Актове, давности, закони - разяснения
- eminem94
- Автомобил: Audi A4 B5 Avant
- Двигател: AVG
- Контакти:
Re: Актове, давности, закони - разяснения
Днес ми писаха акт,за неправилно пристройване от най-лява лента за направо,за ляв завой ,каза след 1 месец в Кат,какво да очаквам като взимане на точки и глоба ?

Не е много трудно да се намери по принцип
П.С. Пише се престроява.

Чл. 183. (2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба 20 лв. водач, който:
3. не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението;
П.С. Пише се престроява.
- eminem94
- Контакти:
hidalgo написа:П.С. Пише се престроява.
Благодаря колега.Незнаех как се пише и заради това съм го написал така ...
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
eminem94 написа:hidalgo написа:П.С. Пише се престроява.
Благодаря колега.Не знаех как се пише и заради това съм го написал така ...
Те така и това,ама се отплескаме от темата

- eminem94
- Контакти:
"е спирам и не изпълнявам разпореждания на лица, които не носят законово определената полицейска униформа (цвят – тъмно син и/или жълта светлоотразителна жилетка). Задължителна е и маркировка на стоп-палката и надпис върху автомобила на служителите на реда  „Полиция” или „Пътна полиция”. Възможно е да бъда спрян и от други служители на МВР с униформени надписи “Охранителна полиция”, “Гранична полиция” и т.н.."
"ИЗИСКВАНИЯ ЗА СПИРАНЕ НА МПС
За да бъда правилно спрян от пътните полицаи те трябва:
да заемат видимо място, а не да застават в засада скрити зад завои, храсти, дървета, билбордове или по какъвто и да е подвеждащ и изненадващ начин;
да подават сигнал със стоп-палка, възможно е и с ръка, а през нощта да описват полукръг с червена светлина. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет;
да ми се представят, като се идентифицират с име и звание, а при съмнение от моя страна са длъжни да покажат полицейските знаци по себе си и служебната си карта;
да са на осветено място (когато спират за проверка автомобили през нощта) и служебният им автомобил да е с включени сини сигнални лампи."
Това значили ,че ако полицаите са без шапка (освен мотористите),имам право да не им спирам ???
Както и като изскочат от близката пресечка (към която нямам видимост докато не мина покрай нея) ?

"ИЗИСКВАНИЯ ЗА СПИРАНЕ НА МПС
За да бъда правилно спрян от пътните полицаи те трябва:
да заемат видимо място, а не да застават в засада скрити зад завои, храсти, дървета, билбордове или по какъвто и да е подвеждащ и изненадващ начин;
да подават сигнал със стоп-палка, възможно е и с ръка, а през нощта да описват полукръг с червена светлина. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет;
да ми се представят, като се идентифицират с име и звание, а при съмнение от моя страна са длъжни да покажат полицейските знаци по себе си и служебната си карта;
да са на осветено място (когато спират за проверка автомобили през нощта) и служебният им автомобил да е с включени сини сигнални лампи."
Това значили ,че ако полицаите са без шапка (освен мотористите),имам право да не им спирам ???
Както и като изскочат от близката пресечка (към която нямам видимост докато не мина покрай нея) ?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Това цитираното мисля е стар текст,поне от 2009 и вече не съществува в закона.

- Wish_Master
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Май не е точно за тук. Но в новата ми гражданска отговорност са писали голфа 94-та, а той е 96-та. Всичко друго е вярно. Гледам в калкулатора разлика в цената няма, но се чудя дали няма да ми направят проблем ако ме спрат. Иначе в старата ГО изобщо няма дата на първа регистрация... Та да ходя ли да я коригират или да не се занимавам с глупости?

- 
				myrshavija
- Автомобил:
- Двигател:
Според мен, е по-добре данните в полицата да са 100% коректни, за да нямаш грижи при инцидент.

- 
				azrod
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Като нищо ще те извъртят при ПТП, че нямаш валидна ГО. Затова отиди да го поправят!
Иначе кукерите мисля няма да забележат :)

Иначе кукерите мисля няма да забележат :)
- 
				bread1978
- Автомобил: VW Polo
- Двигател: AEF 1997
Оправяй го веднага, Мършавия е прав  

- 
				azrod
- Контакти:
Айде и аз да се наредя за юридическа помощ :)
Имам НП, което не ми е връчено лично, а го чаках доста дълго време да ме потърсят. Да, ама през това време ми праснали една преписка, че уж ме били търсили на адреса и не ме намерили и така КАТ счита, че е редовно връчено НП.
Позовавайки се обаче на прословутия член 58 от ЗАНН :
Първо преди да скочат форумните тролове - не, не съм се разписвал никъде, нито на НП, нито на обратна разписка от пощата, нито на призовка, нито съм имал нещо залепено или прикачено на входа, по което да разбера, че са ме търсили от МВР-то.
Второ постоянният ми адрес не е сменян и нямам нов и/или неизвестен адрес.
Законово счита ли се за редовно връчен акт ? И ако не се счита за редовно връчен би ли следвало да имам 7-дневен срок за обжалване след като принудително го платих за да ми сменят личните документи ?

