Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот LiRiX » Вто 24 фев 2009 11:50

Колеги имам 1 питанка. Днеска ми драснаха акт за неправилно паркиране. Значи не ми взеха талона :shock Като пипитах защо ми отговориха "Ако беше протестирал още малко и това щеше да стане"...

Глобата не се плащала на място, но на акта там където пише "РАЗПИСКА" са ми объркали фамилията, но горе си е правилно написана. Въпроса ми е: валиден ли е тогава акта? Взе пак ще се усетят, че е сгрешено защото по регистрацията на колата ще открият, че е сгрешено.

И също така ми казаха "Ще си го платиш, ако дойде" това какво ще рече? По принцип не идват ли?

И по принцип не вземат ли 4 точки?

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Вто 24 фев 2009 12:32

Това в Търговище ли се случва? Питам защото във Варна ми се случи нещо сходно.
Двама полицая ми написаха акт за неправилно паркиране. Не бяха от КАТ, а от Общинска Полиция Варна. Преминали курс по ЗзДП и имат право да пишат, това с цел да помагат през лятото на катаджийте когато има много туристи и става анархия. Та написаха ми акта и ми взеха талона. Моя акт отиде не в КАТ Варна, ами в Общината. След 2 седмици отидох до Общината, платих си 20лв. глоба и ми дадоха талончето направо от канцеларията им. Без да ми взимат точки. Може и в Търговище да има някаква сходна процедура.

Потребителски аватар
LiRiX
Автомобил: SEAT LEON
Двигател: AUS 2001

Мнениеот LiRiX » Вто 24 фев 2009 18:32

И тия дето ми написаха акта бяха полицаи, а не катаджий. Защото ги питах защо не спират тия дето карат без фарове и ми обясниха, че имали наребда от кмета и т.н. това не ги интересувало, те трябвало да гледат за неправилно паркирани автомобили.

Ще отида след 2 седмици да видя дали е излязло нещо. Но странното беше, че те ми казаха "Ако дойде, ще си го платиш". Без това не съм платил данъка на колата ще отида да видя тогава... Обеца на охото :dummy: отидоха 2 надници.

Потребителски аватар
cornkiller
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cornkiller » Сря 25 фев 2009 11:15

да се оплача и аз от КАТ-аджиите death .Вчера,карам си по бул. Арсеналски към Семинарията с не повече от 50км/ч и малко преди пешеходната пътека светва жълто, прецених че ако настъпя спирачките задната кола ще ме тресне или ще спра в кръстовището и настъпих газта и си минах,отсреща обаче униформените таман си тръгваха и ме видяха и тръгнаха след мен,надуха сирената и ме спряха.И се почнаха едни обяснения,че имало само зелено и червено,да съм карал по-бавно.Аз им разправеям че или щяха да ме блъснат или да спра в кръстовището,те- не та не.треснаха ми акта и ми свиха талончето :cry: .подписах го без възражения,щот не ми се разпраяше с тях там,да търсим друг свидетел и такива неща.Сега се чудя дали имам право да обжалвам акта,въперки че е подписан без възражения.Не ми е за глобата и точките,въпроса е принципен,това ми е първо "нарушение" от 5 години насам и то за тъпотия а онея мамули си търсеха повод да се заядат :dummy: ....Та, мога или не мога да обжалвам и ако може каква е процедурата???Мерси предварително

Потребителски аватар
ABSOLUT
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 25 фев 2009 11:27

Можеш да обжалваш и акта (от което почти съм сигурен че няма да има ефект, защото жалбата ти я разглежда колега на този който ти го е написал),
а може и да обжалваш Наказателното постановление, което ще излезе след акта.
Тука вече има смисъл, защото отивате на съд и там ще решават други хора, а не полицаи. Само че за твоя случай, на 100% ти трябва свидетел.
Има срокове за обжалване и на двете, единия беше 3 дни, а другия 7 дни, но не си спомням за кое колко бяха.

Потребителски аватар
cornkiller
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cornkiller » Сря 25 фев 2009 12:31

Мерси,жалко че нямам никакъв свидетел :( :( :( ,ще трябва да си сърбам попарата.Но от доста време си мисля да си сложа малка камерка на предното стъкло и да снимам, да снимам,идиотщини,простотии и наглост а най ше ми е кеф да снимам тъпаците със зачки,как седят и си бъркат в носа а пред тях се извършват поне по 1 нарушение в минута....и после записчето я в БТВ-то я на господарите на ефира,че ако го дам на КАТ,все едно ще гледат филмче с главни герои техни колеги. че и мисля ще си ръкопляскат :D :D :D

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Чет 12 мар 2009 22:13

Потребителски аватар
vannkkata
Автомобил: Passat 1996
Двигател: 1Z

Мнениеот vannkkata » Чет 12 мар 2009 23:45

Така като гледам като моя каръшки случай няма. Имам наказателно постановление издадено на 13.03.2007г. Получил съм си го на 17.04.2007. Не съм го плащал.Преди два часа ме спират и ми пишат акт за пропуснат ГТП . Час по-късно си вземам талончето и лепенчицата за прегледа с вчерашна дата. Подписах акта без възражения ,понеже не бях чел темата. Пък и кво ли да протестирам - да съм минал февруари :( . Въпроса е дали ше си искат 100те лева от по-миналата година? За прегледа като гледам ще мина без точки.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Пет 13 мар 2009 10:47

Колеги искам да ви попитам нещо. На 14.02 ми писаха акт за бус лента на сливница. Днес се бях засилил да плащам акт-а, но нали е петък 13ти, имаше зверско задръстване, оставих колата на метро-то и след като стигнах в центъра се сетих, че акт-а го забравих в колата и си отидох на работа. Въпросът ми е, до кога ми важи акт-а? от 14.02 до 14.03 или 30 дни съответно до 16.03 включително или 31 дни до 17.03 включително?

Потребителски аватар
ABSOLUT
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пет 13 мар 2009 11:24

Акта важи един календарен месец. Значи ти е до 14-ти.
Обаче също така утре си е официален работен ден (отработва се един почивен от преди), и нормално и логично е КАТ да си работи, така че акт можеш да си го удължиш утре.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Пет 13 мар 2009 11:46

ABSOLUT написа:Акта важи един календарен месец. Значи ти е до 14-ти.
Обаче също така утре си е официален работен ден (отработва се един почивен от преди), и нормално и логично е КАТ да си работи, така че акт можеш да си го удължиш утре.

Кофти, дано работят утре. И едно не мога да разбера! Може ли да звъня на 3 различни телефона в КАТ, два от които за съобщаване на ПТП дори и никой да не вдига! Ебахти тоталните педерасти! На 166 няма да звъня за глупости.

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Пет 13 мар 2009 18:55

А някой да има представа как се наказва нарушение описано в акт като поднасяне и застрашаване живота на останалите участници в движението по чл.5?

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Пет 13 мар 2009 19:23

lowrider написа:А някой да има представа как се наказва нарушение описано в акт като поднасяне и застрашаване живота на останалите участници в движението по чл.5?

пак сте въртяли БМВтата

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Пет 13 мар 2009 19:32

santo_trafficante написа:
lowrider написа:А някой да има представа как се наказва нарушение описано в акт като поднасяне и застрашаване живота на останалите участници в движението по чл.5?

пак сте въртяли БМВтата

Offtopic, вчера строших картера на 320ката, на която ще и правим каско с тебе :(

Потребителски аватар
morq4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот morq4eto » Съб 14 мар 2009 10:55

много объркана работа :D

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”