Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
todor_stamatov
Автомобил:
Двигател:

Как да се оправя с електронен фиш

Мнениеот todor_stamatov » Съб 14 май 2011 17:49

Моля ако някой има информация по този казус да пише оказах се в доста безисходна ситоация.
Става вапрос за следното: Изпратиха ми електронен фиш по пощата за превишена скорост с автомобил регистриран на мое име но аз не сам оправлявал автомобила. От кат ми казаха че трябва да напиша декларация с данните на лицето управлявало автомобила и кам нея да прекрепя ксерокопие на книшката на лицето. До тук добре, ама лицето отказва да ми даде книшката си. Как се процедира в такав случай? От КАТ една госпожа ми каза да се оправяме помеждуси странно нали?

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Re: Как да се оправя с електронен фиш

Мнениеот ABSOLUT » Съб 14 май 2011 19:32

todor_stamatov написа:Моля ако някой има информация по този казус да пише оказах се в доста безисходна ситоация.
Става вапрос за следното: Изпратиха ми електронен фиш по пощата за превишена скорост с автомобил регистриран на мое име но аз не сам оправлявал автомобила. От кат ми казаха че трябва да напиша декларация с данните на лицето управлявало автомобила и кам нея да прекрепя ксерокопие на книшката на лицето. До тук добре, ама лицето отказва да ми даде книшката си. Как се процедира в такав случай? От КАТ една госпожа ми каза да се оправяме помеждуси странно нали?

Ами Тоше, по тоза вАпрос за сАжаление ти ще изАдеш дАрвото, ако другото лице не се сАгласи да си дЪде книШката. СитОацията верно е малко безиСходна, все пак колата се води на твое име и всички негативи са си за собственика, вАпреки, че не си я Оправлявал ти. Упитаи се да го ОбедиЖ да се дАржи мАШката и да не мишува, прЕател ли ти е там, какАв е? Оспех :да:

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот tdi fen » Нед 15 май 2011 15:09

написаха ми акт
пише:навлиза и преминава на червен сигнал на светофорната уредба,работеща в автоматичен режим
нарушил чл. 6 т.1 ЗДВП
грешки в написването които виждам на 4 места в акта пише дата 14 и я е преправил на дата 15
навлязох в кръстовището на зелен сигнал писах го във възражението
имам двама свидетели пътуващи с мен
полицаите бяха на поне 300-400м от светофара почти на следващото кръстовище не е отбелязано в акта
колеги може ли да се обжалва този акт ?

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Нед 15 май 2011 22:38

Абс. същото се случи и с мен! Обаче щях да ги блъсна! Същия акт! Ама аз бях направо, а те на ляво! И аз и те бяхме в нарушение! След 30 мин спор и репчене с/у тях стигнахме до разумно решение: фиш за 20лв. Ама аз си бях в правото! Защо след като преминавам на червено, те са в кръстовището!? И не стига, че предотвратих ПТП (това е закон Н1 за всеки водач), те ме спряха!? И не само, че са виновни ами искараха мен виновен и хайде... акт за 100лв искаха да ми пишат? Мале... полудях! Ама айде... не ми се обжалва! Ами ако не бях с голфа, ами с някой от камионите на моите авери? Да изпукам астрата (макар, че бях с 40км/ч), че да нека се съдим после... нека! Ама айде от мен да мине... 20лв ги давам само и само да не се разкарвам до съда! До колегата горе: акт се обжалва. Фиш не!

п.с. някой беше писал, че известно време при неплащане на фиш-а, той се превръща в акт? Вярно ли е това и какви са санкциите? Мерси?
И малко офф: знам, че не е по правилата да пиша с големи букви ама МРАЗЯ ДА ВИЖДАМ КЕЛЕШИ ДО КЪДЕ СМЕ СЕ БИЛИ И СЯДАЛИ НА МАСИ ЗАЕДНО, КАТО СЛОЖАТ УНИФОРМАТА И ВЕЧЕ СА ВСЯ И ВСЕ! :beat_butt2

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пон 16 май 2011 14:42

Здравейте колеги,
Да ви питам за мнение по следния въпрос. Имах НП, което обжалвах и сега получих призовка, на която е написано, че съда потвърждава глобата. Това с призовката малко ме изненада, при положение, че никъде не ме призовават :) Не мисля да обжалвам пак. Да чакам ли някакво по-подробно решение/аргументи от съда или поне някакъв IBAN?

