KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Мнениеот iceto » Съб 16 фев 2013 2:36

На мен са ми връчвали след повече от година, срок не открих да има

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Съб 16 фев 2013 3:04

Vlad777 написа:
Tipsy написа:
hidalgo написа:Има ли някакъв законоустановен срок за получаване/връчване на НП от датата на която е написан актът? :rolleyes

ЗАНН -

Код: Избери всички

чл. 34 (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 1996 г.) Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

и след като ти връчат НП имаш 7 дни да обжалваш

Колегата пита за връчване, а не за издаване. Има разлика. Постановлението обикновено се издава и седи в КАТ и чака да се връчи, за което срок не зная да има.

Да колега, благодаря. :th_up

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Нед 17 фев 2013 19:31

За не връчено НП не важи ли абсолютната давност от 3 години !?

misho_GTI
Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
Двигател: PB 112 + 1P 98

Мнениеот misho_GTI » Сря 03 апр 2013 11:55

Колеги 1 въпрос
Каква е санкцията за снимка за преминаване на червено?

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 03 апр 2013 14:03

Въпроса ти не е за тука, ами за тази тема:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=61&t=57947

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 05 май 2013 10:39

100 лева и 8 точки :c020

Niki Niki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Niki Niki » Вто 11 юни 2013 15:26

Взеха ми книжката за свършили контролни точки и троснато ми обясниха в КАТ, че трябва да мина на психо. Някой с впечатления къде да ида и каква е процедурата?
От София съм.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Вто 11 юни 2013 16:01

Ама какво има да се защитаваш,
нещо са те рекетирали, надвишили са си правата или са се отнесли неподобаващо с тебе, че цапаш в тази тема??? :screwy
И на колко годинки си Ники, че не можеш да направиш това: :no
http://bit.ly/15TMDmF

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 26 юни 2013 6:15

didkoltd написа:За не връчено НП не важи ли абсолютната давност от 3 години !?

Не. Давността започва да тече от момента на влизане в сила на НП. Ако е влязло в сила без да е връчено реално, а да е счетено за връчено съгласно предвидените в закона случаи - може, но това са ограничени случаи.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Сря 26 юни 2013 18:29

dobrin написа:
didkoltd написа:За не връчено НП не важи ли абсолютната давност от 3 години !?

Не. Давността започва да тече от момента на влизане в сила на НП. Ако е влязло в сила без да е връчено реално, а да е счетено за връчено съгласно предвидените в закона случаи - може, но това са ограничени случаи.

Добре тогава ,а в случай ,че не е връчено едно НП не може цял живот да те търсят да ти го връчат и да няма някакъв установен период!?Разсъждавам логически иначе ти кажи как е по книгите! :gruebel

Потребителски аватар
krass1
Автомобил: Toyota Avensis Combi 2.2 D4D 148h
Двигател: 2AD-FTV 2006g

Мнениеот krass1 » Чет 27 юни 2013 14:21

Здравейте колеги,

Бих искал да попитам дали в крайна сметка някой е намерил еднозначен отговор на въпроса:
Законно ли е снимането на полицай от камера/видеорегистратор в колата докато полицая те проверява и/или пише акт.
Мма 2 хипотези по този случай :
1. Полицая е гражданин и може да откаже да бъде сниман.
2. Полицая е при изпълнение на служебните си задължения и би трябжало да спада към правото на всеки гражданин да може да снима на обществено място.

Знам ,че на полицаите никак не им харесва някой да ги снима , но все някаде трябва да е описано/разталкувано някаде дали може или неможе :gruebel

tahchiev01
Автомобил:
Двигател:

