Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Вълков » Пет 22 юни 2012 14:35

Здравейте колеги, имам няколко въпроса, които ме тормозят.
Март месец в Свищов ми написаха акт за колан, но бях с чужда кола и не се заяждах, че патрулката беше спряна непосредствено след завой точно до знак забранено паркирането и престоя, полицаят не се представи дори не носеше и фуражка. От тогава два пъти ми подновяват акта с по месец, но постановление унас не е идвало. Самият акт за това време е заприличал на нищо изпокъсан, пожълтял и заливан с всевъзможни работи.
1. Да ходя ли за постановление сам или да чакам да ми го донесат вкъщи?
2. Откакто взема постановление има ли смисъл да го плащам в 7 дневен срок и ще почнат ли да текат някакви лихви?
3. Колко пъти мога да одължавам срока на акта?
4. Неугледното състояние на акта проблем ли е?
5. Колко време ако не си платя задължението ми отпада?
6. Ако бях казал, че не си нося талончето и акт за колан и фиш за него ли щях да получа или само фиш?

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Пет 22 юни 2012 14:58

Искам да попитам,като ми напишат фиш,да кажем примерно,че карам с фарове за мъгла и не го платя какво става ?

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 22 юни 2012 15:10

Вълков написа:Здравейте колеги, имам няколко въпроса, които ме тормозят.
Март месец в Свищов ми написаха акт за колан, но бях с чужда кола и не се заяждах, че патрулката беше спряна непосредствено след завой точно до знак забранено паркирането и престоя, полицаят не се представи дори не носеше и фуражка. От тогава два пъти ми подновяват акта с по месец, но постановление унас не е идвало. Самият акт за това време е заприличал на нищо изпокъсан, пожълтял и заливан с всевъзможни работи.
1. Да ходя ли за постановление сам или да чакам да ми го донесат вкъщи?
2. Откакто взема постановление има ли смисъл да го плащам в 7 дневен срок и ще почнат ли да текат някакви лихви?
3. Колко пъти мога да одължавам срока на акта?
4. Неугледното състояние на акта проблем ли е?
5. Колко време ако не си платя задължението ми отпада?
6. Ако бях казал, че не си нося талончето и акт за колан и фиш за него ли щях да получа или само фиш?
1. Tи така или иначе ходиш всеки месец за удължаване (аз чакам, защото си е в мен синия талон) - реално тогава ти дават НП или ти удължават акта. У вас е малко вероятно да те потърсят особено в този сценарий :)
2. Като вземеш постановлението срокът е един месец и през това време можеш да караш с него и да замества синия ти талон. След този месец ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си плащаш НП за да си получиш синия талон. В противен случай няма да си ти дадат талона и караш БЕЗ документи, което е разносилно на Неправоспособен шофьор и глобата е точно такава + разправии в полицията! С очите си видях човек, който има постановление, не го е платил, не е започнал в срок от 7 дни да обжалва и се бяха надъхали много, че чак му тряснаха втори акт.
3. Николко, акта ти бива удължаван от полицаите заради нямане на готовност да си получиш НП, но налице ли е НП в съответното райнно няма никаква причина да ти удължат срока на акта.
4. Беше добре да му направиш едно ксерокопие ако искаш да обжалваш иначе няма грижи
5. Въпросът е спорен - дочух на едно място 2 години, на друго 3, на още по-друго 5, четвръти човек пък ми каза, че ако са ти предали задължението към някой от събирателите - СГ Груп и т.н. тогава пък си е дължима сума
6. Май не си чел много добре правилника ! Фиш може да бъде писан само в една малка част от случаите и задължително трябва да имаш син талон. Нямаш ли синия талон е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО акт, в който е описано, че не си носил контролен талон към СУМПС (10 лева отгоре над сумата на останалите ти прегрешения)
Отнетия син талон (както си ти в момента) ти гарантира, че сега ако те спре за някакво дребно нарушение полицаи не може да ти пише само фиш, а е задължително акт. Не искам да те плаша, но гледай да спазваш закона за да не получиш акт върху акт или пък да ти се случи онова от т.2 накрая дето съм писал.

eminem94 написа:Искам да попитам,като ми напишат фиш,да кажем примерно,че карам с фарове за мъгла и не го платя какво става ?

Нищо, седи ти като задължение. След време като ти пишат някой акт или ти трябва документ, че нямаш задължения към държавата ще си го платиш и те така :applause:

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Съб 23 юни 2012 1:44

azrod написа:5. Въпросът е спорен - дочух на едно място 2 години, на друго 3, на още по-друго 5, четвръти човек пък ми каза, че ако са ти предали задължението към някой от събирателите - СГ Груп и т.н. тогава пък си е дължима сума

Здрасти,

не е спорен въпроса. Налице са няколко вида давностни срокове, всеки от които се прилага при определени обстоятелства

2 год. е давността - общата, в която трябва да бъде изпълнено наказанието глоба - т.е. да се стигне до плащане. Тази давност може да се спира (да не тече за определен период от време) или да се прекъсва (спира докъдето е изтекла и след това започва да тече нова 2-годишна давност)

3 год. е абсолютната давност - независимо от спиранията и прекъсванията, ако не се стигне до плащане, в 3 годишен срок след налагане на наказанието, наказанието се погасява по давност - вече не се дължи глобата.

