Спряна от движение кола, поради сложена права тръба

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Emkata7777
Автомобил:
Двигател:

Спряна от движение кола, поради сложена права тръба

Мнениеот Emkata7777 » Сря 26 фев 2025 14:12

Здравейте, преди 2-3 седмици колата ми беше спряна от движение, защото била прекалено шумна и нямала гърне. В град София се намирам и имам следния въпрос:
Какво трябва да сменя по колата, за да мога успешно да премина през каналите на КАТ. С права тръба е колата няма катализатор и гърне, изцяло права тръба-нищо няма отдолу. Ще мога ли да мина само ако сложа едно крайно гърне, колкото да заглуши самата кола, 1.9 tdi съм. Чакам вашите съвети.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Спряна от движение кола, поради сложена права тръба

Мнениеот tdi fen » Сря 26 фев 2025 19:39

Крайно гърне

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Сря 26 фев 2025 19:51

А защо няма крайно гърне - за да звучи сякаш върви много ли?

Emkata7777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emkata7777 » Чет 27 фев 2025 0:08

MMX написа:А защо няма крайно гърне - за да звучи сякаш върви много ли?

Така съм я купил колата колега и колата си върви достатъчно :wink

Потребителски аватар
AFN98
Автомобил: Golf mk4
Двигател: ARL

Мнениеот AFN98 » Чет 27 фев 2025 6:16

В София има много обяви за блъснати или на части коли с 1.9 тди, намираш отиваш и сваляш или цялата генерация или само крайно гърне. Режете и заварявате и обратно в кат. Ново крайно гърне е доста пари. Старо върви между 30 и 50 лв. В нашата област има доста случаи вече, на свалени коли само при виждането на нещо което стърчи отзад и не е заводско. Също и при челни интеркулери допълнително монтирани.

Monyo Monev
Автомобил: Passat Variant B8 SCRBMT 2018
Двигател: DFGA

Мнениеот Monyo Monev » Чет 27 фев 2025 9:46

Крайно време беше, на всички с интервенции по различните системи, водещи до различия от заводските спецификации, или да им бъдат спирани автомобилите до възстановяване на първоначалното състояние, или да преминат съответния технотест и всичко да бъда отразено в талона на автомобила, чрез пререгистрация на същия. Но, само ако отговаря на допуските, предвидени пак от производителя за марката и модела. Нетът е пълен с обяви от рода на "От първи собственик в...." Германия, Нидерландия и др. страни от Западна Европа, но болшинството от нас са наясно, че в Германия, дори заради различен размер на гумите и джантите, извън предвидените за модела, не минаваш преглед. Тука е, "Ама, аз така я купих!". Ами, бих казал: Да не си я купувал. Зная, че постът и мнението ми са доста крайни, но мъдрите ни предци са били прави, като са казали, че на българина трябва да му бръкнеш в джоба, за да се осъзнае.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 27 фев 2025 10:23

Не е виновен, който яде баницата, а който му я дава. Щом в България можеш да си купиш кола с права тръба, да минеш нотариус и Кат безпроблемно, след това всяка година да минаваш ГТП, значи проблемът е в закона или в спазването и прилагането му. Какво повече да му бъркаш в джоба на българина, те достатъчно му бъркат, ама една част от парите остават в нечии джобове. Нарича се корупция. Аз ако знам, че няма да мога да я регистрирам и да я карам тази кола, няма да я купя. Да, ама не, оказва се че няма проблеми. Та никой не ни е виновен, че сме корумпирана държава, сами сме си виновни.

mrsch66
Автомобил: jetta 2
Двигател: ez 1986

Мнениеот mrsch66 » Чет 27 фев 2025 13:35

За успешно минаване през кат ти трябва цялата изпускателна уредба.Понеже е спряна заради правата тръба няма да се разминеш с едно гърненце ще търсят всичко което е имала колата като нова. Успех.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Пет 28 фев 2025 7:55

Както и в темата(затворената) за ГТП - пак опираме до КАТ и неговите пропуски в това отношение.
Значи може - КАТ да я допусне тази кола да мине, а ГТП да я спре.
За каналите не знам, но със сигурност ако колата е в същата област и не се сменят номера, а само талоните - със сигурност не се качва на канала и дори може да не е там.
Това си е парадокс отвсякъде.
Как беше лафа - ние ги хващаме, те ги пускат.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”