Към юристите във форума - обжалване на фиш

Мнениеот tahchiev01 » Пон 29 юли 2013 11:50

Здравейте, колеги! На 25.07.2013 във Варна кв.Чайка, бл.20 се прибрах след плаж до колата си и намерих фиш за 50 лв/лично според ме е адски много за такова нарушение при положение ,че нямам други последните 2 години и нещо и всичко е платено/ за неправилно паркиране...няма знак за забрана и имах 5 метра от кръстовището. Казаха ми ,че трябва за отида до рпу2 във Варна и да искам акт за да мога да обжалвам .Отидох до 2ро РПИ извикаха полицая да ми напише акт.Питах го къде е нарушението ,че няма знам и имам 5 метра и той ми отговори ,че не било само тези неща ами ,че съм създавал опасност и съм бил от насрещната страна. Вметвам ,че в тази улица всички паркират от тази страна и така и се излиза отляво, а отдясно има винаги по 50 коли...просто според мен това ,че има сливенска регистрация и че обжалването ще ми е с много разкарване го е накарало да го напише...За късмет или не се оказа ,че съм си забравил документите на колата в квартирата и се прибрах. Междувременно си мислех дали да се занимавам или не, защото имам сливенска регистрация, живея в софия , а фища е от варна. Даже и да ми направят акт и да ми вземат талона и да ходя до сливен да го подпечатват докато излезе наказателно постановление , делото ще се води във Варна и не е хубаво да не присъствам...и вероятно дори и да спечеля ,ще похабя доста нерви и пари...пуснах една жалба в комисията за защита на личните данни ,че не съм съгласен да ми се оставят бележки с егн и къде живея на прозореца на колата и всеки да ги знае...Вие какво мислите да отида ли да искам акт и да обжалвам или просто да не го платя?

Последна промяна от tahchiev01 на Вто 30 юли 2013 12:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
krass1

Re: Към юристите във форума - обжалване на фиш

Мнениеот krass1 » Пон 29 юли 2013 14:59

tahchiev01 написа:Здравейте, колеги! На 25.07.2013 във Варна кв.Чайка, бл.20 се прибрах след плаж до колата си и намерих фиш за 50 лв/лично според ме е адски много за такова нарушение при положение ,че нямам други последните 2 години и нещо и всичко е платено/ за неправилно паркиране...няма знак за забрана и имах 5 метра от кръстовището. Казаха ми ,че трябва за отида до рпу2 във Варна и да искам акт за да мога да обжалвам .Отидох до 2ро РПИ извикаха полицая да ми напише акт.Питах го къде е нарушението ,че няма знам и имам 5 метра и той ми отговори ,че не било само тези неща ами ,че съм създавал опасност и съм бил от насрещната страна. Вметвам ,че в тази улица всички паркират от тази страна и така и се излиза отляво, а отдясно има винаги по ...просто според мен това ,че има сливенска регистрация и че обжалването ще ми е с много разкарване го е накарало да го напише...За късмет или не се оказа ,че съм си забравил документите на колата в квартирата и се прибрах. Междувременно си мислех дали да се занимавам или не, защото имам сливенска регистрация, живея в софия , а фища е от варна. Даже и да ми направят акт и да ми вземат талона и да ходя до сливен да го подпечатват докато излезе наказателно постановление , делото ще се води във Варна и не е хубаво да не присъствам...и вероятно дори и да спечеля ,ще похабя доста нерви и пари...пуснах една жалба в комисията за защита на личните данни ,че не съм съгласен да ми се оставят бележки с егн и къде живея на прозореца на колата и всеки да ги знае...Вие какво мислите да отида ли да искам акт и да обжалвам или просто да не го платя?

здравей колега,

На мен ми е много интересно как ,ще ти напишат АКТ :rolleyes . До колкото съм запознат АКТ за неправилно паркиране могат да ти напишат ако те засекът на място или ако направят снимки на точното място кадето си паркирал със което доказват ,че си паркирал неправилно. При положение ,че там няма знак за забрана на паркирването и ти неси бил на по-малко от 5м то по скоро те неби трябвало да се излагат и да ти пишат АКТ ... Явно е ,е немогат да напишат ,че е забранено паркирването ако няма знак....ще станат смешни ..... единствено може да се пробват за 5-те метра. Там ти можеш да обалваш само ако имаш свидетел който да свидетелства ,че си паркирал на повече от 5м .... Най-вероятно ще ти падне акта ,но разходите ти найстина ще са повече. Ще ми е интересно ако някой колега е минал вече по този пут и сподели какво е станало.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 29 юли 2013 15:10

krass1, наистина ли мислиш, че паркирането е забранено само, ако има знак и на 5м от кръстовище? Колегата е писал, че е паркирал срещу посоката на движение.

Потребителски аватар
krass1

Мнениеот krass1 » Пон 29 юли 2013 16:15

Ако няма непрекъсната линия то какъв е проблема ?

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”