w_smith написа:Petrolhead написа:аз съм в потрес. как може тъпите милиционери да не правят разлика между наркоман и нормален, законопошлушен гражданин. нищо че в кръвта и на двамата има едно и също вещество, което влияе на шоферлъка по един и същи начин.
Това е проблемът, че не е в кръвта в единия случай.
По-интересен е случая, когато "светне" на полеви тест и се окаже, че и в кръвта има.
Тогава обаче е много важна концентрацията. Защото шофирнето "под въздействието на" и "след употреба на" са две различни понятия в медицински аспект.
Ако си си пил примерно хапчетата за кръвно и покаже, че имаш някакво вещество в минимална концентрация е едно, а ако си се надрусал и си изгубил представа къде се намираш е съвсем друго. Дори марихуана да си пушил преди една седмица - пак може да дадеш положителен тест, въпреки че със сигурност въздействието е напълно преминало и не влияе по никакъв начин на преценката и възможността за шофиране.
Истината е, че законите са според мен умишлено некадърно написани. МВР вместо да преследва наркодилърите, преследва шофьорите, което води до абсурдни ситуации.
Може и да съм писал във форума, но пак ще разкажа една случка:
Преди години излизам от видно столично нощно заведение и се качвам в такси. Малко след като потеглихме ни настига партулка, която ни спира и ще ми правят обиск дали имам наркотици...
Аз им казвам, че нямам, но много добре зная кой е дилъра в заведението и той със сигурност има и ако искат да свършат някаква работа да им го покажа и да го проверят него. Предлагам да отидем, ние сме така или иначе на 50 метра от заведението, на което те категорично отказват. Аз продължавам да настоявам и тръгвам натам, а те като попарени да не си навлечат неприятности буквално се затвориха в партулката и избягаха. Очевидно не бяха там да се борят с дрогата, а по-скоро да се борят с конкуренти на точно този дилър и да му охраняват бизнеса.
Цялата система на МВР е пълна с подобни схеми - от редовия служител, до министерски съвет. Всичко незаконно се покровителства от хора от службите поради липсата на адекватно правосъдие. Съответно мерките срещу шофьорите са прах в очите на хората и отвличане на внимането. Самият факт, че МВР служителите си издействаха да не ги тестват с тези фалшиви тестове говори за това колко е корумпирана системата и колко е над законите.