KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)
- refresh4o
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил: VW POLO B5188PP
- Двигател: AEX 1996
Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)
събота пътувах за селото на приятелката ми - Цонево (около70км от Варна) на долен чифлик ми пуснаха палка поне от 200метра искаха документи - всичко изрядно, винетка-няма и ме пита какво друго нямам и аз казах, че нищо нямам и ми писа фиш че нямам триъгълник за 20лв иначе 100лв и спиране от движение за винетката...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ще ви помоля по съвет за следния казус.
Вчера са се обаждали вкъщи да ме търсят за глоба от 150 лева, което ще рече 31-40 над ограничението. Принципно винаги спазвам правилата и дори на магистрала не карам с повече от 115-120. Минавал съм ограничението единствено, когато изпреварвам и след това винаги съм намалявал. Както и да е. Сега конкретно на случая. Преди НГ на шосе при ограничение 90 изпреварвах тир, който се управляваше от абсолютен олигофрен. При започване на изпреварването караше в допустимото ограничение, но в момента, в който се подадох увеличи скоростта. Зад мен се закачи Q7/Q5, който също тръгна да изпреварва. В началото на маневрата имаше пълна видимост и права без задаващи се коли, което гарантираше безпроблемна маневра. Но заради увеличената скорост от страна на тираджията(тирът бе с ремарке) и появила се кола в далечината бях принуден да настъпя докрай. В момента на изпреварването карах със 150-160, а Аудито се вмъкна между мене и тира буквално на броени метри от идващата кола в насрещното. След изпреварването веднага започнах да намалявам, но секунди след това в завоя имаше добре скрити ушеви с радар. 90% съм сигурен, че актът е за тогава. Имам свидетел, който може да потвърди цялата ситуация и че високата скорост бе единственото спасение от сериозно ПТП. Имам ли някакви РЕАЛНИ шансове да обжалвам и ако да пред кого трябва го направя? Вярно, че съм имал поне малко късмет, че не са били 200 метра по-близо, защото сега и книжката щяха да ми вземат, но пак ме е яд. И то не толкова заради парите, а заради шибната ситуация.
Вчера са се обаждали вкъщи да ме търсят за глоба от 150 лева, което ще рече 31-40 над ограничението. Принципно винаги спазвам правилата и дори на магистрала не карам с повече от 115-120. Минавал съм ограничението единствено, когато изпреварвам и след това винаги съм намалявал. Както и да е. Сега конкретно на случая. Преди НГ на шосе при ограничение 90 изпреварвах тир, който се управляваше от абсолютен олигофрен. При започване на изпреварването караше в допустимото ограничение, но в момента, в който се подадох увеличи скоростта. Зад мен се закачи Q7/Q5, който също тръгна да изпреварва. В началото на маневрата имаше пълна видимост и права без задаващи се коли, което гарантираше безпроблемна маневра. Но заради увеличената скорост от страна на тираджията(тирът бе с ремарке) и появила се кола в далечината бях принуден да настъпя докрай. В момента на изпреварването карах със 150-160, а Аудито се вмъкна между мене и тира буквално на броени метри от идващата кола в насрещното. След изпреварването веднага започнах да намалявам, но секунди след това в завоя имаше добре скрити ушеви с радар. 90% съм сигурен, че актът е за тогава. Имам свидетел, който може да потвърди цялата ситуация и че високата скорост бе единственото спасение от сериозно ПТП. Имам ли някакви РЕАЛНИ шансове да обжалвам и ако да пред кого трябва го направя? Вярно, че съм имал поне малко късмет, че не са били 200 метра по-близо, защото сега и книжката щяха да ми вземат, но пак ме е яд. И то не толкова заради парите, а заради шибната ситуация.
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
Според мене нямаш шансове за съжаление.
1. Няма как да се доказват тези неща пост фактум, минали са месеци. Освен това такъв тип доказателства, чрез свидетели, се изслушват в съда, т.е. трябва до там да се стигне, а не пред началника на КАТ. А и няма как да докажеш, че ТИР-а е увеличил скоростта и това е довело до твоето ускорение.
2. Имало е радар, полицаи, установили са че действително си бил с превишена скорост, какви са причините за това, тях слабо ги интересува, ще кажат че е трябвало да се съобразиш с обстановката и да предприемеш изпреварването в друг по-подходящ момент.
1. Няма как да се доказват тези неща пост фактум, минали са месеци. Освен това такъв тип доказателства, чрез свидетели, се изслушват в съда, т.е. трябва до там да се стигне, а не пред началника на КАТ. А и няма как да докажеш, че ТИР-а е увеличил скоростта и това е довело до твоето ускорение.
2. Имало е радар, полицаи, установили са че действително си бил с превишена скорост, какви са причините за това, тях слабо ги интересува, ще кажат че е трябвало да се съобразиш с обстановката и да предприемеш изпреварването в друг по-подходящ момент.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
кандидата написа:Имам ли някакви РЕАЛНИ шансове да обжалвам и ако да пред кого трябва го направя?
Е пред съд...
Pichaga написа:с две думи
ако е мобилна камера в кола не могат законно да ви накажат, ако не са ви спрели и написали акт
не знам на Pichaga доводите, ма и не мисля, че ще ги сподели тук.

- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
В момента по закон актът за установяване на административно нарушение трябва да бъде написан в присъствието на нарушителя.
Ако не са го написали в твое присъствие имаш много реални шансове в съда.
Да те викат колкото искат, аз не бих отишъл.
Ако не са го написали в твое присъствие имаш много реални шансове в съда.
Да те викат колкото искат, аз не бих отишъл.
- pepi_iliev
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 2000
- Двигател: AGR
k_garchev написа:Органите на реда почти винаги превишават правомощията си!Над 10 пъти съм отказвал да отворя багажника си и просто като им кажа,че им трябва заповед за обиск и веднага след това почват да се заяждат,защото виждаш ли те са по умни и висше стоящи от мене!Веднага започват с аптечка,пожарогасител и т.н.Най-културно влизам в автомобила,свалям облегалката и им показвам всичките работи!...
Е това е пълна простотия! Какво ти пречи да им отвориш багажника? Винаги съм го отварял и смятам, че е редно да има такива проверки.

- Tipsy
- Автомобил:
- Двигател:
pepi_iliev написа:k_garchev написа:Органите на реда почти винаги превишават правомощията си!Над 10 пъти съм отказвал да отворя багажника си и просто като им кажа,че им трябва заповед за обиск и веднага след това почват да се заяждат,защото виждаш ли те са по умни и висше стоящи от мене!Веднага започват с аптечка,пожарогасител и т.н.Най-културно влизам в автомобила,свалям облегалката и им показвам всичките работи!...
Е това е пълна простотия! Какво ти пречи да им отвориш багажника? Винаги съм го отварял и смятам, че е редно да има такива проверки.
Не им трябва заповед за обиск, а се съставя протокол за обиск.
- Exell
- Автомобил:
- Двигател:
Естествено , че е нормално след като те спрат да им отвориш багажника при поискване (правил съм го на Владая , но тогава само това искаха , тоест бяха 4-ма полицаи , огледаха колата отвътре ,а не са ми проверявали документите). Но мисля , че не е нормално да провери всичко от-до и като види , че няма да има "И са кво ше прайме?" най-накрая да ти каже "Я сега отвори багажника". И това съм го правил (да не пожелая да им го отворя два пъти)
-Първия не ми работеше копчето за отваряне и му обясних на полицая , че ми е сложно да отварям през задната седалка - отказа се.
Втория път казах , че не крия нищо вътре и няма смисъл , в крайна сметка стигнах до извода , че е по-добре да направя това , което искаха , защото се започнаха едни обяснения и едно чудо
И така , все си мисля , че сме длъжни да изпълняваме разпорежданията на органите на реда (стига да не преувеличават правомощията си). След като няма какво да крия в "огромния" багажник им го отварям и всеки по пътя си.
-Първия не ми работеше копчето за отваряне и му обясних на полицая , че ми е сложно да отварям през задната седалка - отказа се.
Втория път казах , че не крия нищо вътре и няма смисъл , в крайна сметка стигнах до извода , че е по-добре да направя това , което искаха , защото се започнаха едни обяснения и едно чудо

И така , все си мисля , че сме длъжни да изпълняваме разпорежданията на органите на реда (стига да не преувеличават правомощията си). След като няма какво да крия в "огромния" багажник им го отварям и всеки по пътя си.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
"Я сега отвори багажника". И това съм го правил (да не пожелая да им го отворя два пъти)"
Aз съм лесен - кучето ми се разхожда в багажника
@кандидата Е и като са ти се обаждали - на банкет ли те канят . Няма такова понятие обаждам се да ти дам акт .Щом няма снимка няма за какво да се притесняваш.
Aз съм лесен - кучето ми се разхожда в багажника

@кандидата Е и като са ти се обаждали - на банкет ли те канят . Няма такова понятие обаждам се да ти дам акт .Щом няма снимка няма за какво да се притесняваш.
-
- Автомобил:
- Двигател:
на предната страница се дръвчеха,тук пък омекнаха..
-
- Автомобил:
- Двигател:
Малко извън "защитата от КАТ",ама аз съм "за" да се проверяват и багажниците - напоследък толкова кражби стават, че хич не е зле ако има нещо в багажното, да се види от къде е и дали не е крадено!
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
вчера ме спряха-аптечка,пожарогасител,жилетка,триъгълник-изреди ги всички тези неща полицая и направо отиде до багажника да чака да ги вадя.Е,има ли право да ме кара да го отварям?
- pepi_iliev
Iezekil написа:вчера ме спряха-аптечка,пожарогасител,жилетка,триъгълник-изреди ги всички тези неща полицая и направо отиде до багажника да чака да ги вадя.Е,има ли право да ме кара да го отварям?
Е как ще му докажеш, че ги имаш? Вече имат право даже и да видят дали на пожарогасителя не му е изтекъл срока.
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Като им кажа,че нямат право да искат отварянето на багажника и веднага ми искат триъгълник и т.н.!Съответно влизам в колата,свалям седалките и му ги показвам! 

- pepi_iliev
k_garchev написа:Като им кажа,че нямат право да искат отварянето на багажника и веднага ми искат триъгълник и т.н.!Съответно влизам в колата,свалям седалките и му ги показвам!
Това е тъпа работа за мен, ама вие си знаете. Ваш си е проблема.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”