Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности, закони - разяснения

Мнениеот didkoltd » Вто 10 сеп 2013 22:56

Колега би ли написал точния член по който ти отнемат книжката заради това,че имаш неплатена глоба,това което е написал полицая в акта дословно?
Интересно ми е как в София са ти казали ,че нямат връзка с Плевен ,а този в Ловеч те е проверил какви глоби неплатени имаш......как обади ли се някъде,по компютър или друг начин?
Аз на твое място бих платил на адвокат и бих ги съдил!Нека запознатите да кажат има ли основание за това !?

ico_919
Автомобил: Vw Golf
Двигател: ASV 2000

Мнениеот ico_919 » Сря 11 сеп 2013 0:40

Искам да попитам вярно ли е че след 6 месеца АКТ губи давност ??

stannii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stannii » Сря 11 сеп 2013 0:56

Полицаите в Ловеч бяха с таблет и след въвеждане на ЕГН се появиха 2-те неплатени глоби. А тове което пише в акта е следното: "....като водач не е изпълнил задължението си да заплати в срок Н.П. видно от система за управление на...(не се чете), сер. номер...(става дума за номера на фиша) от 12.04.2013г. с което е нарушил чл. 171 ал.1(д) във връзка с чл. 157 ал.8. от ЗДП. Иззех като доказателство СУ номер.... и контролен талон." Тук трябва да спомена, че след изтичане на 7 дневния срок за плащане на фиша той автоматично се превръща в Н.П. и според тяхната интерпретация на закона имат пълното право да ми вземат книжката до плащане на глобата. А относно липсата на "връзка" между КАТ София и КАТ Плевен немога нищо да кажа, но в петък пътувам за Плевен, където уж трябва да ме чака книжката (постоянния ми адрес е там) и каквото стане. Дано да е положителна развръзката. Поздрави!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 11 сеп 2013 6:44

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

По моите тълкувания давноста е изтекла и не би трябвало да могат да те наказват.Още повече,че при едно дело ще докажеш,че колата вече не е твоя.
От друга страна някой правист трябва да разтълкува,как примерно в долния линк съда решава друго
http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-aktove/2012/11-2012/0361d812/785b2012.htm

stoqn8905
Автомобил: VW Golf II 1.8 GT
Двигател:

Мнениеот stoqn8905 » Нед 13 окт 2013 10:15

Интересна тема. Аз попринцип като ме спрат и постоянно минавам с номера за изгубен контролен талон и или ми пишат 10лв фиш или ме пускат в повечето случаи. (тъй като ми беше взет, поради незалепен валиден винетен стикер- 300лв) Обаче като се ударих с колата (не беше ПТП, а от щуротия изпуснах завой и в един бетонен стълб се насадих) и дойдеха КАТ, първоначално мислех да приложа същия филм, който постоянно им казвах при ротинна проверка, обаче се замислих че нещата може би стоят по друг начин. И им казах, че са ми го взели при което единия ме попита за какво нарушение, аз му отговорих за винетка, а той ми каза няма страшно щом е за винетка. При справка по радиостанцията обаче разбраха че имам и други връчени неплатени постановления и ми казаха че ми взимат книжката по член еди кой си там бля бля бля. Наистина много голям шит. Тъпа и малоумна държава, която само знае да обира...

За сметка на това има и компенсация, новия закон ! :mrgreen

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 13 окт 2013 16:11

stoqn8905 написа:...
Изумен съм :eek :eek :eek Значи викаш отнесе стълб, но не е ПТП... А кога е ПТП? Като има загинали ли? :bishop :screwy :screwy :screwy
И да, съгласен съм до някъде, че е тъпа и малоумна държавата - трябвало е много по-рано да ти вземат книжката, вместо да минавш с "номера изгубен талон". Така можеше и да не се стигне до удара със стълба... :screwy А новият закон явно е точно заради такива "шофьори" направен... :stumm

Потребителски аватар
Вълков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Вълков » Вто 15 окт 2013 8:54

При мен проблемът е следния:
През месец април тази година в рамките на две седмици ми написаха два напълно идентични акта, които бяха спорни но не обжалвах. До ден днешен нямам връчено наказателно постановление, а са изтекли вече 6 месеца. Въпросът ми е губят ли давност и ако ме спрат с този същия незаверен акт какво е наказанието? Благодаря предварително колеги :beer

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 24 окт 2013 15:42

Губят давност ако не е издадено НП, а ти дали ще ходиш да го търсиш или както в моя случай (ще се подпишат двама мана*и, че са ме търсили) и го считат за връчено. Така че отиди си го потърси, защото с незаверен акт ако те спрат ще те глобят :)

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Чет 24 окт 2013 16:03

:arrow

Последна промяна от Vlad777 на Чет 24 окт 2013 16:09, променено общо 1 път.
Причина: Предупреждение за спам.

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Чет 31 окт 2013 19:16

Колеги може ли да ми кажете, къде е най-ниска таксата превод за плащане на глоба с фиш към момента. Нямам epay, нито сметка в сибанк. В пощата каква е таксата или в клон на сибанк е най-изгодно да се плати?

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Чет 31 окт 2013 21:08

BeckoTDI написа:Колеги може ли да ми кажете, къде е най-ниска таксата превод за плащане на глоба с фиш към момента. Нямам epay, нито сметка в сибанк. В пощата каква е таксата или в клон на сибанк е най-изгодно да се плати?

В пощенски клон съм плащал март месец фиш.. Таксата беше 1.35лв.

Потребителски аватар
Pokerstars
Автомобил: Audi A4 B7
Двигател: 2006

Мнениеот Pokerstars » Пон 04 ное 2013 15:53

През 2001 г. заведоха дело, през 2003 година излезе наказателно постановление с глоба от 5000 лв. и разноски по дело 900 лв. Не ги бях плащал, но преди около 3 години ми запорираха заплатата и сега всеки месец плащам определена сума. Въпроса е: има ли какъвто и да е начин тези пари да бъдат опростени от държавата. Доколкото ми е известно в моя случай не важи правилото за давност, защото от НАП ми спират пари всеки месец. Минали са повече от 10 г. Имам ли някакъв правов начин държавата да ми ги опрости или не!

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Пон 04 ное 2013 19:16

Ако от НАП са си поискали тяхното по съдебен път преди изтичането на давността, същата спира да тече.

Потребителски аватар
SaX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SaX » Сря 13 ное 2013 15:57

Здравейте, имам написан акт за скорост (1месец без книжка и 150лв.) от 11.2009г и НП от 07.12.2009, акта е обжалван един път и загубих делото. Искам да ви попитам дали е изтекла давността и трябва ли да плащам глоби. Най-вече ме притеснява: "(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила."; не мога да разбера дали е образувано изпълнително производство. Не съм получавал нищо от КАТ или съда след решението, че губя делото.
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 13 ное 2013 20:54

Провери тая точка от 1982 година,дали не е изменена в последните години и как.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”