Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Rqhovo » Сря 25 май 2011 19:47

golf4tdi110 написа:За телефон е като за без колан! - 50 лева и 8 точки :evil:

Леко да те поправя колега точките са 6. :drunk

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 26 май 2011 12:06

Май всичко е по усмотрение на съставителя на НП... Различни хора, различни точки ...

бай Вълчо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бай Вълчо » Чет 26 май 2011 14:48

Потребителски аватар
Casamia
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Casamia » Чет 26 май 2011 15:00

Ххахаа, разсмях се много. Има един принцип, че лице не може да черпи права от собственото си противоправно поведение. Но при налагане на наказанията си е нужно да има буквализъм. Щом законъ така е казал - така е.

Съгласно чл.259, ал.1, т.1 от КЗ, Договор за застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите е длъжно да сключи всяко лице, което притежава МПС, регистрирано на територията на Р. България и не е било спряно от движение. Тази разпоредба сочи, че жалбоподателят В., тъй като е управлявал спряно от движение МПС, не е задължен да сключва договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. Същият обаче, според правилата за движение по пътищата, не е имал право да управлява лекия автомобил волга, предвид изискванията на чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Наказание за нарушение по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ?

Мнениеот kossel » Чет 26 май 2011 16:19

Някой да знае какво е наказанието за нарушение (Акт) по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ? На 25 Май ходих в КАТ още не беше излязъл акта... Накратко какво се случи, при май опит за десен завой един ТИР ме блъска странично в заден ляв калник (имаше 2 ленти за движение аз си бях в моята тир-а навлезе в моята лента и ме удари с предна броня) Полицаите видяха и се съгласиха че неговия спирачен път е в моята лента - демек той е виновен. Тираджията обаче звъня на началника си и явно 'оправиха' работата писаха ми акт за нарушение по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ...

Нямах сили след 2 часа чакане ... нито да се разправям ... нито да обжалам ...подписах и айде ... сори слаб съм :banghead:

Та някой акоа знае какво е наказанието за нарушение (Акт) по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП, да сподели, че цял месец чакам и вече нямам нерви

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Наказание за нарушение по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ?

Мнениеот maxpayne » Чет 26 май 2011 22:04

kossel написа:писаха ми акт за нарушение по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ...

Това намерих:

http://sliven.court-bg.org/img/File/017 ... 212111.htm
Производството е образувано по повод жалба от Й.П.Д. с ЕГН ********** против НП № 1422 от 09.08.2010 год., издадено от Началника на сектор „ПП” към ОД на МВР - гр. Сливен, с което на жалбоподателят е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 100,00 лева на основание чл. 179, ал. 2 вр. чл. 179, ал. 1, т. 5, пред. 5 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) за нарушение на чл. 25, ал. 1 от ЗДвП; както и административно наказание „Глоба” в размер на 80,00 лева и лишаване от право да управлява МПС за 3 месеца на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от ЗДвП за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 3, б. „в”, предл. 1 от ЗДвП.
не оставя достатъчно странично разстояние и го удря в задната броня и наложеното му административно наказание е именно за такова нарушение, а именно за нарушението по чл. 25, ал. 1 от ЗДвП и му е наложено съответното административно наказание „Глоба” в размер на 100,00 лева на основание чл. 179, ал. 2 вр. чл. 179, ал. 1, т. 5, пред. 5 от ЗДвП.

цървули нещастни, да хванат диария докато са на пост

Потребителски аватар
VW`VENTO
Автомобил: VW BORA 1.9TDI
Двигател: AHF

Мнениеот VW`VENTO » Вто 31 май 2011 10:40

Здравейте да помоля за малко помощ относно едно наказателно постановление.На 27април се ударих в пътна мантинела и ми пиисаха акт по чл.20 ал.2 предп. от ЗДвП и като попитах катаджиите каква ще е санкцията ми казаха 100лв без отнемане на точки. Днес ходих до КАТ и си взех НП и в него пише,че ми налагат глоба по чл.179 ал.2 предп.1 от ЗДВП в размер на 130лв и ми отнемат 4 контролни точки
Въпроса ми е правомерно ли са ми отнети точките след като гледах в нета,че за такова нарушение точки не се отнемат ?

