KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Мнениеот ABSOLUT » Чет 31 яну 2013 10:58

И после онзи кретен ББ ще ми говори пред Диков, че не сме били полицейска държава. :banghead
acab

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Чет 31 яну 2013 11:03

ABSOLUT написа:И после онзи кретен ББ ще ми говори пред Диков, че не сме били полицейска държава. :banghead
acab

Сори за оф-а обаче дали не ни слушат и тук? :banghead

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Чет 31 яну 2013 12:24

Kuncavia написа:Лесно го намерих. В крайна сметка ме викаха заради коментар във фейсбук с който обиждам и заплашвам под една статия. :dummy

АХХААХАХАХ ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ :mhihi . Иначе има свобода на словото....капути :smackbum

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Чет 31 яну 2013 21:40

Ако не те притеснява би ли обяснил мааалко по-подробно за какво става на въпрос!Поне горе долу на каква тематика е била статията и колко груб е бил коментара ти!Направо не мога да повярвам,че може да те извикат за такова нещо!

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Пет 01 фев 2013 9:15

Ще бъда максимално кратък, че и без това изместих доста темата, но информацията се надявам да помогне. В общи линии имаше една статия на един евреин Соломон Бали, който се обяви против Луковмарш. Беше шерната в една група във FB и съответно вкарах малко по-остър коментар, тъй като и статията беше такава. Коментара беше точно "Кур и гроб за него и за всички против Луковмарш". Две седми след това явно е подаден сигнал (ГДБОП имат нова страница за кибер престъпления, в която всеки може да подаде оплакване, ако някой го обижда/заплашва, което ме навежда на мисълта, понеже Бали е евреин, някоя еврейска организация е пуснала оплакването за да отчете дейност.) При което от FB в профила ми виждат къде работя, звънят на управителя и той им дава адрес. В същия ден пристига и призовка, която подписва съседката :dummy и съм привикан на следващия ден в сградата на ГДБОП. Дам ми беше извадена разпечатка на FB и маркиран коментара. След което ме накараха да пиша обяснение защо съм написал този коментар и да подпиша предупредителен протокол в който са цитирани няколко члена, по които не трябва да правя така.

Общо взето това беше, изгубихме си взаимно 30 минути.

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Пет 01 фев 2013 16:01

Kuncavia написа:Ще бъда максимално кратък, че и без това изместих доста темата, но информацията се надявам да помогне. В общи линии имаше една статия на един евреин Соломон Бали, който се обяви против Луковмарш. Беше шерната в една група във FB и съответно вкарах малко по-остър коментар, тъй като и статията беше такава. Коментара беше точно "Кур и гроб за него и за всички против Луковмарш". Две седми след това явно е подаден сигнал (ГДБОП имат нова страница за кибер престъпления, в която всеки може да подаде оплакване, ако някой го обижда/заплашва, което ме навежда на мисълта, понеже Бали е евреин, някоя еврейска организация е пуснала оплакването за да отчете дейност.) При което от FB в профила ми виждат къде работя, звънят на управителя и той им дава адрес. В същия ден пристига и призовка, която подписва съседката :dummy и съм привикан на следващия ден в сградата на ГДБОП. Дам ми беше извадена разпечатка на FB и маркиран коментара. След което ме накараха да пиша обяснение защо съм написал този коментар и да подпиша предупредителен протокол в който са цитирани няколко члена, по които не трябва да правя така.

Общо взето това беше, изгубихме си взаимно 30 минути.

Що не им каза, че не знаеш за какво става въпрос. Не си го писал ти. И се съмняваш , че някой ти краде самоличността в интернет и отказваш да се подписваш за неверни и не истински неща !? Също така и настояваш да се разбере кой и защо се представя от твое име и пише коментари.

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Пет 01 фев 2013 16:56

Stoi написа:Що не им каза, че не знаеш за какво става въпрос. Не си го писал ти. И се съмняваш , че някой ти краде самоличността в интернет и отказваш да се подписваш за неверни и не истински неща !? Също така и настояваш да се разбере кой и защо се представя от твое име и пише коментари.

Не ми се занимаваше, мислех да кажа, че явно някой го е писал от телефона ми докато съм бил в кръчма.

Колеги какво е това съкращение на фишовете, че ми стана интересно: НРСППППСТГП

Едит:

Отговорих си: Наредбата за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на град П.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Вто 12 фев 2013 16:17

Здравейте Колеги,
Изчетох всичко което можаш, но категоричен отговор по въпроса за каране през деня на автоматични фабрични дневни светлини светещи през фаровете за мъгла нарушение ли е по смисъла на два противоречащи си според мен члена от закона, а именно: : Чл. 74. 1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.[b]Тези светлини не може да се използват самостоятелно и чл. 70 ал. 3 „През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.“
Писах имейл до КАТ с молба за становище, но не съм оптимист, че ще получа отговор.
Някой има ли официално становище на КАТ или друга компетентна институция по въпроса.Идеята ми е да избегна карането на къси защото мойте фарове са ксенон, а пускането им всеки ден по 7-8 пъти прецаква крушките, а само една струва 200 лева.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 12 фев 2013 16:43

"Автоматични дневни светлини светещи през фаровете за мъгла"-не съм чувал за такива.А и закона явно не е чувал.Фаровете за мъгла са си фарове за мъгла,дневните са си дневни.Това фабрично ли е съчетано?Щото ако не е ,отговора е ясен.

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Вто 12 фев 2013 17:00

Iezekil написа:"Автоматични дневни светлини светещи през фаровете за мъгла"-не съм чувал за такива.А и закона явно не е чувал.Фаровете за мъгла са си фарове за мъгла,дневните са си дневни.Това фабрично ли е съчетано?Щото ако не е ,отговора е ясен.

Фабрично е. Чрез ВАГкома може да се пуснат дневните светлини като има 2 опции - дневни светлини светещи чрез късите и дневни светлини светещи чрез фаровете за мъгла.Автомобила е Тигуан, купен от официалния вносител в Б-я, те са съобразени с изискванията на европейската директива по въпроса което е задължително и за Б-я като член на ЕС.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 12 фев 2013 17:08

И ти си твърдо против късите и е много важно да са тези за мъгла, защото ...?

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Вто 12 фев 2013 17:26

myrshavija написа:И ти си твърдо против късите и е много важно да са тези за мъгла, защото ...?

не съм против,сега карам на дневни през късите, но както писах по-горе съм с би-ксенон и дневно най-малко 7-8 пъти се палят и гасят, а това им скъсява живота драстично. Две нови ксенонови крушки са най-малко 400 български левчета.

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Сря 13 фев 2013 19:47

Има ли някакъв законоустановен срок за получаване/връчване на НП от датата на която е написан актът? :rolleyes

Потребителски аватар
Tipsy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tipsy » Чет 14 фев 2013 14:29

hidalgo написа:Има ли някакъв законоустановен срок за получаване/връчване на НП от датата на която е написан актът? :rolleyes

ЗАНН -

Код: Избери всички

чл. 34 (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

и след като ти връчат НП имаш 7 дни да обжалваш

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 15 фев 2013 21:09

Tipsy написа:
hidalgo написа:Има ли някакъв законоустановен срок за получаване/връчване на НП от датата на която е написан актът? :rolleyes

ЗАНН -

Код: Избери всички

чл. 34 (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

и след като ти връчат НП имаш 7 дни да обжалваш

Колегата пита за връчване, а не за издаване. Има разлика. Постановлението обикновено се издава и седи в КАТ и чака да се връчи, за което срок не зная да има.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”