Потребителски аватар
beckham89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот beckham89 » Вто 17 май 2011 14:25

Правиха ремонт на една улица и след 10 мин чакане карах около 10 метра в насрещното,в последствие разбрах,че има камера.Какво е наказанието за каране в насрещното движение,и колата не е на мое име,сигурно собственика ще търсят макар камерата да беше се окозала срещу мен...... :banghead: :banghead: :deal :deal death

Потребителски аватар
ABSOLUT
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Вто 17 май 2011 18:01

beckham89 написа:Правиха ремонт на една улица и след 10 мин чакане карах около 10 метра в насрещното,в последствие разбрах,че има камера.Какво е наказанието за каране в насрещното движение,и колата не е на мое име,сигурно собственика ще търсят макар камерата да беше се окозала срещу мен...... :banghead: :banghead: :deal :deal death

Бекъме, нарушението е пресичане на еденична или двойна непрекъсната линия.
А за наказанието, можеш с малко усилие и сам да си го намериш в Закона за Движение по Пътищата и Правилника за неговото прилагане. Успех с четенето.

NEZNAIKObg1UcJ7she
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NEZNAIKObg1UcJ7she » Чет 19 май 2011 10:44

Здравейте,
Има ли някой , който може да ме информира? :?:
Имам наказателно постановление от КАТ с дата 21.07.2008 г. Вричено ми е на 16.05.11 г.Според НП трябва да заплатя глоба от 280 лева и ми се отнемат 10 кт, СУ ми е отнето за 2 месеца, но отказват да ми го върнат без да сум заплатила глобата. Мисля да обжалвам НП.В този случай не би ли следвало да ми върнат книжката? Мога ли да се позова на давността и да не плащам нищо?

Потребителски аватар
shpera
Автомобил:
Двигател:

Сефтето АКТ

Мнениеот shpera » Сря 25 май 2011 0:05

Колеги здравейте миналия месец си взех книжленценцето и вчера докато се връщах от автомивката за към нас и в кв. Хаджи Димитър и тела ми звънна и го извадих просто за да затворя и лошите чичковц ми опънаха паУкатаи и директно ми каза нали знаеш за кво ще пишеме и викам предполагам и се почна писането отиам да го питам дали пие кафе и тои ми каза "господине йзчакайте ни в колата си ако обичат" демек с 2 думи нещем пари та както и да е мноого приятели ми казаха, че щом теелефона ми не е бил на ухото нямат да пишат, а аз незнаех,че мога да обжалвам та както и да е де живии и здрави са :) колко пари ще ми е акта и с колко точки ще изгоря ?

:неграмотно

Потребителски аватар
golf4tdi110
Автомобил:
Двигател:

Re: Сефтето АКТ

Мнениеот golf4tdi110 » Сря 25 май 2011 0:06

За телефон е като за без колан! - 50 лева и 8 точки :evil:

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 25 май 2011 0:12

Първо- да ти е честито сефтето!
Второ- Нито кафе, нито каквото и да било на куки не предлагай.
До колкото знам, могат да ти пишат акт и ако телефона ти е в ръката. А и дори да не е така, освен геврек и скоростен лост друго не би следвало да държиш когато шофираш. Е, можеш да се почешаш, ама не се заигравай mhihi

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 25 май 2011 7:29

calm написа:До колкото знам, могат да ти пишат акт и ако телефона ти е в ръката.
Ми не точно, т.е. и да и не:

Чл. 104а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 27.05.2002 г.) На водача на моторно превозно средство е забранено да използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете му.

Зависи как ще бъде тълкувано "използва"?/...

Потребителски аватар
shpera
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shpera » Сря 25 май 2011 9:25

Абе както и да е минало заминало можеше да не се стига до там ама карай да върви има и непродажни копе*ета :)

Потребителски аватар
ABSOLUT
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 25 май 2011 9:38

shpera написа:Абе както и да е минало заминало можеше да не се стига до там ама карай да върви има и непродажни копе*ета :)

Ей за това няма да се оправиме като държава още 100 години.
Какво протестираш, ако ще пипаш телефона се оглеждай поне, а и само да натиснеш едно копче, трябва ли да го вдигаш до нивото на стъклото. Възмутен че не взели подкуп :063:
Ти добре ли си :screwy

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Сря 25 май 2011 19:42

ABSOLUT написа:ако ще пипаш телефона се оглеждай поне, а и само да натиснеш едно копче, трябва ли да го вдигаш до нивото на стъклото.

e това е начина :да: държиш го с дясната ръка, върху скоростния лост, телефона на високоговорител и дисплея надолу, независимо ден или нощ е и няма да имаш проблеми. понякога се налага, иначе предпочитам да спра да говоря и после да си продължа. :012:
гледам народа масово си говори по телефоните,аз съм за такива наказания, защото има риск и за теб и за другия срещу теб.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”