Потребителски аватар
z1ggygo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот z1ggygo » Сря 01 юни 2011 12:28

naydenov23 написа:Макар че никога не превишавам скоростта точно там камерата е много лоша. Пътят е на спускане, много широк и с огромна видимост, а знака 60 е скрит в храстите чак най-вдясно на пътя (банкета там е широк над 1 метър и е асвалтиран). Поне последния път като минах знака едва се виждаше, но поне вече има предупреждение за камерата.
Но наистина 123 там си е малко прекалено, едва ли е проблем най-малкото като видиш бензиностанцията да намалиш на 100. Но на дълъг път човек се отнася понякога, едва ли е застрашил някой точно там.

Румънците по този път масово си карат с над 120 цели колони, даже и автобусите им.

:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

п.с. и беше 6:30 АМ явно ми се е спинкало.. сега ще се разсъня с 400лв назад....

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivanov72 » Чет 02 юни 2011 9:27

VW`VENTO написа:Здравейте да помоля за малко помощ относно едно наказателно постановление.На 27април се ударих в пътна мантинела и ми пиисаха акт по чл.20 ал.2 предп. от ЗДвП и като попитах катаджиите каква ще е санкцията ми казаха 100лв без отнемане на точки. Днес ходих до КАТ и си взех НП и в него пише,че ми налагат глоба по чл.179 ал.2 предп.1 от ЗДВП в размер на 130лв и ми отнемат 4 контролни точки
Въпроса ми е правомерно ли са ми отнети точките след като гледах в нета,че за такова нарушение точки не се отнемат ?

Точките са заради виновно причиняване на ПТП - виж Наредба № IЗ-1959

Потребителски аватар
draior
Автомобил: Toyota Corolla Verso 2.2 D4D
Двигател:
Контакти:

Мнениеот draior » Чет 02 юни 2011 22:49

nurv написа:Здравейте колеги,
Да ви питам за мнение по следния въпрос. Имах НП, което обжалвах и сега получих призовка, на която е написано, че съда потвърждава глобата. Това с призовката малко ме изненада, при положение, че никъде не ме призовават :) Не мисля да обжалвам пак. Да чакам ли някакво по-подробно решение/аргументи от съда или поне някакъв IBAN?

Чакаш и си трайкаш. Аз обжалвах акт за 150 лв и 1 месец без книжка. след 4-5-6 месеца съда потвърди че съм виновен. След това минаха още 1-2-3 цели години от писането на акта (03.11.2007) и така с малко късмет спестих 150 лв и 1 месец почивка. Мой съвет ако не те потърсят не се бутай в шамарите.
Поздрави... :)

invinoveritas
Автомобил:
Двигател:

съставяне на акт със стара -задна дата

Мнениеот invinoveritas » Пет 03 юни 2011 15:15

Здравеите,имат ли право органите на власта(полиция,горски,полски,)да ти съставят акт със стара-задна дата.
В деня на нарушението което беше извършено от мен не ми съставиха акт полицайте и горските.Сега са се заяли с мен и изкат да ми съставят акт с дата на нарушението.Вденя на нарушението просто ме пуснаха да си ходя.

Последна промяна от invinoveritas на Пон 06 юни 2011 6:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sonyglobe
Автомобил:
Двигател:

Кофти случка с Дрегер?

Мнениеот sonyglobe » Пет 03 юни 2011 23:53

Здравейте,Колеги!Искам да задам едно вупросче свързано с наказанието след употреба на алкохол-0.72 промила?За колко време ще съм в бокса горе-долу?Благодаря предварително

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Re: Кофти случка с Дрегер?

Мнениеот vwfena » Съб 04 юни 2011 21:53

sonyglobe написа:Здравейте,Колеги!Искам да задам едно вупросче свързано с наказанието след употреба на алкохол-0.72 промила?За колко време ще съм в бокса горе-долу?Благодаря предварително

Чл. 174. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр.51 от 2007 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство,трамвай или самоходна машина за срок от 1 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв., койтоуправлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация наалкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух, а водач, придобил правоспособност за управление на моторни превозни средства от две години, и водач на моторно превозно средство за обществен превоз на хора и опасни товари - с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 2 до 12 месеца и глоба от 300 до 600 лв.
Това посочва закона, а как точно ги определят не знам.

