Актове, давности, закони - разяснения
- 
				azrod
 - Автомобил: Passat B3 Variant
 - Двигател: 1.8mi AAM 1993
 - Контакти:

Re: Актове, давности закони - разяснения
А ти си нямал винетка въобще или си имал, но не е била залепена? Или е била залепена с плюнка  

- vasstop
 - Гадфадъ'

- Автомобил: Golf 2 syncro
 - Двигател: 1P 1990
 - Контакти:

Няма регламентирана глоба в ЗДвП за "незалепен винетен стикер".karamfil написа:А някой запознат ли е колко е глобата при нарушен чл.100 ал.2 "не залепен винетен стикер" а не за неплатена винетна такса, понеже в интернета като търся навсякаде пишат за двете противоречия в закона и немога да разбера точно каква е глобата.
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
..
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм., бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
Чл. 185. За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв
- 
				karamfil
 - Автомобил:
 - Двигател:

Да във акта пише нарушен чл.100 ал.2  
но като споделям тук и там ми казват че в НП може да ме глобят по този Чл. 179. във който пише:
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39
от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските
пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за
пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично
оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:
4. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или
по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз
на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и
товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, както и
пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост - 300 лв.

но като споделям тук и там ми казват че в НП може да ме глобят по този Чл. 179. във който пише:
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39
пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за
по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз
- vasstop
 - Гадфадъ'

- Автомобил: Golf 2 syncro
 - Двигател: 1P 1990
 - Контакти:

Да, така е, но виж удебеленото.karamfil написа:Да във акта пише нарушен чл.100 ал.2
Ти може да имаш заплатена винетна такса, но да не си залепил стикера.
След обжалване в съда, това ще отпадне, ако представиш, че имаш заплатена винетна такса за текущата година, поради различие в посочения закон по АУАН и посочения в НП...
Общо взето аз го приемам като вратичка в закона, понеже винаги можеш да вземеш годишна винетка от приятел с неговата касова бележка и да ги представиш където е нужно при поискване.
- 
				azrod
 - Контакти:

Добре ама като вземеш винетката на другарче, на нея ще пише неговото име. Като гледам на всички винетки пише име на платеца. Много ми е интересно ако аз закупя стикер за приятел ще пишат моето име, а как ще докаже той, че за неговата кола е купувана. Миналогодишните поне имаха номер на МПС на хартиената квитанция... 
То сега май излиза, че щом аз съм си платил винетката, мога да си карам който си искам автомобил, щото винетката е на мое име, а не на регистрационен номер автомобил

То сега май излиза, че щом аз съм си платил винетката, мога да си карам който си искам автомобил, щото винетката е на мое име, а не на регистрационен номер автомобил

- 
				karamfil
 - Автомобил:
 - Двигател:

То така е и логично да се прави да се издава винетната такса на име и да може да си караш с която кола си искаш щото примерно имаш 10 автомобила трябва да дадеш 670лв за винетки а няма да караш всички коли едновременно!

Колеги, по едно време се говореше за служебно глобяване в пунктовете за ГТП, нали не са го приели, щото прегледа ми изтича утре, но предполага ще го мина следващата седмица?

- 
				karamfil
 - Автомобил:
 - Двигател:

ivo_555 написа:Колеги, по едно време се говореше за служебно глобяване в пунктовете за ГТП, нали не са го приели, щото прегледа ми изтича утре, но предполага ще го мина следващата седмица?
Спокойно колега няма да те глобят!!!
- Mhz
 - Автомобил: m440i
 - Двигател:

Колеги здравейте, как стоят нещата с "актовете" към Столична община , за неправилно паркиране? Вдигнаха ми колата с паяк, не за друго ами защото съм с Бургаска регистрация в София и ми писаха едно керливо актче на което на всичкото отгоре ми е объркан цвета на колата, отделно пише че съм спрял върху зелена площ,която я нямаше  от поне 20 години. И сега уж чакам решение каква ще ми е глобата. Писах възражение, понеже след табела забранено паркирането, имаше паркирани 10000 коли, а вдигнаха моята понеже беше с различна регистрация от С и СА. Отделно на същото място имаше още една паркирана кола по същия начин като моята. Ще ме извинявате ама си е чиста бай ганьовщината това, някой е решил че мястото е негово и ми вика паяк.

- 
				azrod
 - Контакти:

ivo_555 написа:Колеги, по едно време се говореше за служебно глобяване в пунктовете за ГТП, нали не са го приели, щото прегледа ми изтича утре, но предполага ще го мина следващата седмица?
Няма да те глобят, могат да се заядат за друго, но глоба няма
Mhz написа:...Писах възражение, понеже след табела забранено паркирането, имаше паркирани 10000 коли, а вдигнаха моята понеже беше с различна регистрация от С и СА. Отделно на същото място имаше още една паркирана кола по същия начин като моята. Ще ме извинявате ама си е чиста бай ганьовщината това, някой е решил че мястото е негово и ми вика паяк.
А снимки има ли ? Ако има снимка къде ти е била колата гориш - плащаш и толкова, а това, че е имало и други коли не те оправдава от отговорността
- filipov
 - Автомобил:
 - Двигател:
 - Контакти:

На служебната кола бяхме пропуснали да я прекараме на преглед с около 10 месеца, закарах я в СБА и минах без никакви въпроси и проблеми. М/у другото в тези пунктове ми взеха и най-ниска такса за прегледа, но и около 40 мин. я гледаха колата
- 
				Liminat
 - Автомобил: VW
 - Двигател:

Колеги, дойде ми хубав Електронен фиш за налагане на глоба от ОДМВР София, а съм от Варна. За превишена скорост по автомагистрала "Хемус". Въпросът ми е пред съда в София ли трябва да се обжалва тоя електронен фиш, или може и във Варна.

- vwfena
 - Автомобил: VW passat
 - Двигател: PB 1991
 - Контакти:

Мисля че пред Софийски окръжен съд, тъй като ти е написан от Областна дирекция на МВР. За по-голяма точност изчакай някой юрист да се произнесе.

- dushanov
 - Автомобил: Seat Toledo 2
 - Двигател: AGN

Liminat, пишеш си жалбата и я пращаш чрез препоръчено писмо до ОДМВР София. И по-точно съда там. И по-точно началник на еди си какво... сещаш се! Успех!

- 
				Liminat
 - Автомобил: VW
 - Двигател:

dushanov написа:Liminat, пишеш си жалбата и я пращаш чрез препоръчено писмо до ОДМВР София. И по-точно съда там. И по-точно началник на еди си какво... сещаш се! Успех!
Благодаря за съвета, дано ме спасят разните ми златни талони и досегашна липса на нарушения, макар и аз да не мога да се начудя на кое 90 км по магистралата съм минал с допустимата максимална за магистрали / е, и малко отгоре, де/ все си мисля, че там знака ще е с 90, но при хлъзгав път, каквито са доста по магистралите, е, възможно е и от заради някой камион да не съм видял ограничението, ако е било до 90 км/ч.
Така или иначе ми е 400 км до там, за да видя каква точно е ситуацията.
Координатите на мястото са:
EL: 23*47.9033
NL: 42*49.0303
AМ "Хемус" , 29+200 км /каквото и да значи/ в посока Варна.
Поздрави на всички и... Умната
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”