Ако за събиране на задължението глоба бъде образувано изп. дело наказанието се превръща така да го кажа в друг вид задължение, за което се прилагат други правила ДОПК. Тогава горните не важат.

Незнам дали го обясних правилно, но е така :)

Потребителски аватар
Mhz
Автомобил: m440i
Двигател:

Мнениеот Mhz » Пет 06 юли 2012 17:38

Здравейте колеги, ако примерно ме спрат с кола с транзитни номера, която предстои да бъде регистрирана и ми пишат акт или фиш, това ще пречи ли после на регистрацията на колата? Мерси предварително.

ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivanov72 » Съб 07 юли 2012 8:23

Mhz написа:Здравейте колеги, ако примерно ме спрат с кола с транзитни номера, която предстои да бъде регистрирана и ми пишат акт или фиш, това ще пречи ли после на регистрацията на колата? Мерси предварително.
Не,в никакъв случай. Едното няма връзка с другото

Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вълков » Съб 07 юли 2012 21:45

Kaкво мога да предприема в моят случай - с акт от 9 март и все още не излязло постановление ? :да:

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 09 юли 2012 13:35

Вълков написа:Kaкво мога да предприема в моят случай - с акт от 9 март и все още не излязло постановление ? :да:

Нищо, проверяваш и ако на 9.9 (срокът е 6 месеца след написване на акта да бъде издадено НП по него) не е излязло НП едва тогава може да се жалваш да си ти върнат талона :)

Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вълков » Пон 09 юли 2012 17:29

azrod написа:
Вълков написа:Kaкво мога да предприема в моят случай - с акт от 9 март и все още не излязло постановление ? :да:

Нищо, проверяваш и ако на 9.9 (срокът е 6 месеца след написване на акта да бъде издадено НП по него) не е излязло НП едва тогава може да се жалваш да си ти върнат талона :)

Глобата отпада ли или ...?

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 09 юли 2012 20:19

Ами да го кажа с думи: Ако след девети септември отидеш да си търсиш НП и то не е излязло и/или придвижено към съответното районно глобата отпада. В противен случай си взимаш НП и имаш един месец срок да го платиш и с квитанцията да си вземеш талона. Ако не го направиш вече те таксуват като неправоспособен водач и има пак глоба.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Чет 12 юли 2012 14:36

Колко е глобата като пари и точки,ако :

В града са ме хванали с 28 Км/ч над позволените 50 в града ??

А за над 30 км/ч ?

И кога се взима книжката ??

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 12 юли 2012 16:13

Твойта книжка, когато ти я вземат - късно ще е :да:

ПП: За превишена скорост не взимат книжки вече.

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Чет 12 юли 2012 18:01

Колега не те съветвам, но ти казвам при мен каква беше ситуацията. Бяха ми писали акт за без винетка, доста отдавна. Актове не плащах и не ми пукаше дори 10 лв не им давах, да пишат нали за това са учили... Да но в един момент се оказа, че за да си вземеш талона трябва да си платиш актовете. Отидох на море с изтеклия акт, върнах си се и си карах повече от две години така. От време на време ме спираха и давах по някой лев и те хората деца гледат. В крайна сметка седейки си на един светофар на червено от зад се появи един симпатяга с един пасат и така ме шибна, че и колата пред мен отиде 2 метра на пред. От кат акт на мен не ми писаха, писаха ми фиш за 10 лв - не носене на нужните документи. Преди фиша един час г-н Полицай ми обясняваше как се едно съм без книжка, как гражданската нямало да ми важи, а той нали защо да не ми го спести срещу някой лев. Та пари не му дадох, за това си отнесох фиша, който беше 10 лв... След около месец ми изплатиха парите от гражданската и отидох да си взема и талона от кат. Наложи се да си платя последния акт, както трябваше да платя и всички други на зад за две години. Доста актове имах, но последните няколко години не съм имал та в крайна сметка си взех талона след като си платих единствено акта от 100 лв за без винетка. Фиша не ме караха да плащам, та даже се оказа и че за тези 2-3 години дето не съм ходил ми бяха върнали всички точки... От тогава явно съм попораснал та за сега не са ми пипали талона повече.

Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вълков » Пет 13 юли 2012 19:58

:arrow:
Dead man написа:Колко е глобата като пари и точки,ако :
В града са ме хванали с 28 Км/ч над позволените 50 в града ??
А за над 30 км/ч ?
И кога се взима книжката ??

Изображение

100 лева е глобата в моя случай, но я платих в 14 дневен срок и има отстъпка 30%

:arrow:
lucky7o написа:

....

В случая аз не съм виновен с нищо, че те не си движат документите навреме. Чакам да ми излезне постановление и да си платя глобата, но в крайна сметка предпочитам да си трая до 9 септември и да си имам 50лв в джоба. :да:

karamfil
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот karamfil » Чет 19 юли 2012 19:53

А някой запознат ли е колко е глобата при нарушен чл.100 ал.2 "не залепен винетен стикер" а не за неплатена винетна такса, понеже в интернета като търся навсякаде пишат за двете противоречия в закона и немога да разбера точно каква е глобата.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”