Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
B_A_D
Автомобил:
Двигател:

Написаха ми фиш, да го плащам ли ?

Мнениеот B_A_D » Съб 02 мар 2013 16:08

Здравейте банда. Днес "убавците" ми написаха фиш за неправилно паркиране на стойност 20 лв. Ситуацията е адски куриозна, бях спрял пред сградата на Митница Аерогара София, за да взема митническа декларация, през това време приятелката ми беше в колата (тя има книжка). Взех парчето хартия (нямаше ме точно 5мин) и до колата ми вече се навърташе "сурвакарче" на което очите му светнаха, като ме видя. Познатата история - К'о прайш тука ба, т'ва не е паркинг, еии глей как ми отваряте работа ц ц ц дрън дрън... Дрънка ми 20 минути и още 20 минути писа. Това беше най - дългото писане на 2 реда текст на което съм бил свидетел. Даде фиша - разписах го! Въпроса е какво става, ако не го платя след 7 дневния срок, ще се превърне ли в акт, ще плащам ли глоби, някой ще ме търси ли след това ?

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности, закони - разяснения

Мнениеот hidalgo » Съб 02 мар 2013 17:44

Плати го, 20 лв са. Не се вкарвай в излишни филми. :th_up

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Re: Написаха ми фиш, да го плащам ли ?

Мнениеот petko5 » Пон 04 мар 2013 17:04

B_A_D написа:...

"Сурвакарчето" който ти е направил фиша от КАТ или от Общината беше ?

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 04 мар 2013 17:20

vucata написа:Хора я кажете ако си си взел наказателното постановление и не си платил глобата в срок от 1 месец какво се случва....че съм забравил да го платя...ходих до кат взех си го НП 30 лева и 4 точки за неправилно изпреварване, ама съм изключил тотал, че трябва да го платя.... :stumm

:rolleyes

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Вто 05 мар 2013 18:24

Одеве ми писаха един смешен фиш за фарове - 20 кинта.
Някой да се включи със 100 % сигурност какво ще стане ако не го платя в седемдневния срок?
Щото един казва:"барни си го за тоя фиш" , а друг вика "плати го, става на акт"...
Гледам на самия фиш пише, че :
"Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител."

Последно?

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Вто 05 мар 2013 19:16

Писаха ми фиш през месец май миналата година за настъпване на пътна маркировка М1. Октомври или ноември ми съставиха и акт за шофиране без колан и фарове. Като плащах акта в КАТ, никой нищо не спомена защо не съм платил фиша.Този месец ще плащам данъка на колата, дали пък там няма да излезе този фиш?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 05 мар 2013 20:04

Там излизат фишовете...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 05 мар 2013 20:08

В данъчното със сигурност излизат, даже не те питат дали искаш да го платиш, направо ти го включват към данъка на колата! И един съвет, потърси им бележка за ФИш-а, че си го платил, и си пази бележката, да не се налага да го плащаш отново след време!

Потребителски аватар
anchoABF16v
Автомобил: VW 2.0 16v
Двигател: ABF 94

Мнениеот anchoABF16v » Сря 06 мар 2013 13:43

Саздаден ми е акт за изменението на ауспуховата уредба от един в дву трабен тип и повишен шум издаден от тиях през 2011г.Слет това написаха друк заради истеклиа ваче през 2012,та така вече взех НП с глобата на 15.10.2012, а новиа саздаден ми го прибраха в КАТ.Изпуснах 7-едемте дена за обжалване та интересува ме дали в момента, това НП дали има давностот и от кога почва да изтича :Mr Green Fun

:negramotno

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 06 мар 2013 14:02

Срокът за давност започва да тече от влизане в сила на НП.
1) НП влиза в сила ако не е обжалвано в 7 дневен срок.
2) Когато е връчено на нарушителя.
3) Когато се е крил като мишок по чл. 58, ал. 2 от ЗАНН:
Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

ipipbg
Автомобил: SEAT CORDOBA 6k2
Двигател: AGR

Мнениеот ipipbg » Сря 06 мар 2013 19:40

anchoABF16v написа:Саздаден ми е акт за изменението на ауспуховата уредба от един в дву трабен тип и повишен шум издаден от тиях през 2011г.Слет това написаха друк заради истеклиа ваче през 2012,та така вече взех НП с глобата на 15.10.2012, а новиа саздаден ми го прибраха в КАТ.Изпуснах 7-едемте дена за обжалване та интересува ме дали в момента, това НП дали има давностот и от кога почва да изтича :Mr Green Fun

те тез не са добре уеее , как ше са заяждат за такива глупости аххаха точно заяждане си е :D после въри давай пари за тунинг :D тц тц тц :banghead

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 07 мар 2013 10:58

bobocamaro написа:Срокът за давност започва да тече от влизане в сила на НП.
1) НП влиза в сила ако не е обжалвано в 7 дневен срок.
2) Когато е връчено на нарушителя.
3) Когато се е крил като мишок по чл. 58, ал. 2 от ЗАНН:
Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Много добър цитат, ама да ти кажа никой не ходи да те търси на посочения адрес - всички знаят, че ти е нужен талона и ти сам ще отидеш при тях...

А въпрос към колегата с аспуха : Кой констатира това, че си си преправил изпускателната система? Доколкото знам аз милиционерина няма никаква компетентност и най-много може да те прати на мототест. А там вече мерят децибели и дават предписание какво да отстраниш преди да си ти върнат документите.

the_bosss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_bosss » Нед 31 мар 2013 18:38

[quote="the_bosss"]Колеги спират ме днес заради затъмнени предни странични стъкла ( на 115 стр. ми е целия пост.

Да ви споделя какво стана-Понеже разбрах ,че имам право да обжалвам всичко ( бяха ме издразнили),подадох 1 възражение до съответния началник.Кратко и ясно за какво са ме спряли и какво са ми написали,и че нарушението ми (което не оспорвам) е различно.Обадиха ми се след няколко дена и отидох.Началника каза,че съм прав и ,че полицаят е за наказание предвид грешката итн ...обаче фиша първо можел да се анулира,после не можел,защото бил влязъл в данъчното.(Мислех си ,че просто ще ми съставят нов фиш за моето си нарушение)Предложи ми да си оттегля възражението,в замяна на което полицаят ще ми плати фиша и ше ми даде вносната бележка за доказателство и вс си идва на място.Съгласих се... хора сме.

Потребителски аватар
dimov75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimov75 » Вто 02 апр 2013 9:36

За тези които са заснети от мобилна камера, имат шанс при обжалване в съда:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5654051

Електронните фишове падат в съда заради запетайка в закон, пише "24 часа".

Електронните фишове на КАТ за скорост масово падат в съда, съобщиха магистрати. По един от казусите причината е граматическото тълкуване на член от Закона за движение по пътищата.

Той гласи: "При нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба..."

Според мнозина съдии това означава, че фишовете от мобилните камери на КАТ са незаконни и трябва да се издават само ако нарушението е заснето от стационарни.

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 02 апр 2013 10:23

не сте чели какво е писал Пичагата още 2011
Pichaga написа:каква е била камерата-мобилна или стационарна
защото ако е мобилна и не са те спрели да ти съставят АУАН има все повече решения на съдилищата, за незаконосъобразност на процедурата. Ако е стационарна вече е друго
иначе ако не платиш отива в НАП и те гонят, ако ти дойде реда
но иначе, ако имаш глоби не ти извършват никкави административни услуги, докато не ги платиш. АКо нямаш собственост, на 20 години си, живееш с вашите, не взимаш заплата, може и да се криеш

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”