване на нарушителя и какви действия са били предприети за намирането му, връчване и т.н. Важен е моментът на влизане в сила, то когато започва да тече абсолютната давност.
Що се отнася до давността при административното наказание, то ЗАНН изрично посочва, че то не се изпълнява, ако са изтекли две години, когато наложеното наказание е глоба.
Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
Има и абсолютна давност. ЗАНН посочва, че независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора вече посочените срокове. Това означава, че например при глоба абсолютната давност е 3 години.
Искам да споделя за една сравнително нова промяна в ПДВП свързана с ЕФ. Тя е свързана с това,кога влиза в сила ЕФ'.Съгласно изменението ЕФ,който не е обжалван в съда и е платен в законно установения срок влиза в сила от датата на плащане на глобата./в сила от 01.08.23 г. чл.189/10/т.4 от ПДвП.
Това за мен предполагам ще има значение защото имам ЕФ /за 15 км превишение/ от м. юли 2023 г. платен от мен на 01.08.2023,но записан в КАТ че влиза в сила от 16.08.2023г и затова сегашното наруешение от 02.08. 2024 г. /пак с 15 км.превишение/ е извършено в условията на повторност и глобата е 100 лв.. Пуснах възражение пък ще видим какво ще стане.
Това за мен предполагам ще има значение защото имам ЕФ /за 15 км превишение/ от м. юли 2023 г. платен от мен на 01.08.2023,но записан в КАТ че влиза в сила от 16.08.2023г и затова сегашното наруешение от 02.08. 2024 г. /пак с 15 км.превишение/ е извършено в условията на повторност и глобата е 100 лв.. Пуснах възражение пък ще видим какво ще стане.
- Lupender
- Автомобил: SEAT Cordoba
- Двигател: TDI 1.9 ASV
Оня ден ме спират катаджии и проверяват дали имам неплатени глоби и се оказва, че нямам (плащам ги винаги на другия ден след като ги получа по вайбър), но ми казаха, че са ми много и трябва да ми вземат книжката (?!) понеже съм ги натрупал 6 за тази година. Проблемът е, че има 4 автомобила, които се водят на фирмата и един личен (на физическо лице), но по някаква причина фигурирам аз в регистрите на КАТ като отговорно лице, а фирмата е ООД между мен и жена ми. Катаджиите проявиха разбиране и ме посъветваха да ходя да подавам някаква молба да я впишат нея, за да не ми се водят нарушенията на мен. Въпросът е - трябва ли всеки път да правя разследване, чие е нарушението и какво да правя, ако установя, при положение че на мен ми пристигат по вайбъра?
Какво отношение има броя глоби към книжката?
Всяка глоба поотделно си има санкция, по-скоро някоя от глобите ще да е за 50+ км/ч превишение и тогава книжката пада за 3 месеца ако е в града нарушението.
Всяка глоба поотделно си има санкция, по-скоро някоя от глобите ще да е за 50+ км/ч превишение и тогава книжката пада за 3 месеца ако е в града нарушението.
- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Аз работя в голяма организация и са създали ред, когато получат честитка, я плащат служебно, а по GPS намират отговорен служител (управлявал автомобила в този момент) и той си превежда парите на фирмата. Иначе на шефовете се натрупват хиляди левове задължения и не могат да излизат от страната.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Това е най-разумното решение. В сегашната ми компания, и в предишната точно така се процедира.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Колеги връщам се по темата, ама по малко по-разбичен въпрос - издават се много фишове/актове и т.н но има ли все още начин за заобикаляне. /Не търся начин да го правя, просто много хора се хвалят че НЕ плащат/ и на мен ми е интересно как го правят...
Сега един от фирмата изпищя че са го изплющяли за емисийте в центъра, и е 500лв вътре - как ги налагет тези глоби въобще и падат ли?
Сега един от фирмата изпищя че са го изплющяли за емисийте в центъра, и е 500лв вътре - как ги налагет тези глоби въобще и падат ли?
Единственият начин, който практикувам, е през връчването. Като не правиш глупости по пътя и не те спират, тогава глобите са само от камери. А тях няма как да ти ги връчат, ако не те спрат. И лека полека давността ги застига.
За емисионните зони още не ми е ясно как ще ги ввръчват, ако пак е през КАТ, значи горната схема.
При служебните коли е малко по-кофти, там връчването е автоматично.
За емисионните зони още не ми е ясно как ще ги ввръчват, ако пак е през КАТ, значи горната схема.
При служебните коли е малко по-кофти, там връчването е автоматично.
-
- Автомобил:
- Двигател:
VWGT написа:И лека полека давността ги застига.
Застига ги - другият път... Преди 2 години трябваше да си вадя нов паспорт. В районното обаче се оказа, че буквално преди седмица някъде из Ямболско съм превишил малко скоростта. Платих си като поп...
Това е било преди 2 години. Сега в районото подписваш само съгласие за уведомление. След като го подпишеш лелката на гишето ти ги чете устно, какъв е вида, от кога са и за колко пари. Но това не е връчване, а уведомление. Взех си паспорта без да плащам нищо.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
VWGT написа:Това е било преди 2 години. Сега в районото подписваш само съгласие за уведомление. След като го подпишеш лелката на гишето ти ги чете устно, какъв е вида, от кога са и за колко пари. Но това не е връчване, а уведомление. Взех си паспорта без да плащам нищо.
Интересно, на мен изобщо не ми приеха документите за подновяване, докато не си платих всичко натрупано !?
-
- Автомобил:
- Двигател:
В София май бързо се демократизират институциите, в провинцията ще почакаме...
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
VWGT написа:Това е било преди 2 години. Сега в районото подписваш само съгласие за уведомление. След като го подпишеш лелката на гишето ти ги чете устно, какъв е вида, от кога са и за колко пари. Но това не е връчване, а уведомление. Взех си паспорта без да плащам нищо.
Връчване е. Води се връчено вече. Една колежката точно миналия месец имаше подобен казус. Оказа се,че от датата в която е подписала уведомлението и се води връчено и вече няма отстъпка за плащането защото срока е изтекъл.
Като отворя https://e-uslugi.mvr.bg/services/obligations фиша ми излиза като невръчен. Ако реша да го платя имам опция 30% off.
Издаден е преди повече от 2 годинни.
Издаден е преди повече от 2 годинни.
- Прикачени файлове
-
- Screenshot_фиш.png (63.31 KиБ) Видяна 188 пъти
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”