Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Sunny » Пон 11 юни 2012 15:37

Какво им става на тези от НАП?!
Нямаше ли давностни срокове?
Днес получавам писмо за 10 лв по НП от 2004 год.
Не ми е за парите, ама ...

Ето го и писъмцето:

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пон 11 юни 2012 17:32

Добре де хубаво са ти пратили тва писъмце ама от 2004 тоя фиш трябва да му е изтекъл давността отдавна!По спомени абсолютната давност е 3 години което означава ,че още 2007 или 2008 макс тоя фиш трябва да е дал фира!Как така от кат ще прехвърлят на нап да им събират изтекли фишове ?Аз ли бъркам нещо или има нещо което не знам? :roll:

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пон 11 юни 2012 21:26

е не ти е за парите пък не го плащаш -10 лева са не са 1000.

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Мнениеот Rqhovo » Пон 11 юни 2012 22:33

Преди да нападаш някой,може да прочетеш малко какво е написано и после да критикуваш.Колегата може би го е платил като мен ,но не си пази бележката и сега трябва да го плаща пак.

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 12 юни 2012 11:50

Rqhovo написа:Преди да нападаш някой,може да прочетеш малко какво е написано и после да критикуваш.Колегата може би го е платил като мен ,но не си пази бележката и сега трябва да го плаща пак.

Задължително си пазете бележките, на мен преди 3 години ми искаха да плащам повторно 500лв акт, показах бележката и го изчистиха

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Вто 12 юни 2012 12:28

stefarata написа:е не ти е за парите пък не го плащаш -10 лева са не са 1000.

Въпросът е принципен.
Не могат да се сетят да ти търсят нещо след 8 год.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 12 юни 2012 18:04

когато са предприети действия по принудително изпълнение - каквото в случая е налице, давността се прекъсва и не тече. Така че задължението е валидно и следва да бъде платено.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Сря 13 юни 2012 16:52

siso_k написа:когато са предприети действия по принудително изпълнение - каквото в случая е налице, давността се прекъсва и не тече. Така че задължението е валидно и следва да бъде платено.

В случая обаче давността е изтекла и то отдавна!По кой закон ги търсят тия задължения след толкова години ?Не се заяждам просто ме интересува и искам да знам как стоят правно тия неща,защото напоследък явно държавата го е закъсала яката за пари и се чуди от къде и как да напълнят хазната!

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Сря 13 юни 2012 19:37

Давността не е изтекла!!! Изпълнителното дело е образувано една година (горе долу) след влизане в сила на наказателното постановление, с което е установено задължението (с което е наложена глобата). Законът е ДОПК -> чл. 172, ал. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с чл. 171, ал. 1. ;)

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 14 юни 2012 9:54

A интересно ми е друго - ако имам написан акт обаче не съм си взел постановлението по причина, че не са ми взели талона и не се очаква от мен да ходя месец по месец да ми заверяват акта, имам ли право например година след написването на акта да обжалвам на база на това, че НП не ми е връчено.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Чет 14 юни 2012 15:32

siso_k написа:когато са предприети действия по принудително изпълнение - каквото в случая е налице, давността се прекъсва и не тече. Така че задължението е валидно и следва да бъде платено.

Въпрос и от мен - ако от момента на съставянето на акта /2004г./ до този момент на Колегата не е бил връчен акта,а едва сега това не означава ли че има авност?

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Чет 14 юни 2012 17:10

siso_k написа:Давността не е изтекла!!! Изпълнителното дело е образувано една година (горе долу) след влизане в сила на наказателното постановление, с което е установено задължението (с което е наложена глобата). Законът е ДОПК -> чл. 172, ал. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с чл. 171, ал. 1. ;)

А това изпълнително дело няма ли давност?Как така 2011 година Нап се сеща ,че някой си не се е издължил за нарушение през 2004?

Потребителски аватар
mitko_asds
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitko_asds » Пет 15 юни 2012 13:46

Здравейте съфорумници искам да Ви попитам за следното нещо понеже не сам много запознат. Миналата година в началото ми писаха акт и ми взеха контролния талон. Искам да попитам не съм в България и не съм си получил наказателното постановление от КАТ, акта ми казаха тогава полицаите че ще е в размер на около 150 лв. Искам да попитам дали върху размера на акта текът лихви и в какъв размер са евентуално ако някои се е сблъсквал с подобно нещо. Благодаря Ви предварително и безавариини

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 15 юни 2012 15:13

mitko_asds написа:Здравейте съфорумници искам да Ви попитам за следното нещо понеже не сам много запознат. Миналата година в началото ми писаха акт и ми взеха контролния талон. Искам да попитам не съм в България и не съм си получил наказателното постановление от КАТ, акта ми казаха тогава полицаите че ще е в размер на около 150 лв. Искам да попитам дали върху размера на акта текът лихви и в какъв размер са евентуално ако някои се е сблъсквал с подобно нещо. Благодаря Ви предварително и безавариини

Дори и да текат плащаш си само главницата и си взимаш талона. То и за осигуровките уж течаха лихви, ама имам познат си плати главницата, сканира им бележката и му изчистиха задълженията.

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Нед 17 юни 2012 9:55

mitko_asds написа:Здравейте съфорумници искам да Ви попитам за следното нещо понеже не сам много запознат. Миналата година в началото ми писаха акт и ми взеха контролния талон. Искам да попитам не съм в България и не съм си получил наказателното постановление от КАТ, акта ми казаха тогава полицаите че ще е в размер на около 150 лв. Искам да попитам дали върху размера на акта текът лихви и в какъв размер са евентуално ако някои се е сблъсквал с подобно нещо. Благодаря Ви предварително и безавариини

Здрасти,

лихви не текат. Глобата е наказание и върху него не може да се начислява мораторна лихва.

Осигуровките са задължение, както задължението за връщане на кредит и затова при забава за плащане се начислява лихва.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”