Имам НП, което не ми е връчено лично, а го чаках доста дълго време да ме потърсят. Да, ама през това време ми праснали една преписка, че уж ме били търсили на адреса и не ме намерили и така КАТ счита, че е редовно връчено НП.
Позовавайки се обаче на прословутия член 58 от ЗАНН :
Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.
Първо преди да скочат форумните тролове - не, не съм се разписвал никъде, нито на НП, нито на обратна разписка от пощата, нито на призовка, нито съм имал нещо залепено или прикачено на входа, по което да разбера, че са ме търсили от МВР-то.
Второ постоянният ми адрес не е сменян и нямам нов и/или неизвестен адрес.
Законово счита ли се за редовно връчен акт ? И ако не се счита за редовно връчен би ли следвало да имам 7-дневен срок за обжалване след като принудително го платих за да ми сменят личните документи ?
колега, ти сам си си отговорил на предната страница 
това е ново явление 

и какви тролове

това е ново явление

и какви тролове
- 
				azrod
- Контакти:
Колега, благодаря ама твоя пост с нищо не ме насочи, а виждам, че обикновено даваш добри идеи. На предната страница нищо не съм си отговорил, отделно има и други фактори, които на предната страница ги нямаше затова описах изцяло случката. Та проблемът е същия - редно или нередно е връчено НП ? Ако е нередно мога ли да предявявам някакви претенции, че още съм в срок за обжалване ?

- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
абсурдите в тази държава са пълни. Аз имам снимка и електронен фиш за 100 лв. за нарушение направено  1 седмица преди да закупя колата. И вече повече от 2 месеца нямам отговор на жалбата от РПУ Дупница

Привет колеги! Може ли малко инфо относно следната житейска ситуация!? Април месец получавам електронен фиш за превишена скорост в град София на автомобил, който съм продал преди 4 години. Имам нотариално заверен договор за покупко-продажба, отписъл съм автомобила от данъчното в Плевен, защото регистрацията му е в КАТ Плевен, но естествено като всеки продавач непрочел  правата и задълженията си след сделката съм пропуснал да го отпиша от КАТ Плевен. И резултата е налице: 100лв. глоба и куп главоболия, а новия собственик си кара с чужда и най-вече невалидна регистрация за моя сметка. Ходих до КАТ София, понеже по настоящем живея тук, а и снимката е направена в Столицата, дадох си копие от договора и от фиша, казаха ми цитирам: "ами това е, но си отпишете колата от КАТ Плевен, понеже ние нямаме връзка..."!? Слушам и изпълнявам! Отписах колата от там и с огромно облекчение взех да чакам идващото лято, отпуските и съответните пътувания. Всичко мина идеално до последния голям уикенд и последното ми голямо пътуване до Троянския Балкан. На 05.09.2013 около 22:00ч. минавайки през град Ловеч ме спират за проверка. Колани, застраховки, прегледи, документи,светлини - всичко изрядно. "А неплатени глоби имаш ли?", ме пита учтиво господин полицая. "Да", отговарям бодро аз "едно фишче за 20лв. за НЕвключени фарове, но май съм забравил да го платя" довършвам, горд от себе си, че казвам истината. "Охо, за такова нещо взимаме книжки! Ела при патрулката." Е вече изтръпнах. "Сега ще те проверим,ако имаш и други НЕплатени глоби ти взимаме книжката да знаеш!". Стига бе, незнаех. Но смело заявявам "проверете нямам други, само тази е, хайде проверете" Е имах - този прословут електронен фиш издаден на НЕмоята кола. Няма книжка-взеха я! Няма го и романтичния уикенд в Троянския Балкан. Върнахме се обратно, защото на другия ден нямах право да шофирам, а съпругата неможеше. 
Извинявам се за малко повествователния ми разказ но сами разбирате, че бях и съм много афектиран от случката. Въпроса ми е само един: в кой "аджеба" КАТ да ходя да се разправям за този електронен фиш. В КАТ Плевен, защото постоянния ми адрес е в Плевен и старата ми кола е била регистрирана там или в КАТ София, защото настоящият ми адрес е тук и снимката е направена също тук, а и защото тук ми казаха, че всичко е наред, а то не е. Отпуск ще се взима то е ясно, но неискам да ме разкарват напред назад, а и немога да си позволя да плащам за чужди грехове. Но от друга страна за да си получа книжката трябва да си платя глобите(глобата). Предварително благодаря!

Извинявам се за малко повествователния ми разказ но сами разбирате, че бях и съм много афектиран от случката. Въпроса ми е само един: в кой "аджеба" КАТ да ходя да се разправям за този електронен фиш. В КАТ Плевен, защото постоянния ми адрес е в Плевен и старата ми кола е била регистрирана там или в КАТ София, защото настоящият ми адрес е тук и снимката е направена също тук, а и защото тук ми казаха, че всичко е наред, а то не е. Отпуск ще се взима то е ясно, но неискам да ме разкарват напред назад, а и немога да си позволя да плащам за чужди грехове. Но от друга страна за да си получа книжката трябва да си платя глобите(глобата). Предварително благодаря!
Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”