Потребителски аватар
vaalentin70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaalentin70 » Вто 14 юни 2011 11:11

Здравейте колеги.
Намесвам се в тази тема за да съм полезен на тези от Вас който имат неплатени Наказателни Постановления.
В някой градове,КАТ изпращат Наказателните постановления след изтичане на 2годишния срок поЧл82 ал1 т.А и 3 годишният по чл82 ал3 от Закон за Административните Нарушения и Наказания , на Национална Агенция по Приходите (Публичен Изпълнител)за принудително изпълнение.
Образувайки Изпълнително Дело,публичния изпълнител посочва чл209 от Данъчно Осигурителен кодекс-за влезли в сила Наказателни Постановления.
Ако Вие получите съобщение за образувано на подобно Изпълнително дело и не отправите в едноседмичен срок възражение срещу решението на публичния изпълнител,той(Изпълнителя)може да предприеме мерки за принудително събиране на задължението-запор на доход,имот и др.
Ако възразите срещу решението но Изпълнителя ,и той ви изпрати съобщение ,че оставя оставя молбата ви без последствие- започва да тече срок за обжалване на решението на Изпълнителя пред Директора на Териториална Данъчна Дирекция.
Ако и това ви обжалване не прекрати Изпълнителното Дело или бъде оставено без последствие можете да обжалвате пред съответния Административен Съд.
Решението на този съд не подлежи на обжалване.
Така че,четете внимателно на какво основание кой и какво предприема срещу вас и спазвайки закона -си търсете правата.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Re: Наказание за нарушение по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ?

Мнениеот kossel » Сря 15 юни 2011 6:01

kossel написа:Някой да знае какво е наказанието за нарушение (Акт) по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ? На 25 Май ходих в КАТ още не беше излязъл акта... Накратко какво се случи, при май опит за десен завой един ТИР ме блъска странично в заден ляв калник (имаше 2 ленти за движение аз си бях в моята тир-а навлезе в моята лента и ме удари с предна броня) Полицаите видяха и се съгласиха че неговия спирачен път е в моята лента - демек той е виновен. Тираджията обаче звъня на началника си и явно 'оправиха' работата писаха ми акт за нарушение по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП ...

Нямах сили след 2 часа чакане ... нито да се разправям ... нито да обжалам ...подписах и айде ... сори слаб съм :banghead:

Та някой акоа знае какво е наказанието за нарушение (Акт) по чл. 25 ал.1 пр.4 от ЗДП, да сподели, че цял месец чакам и вече нямам нерви

Ето какво стана накрая - регистрирах се в https://www.i-kat.org
и ето какво се получи като отговор:
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Електронна справка на потребител ххххххх
Справка №:108118 от дата 2011-06-14 на потребител ххххххх за лице .............. с ЕГН: ........ и свидетелстрво за управление на МПС (книжка) ............
AKT Наказателно постановление Наказание
№ Номер Дата Номер Дата Сума Точки
1 960189 26.04.11 52223 02.06.11 20лв. 4т.
1 960189 26.04.11 52223 02.06.11 20лв. 4т.
Резервирана дата: 2011-06-хх
Резервиран час: 14 - 15
Статус: Заявката чака изпращане към КАТ!
Заплащане: Ако глобата е без звездичка, сумата се заплаща по сметка № BG32 BUIB 9888 3322 944 101 банков код BUIBBGSF
Ако глобата е със звездичка, сумата се заплаща по сметка № BG66 UNCR 7630 1009 5185 01 банков код UNCRBGSF на Булбанк АД
Заплащане: След като платите по банков път, трябва да се явите в КАТ с отрязъка или фиша за извършеното плащанне, за връчване на наказателното постановление!
Забележка: Възможни са случаи на недооформени данни за наказателни постановления на водача, които не са отразени в справката към тази дата, за което молим да ни извините.

@@@@@@@@@@@@@

Май всичко ще се размине с 20 лева и 4 точки ...

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”