Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот BeckoTDI » Сря 25 мар 2009 15:03

Smeagol написа:Има знак за ограничение 70 км/ч, но той е около 200-300 метра (по спомен) след Макдоналдс. Много приятели са били спирани точно на тази отсечка за същото нарушение. Т.е. преди знака си е 40-50 км/ч.

50 да, но чак пък 40...

ето и карта:
Изображение

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Сря 25 мар 2009 17:25

Пише ли се акт за изтекъл акт, т.е. знам че се пише, но правно уреден ли е въпросът или е измислица на полицаите?

Потребителски аватар
swifter
Автомобил: 1999 Skoda Octavia AGN
Двигател: 2003 VW Passat TDI AVF

Мнениеот swifter » Сря 25 мар 2009 20:11

lowrider написа:Пише ли се акт за изтекъл акт, т.е. знам че се пише, но правно уреден ли е въпросът или е измислица на полицаите?

Ако имаш акт, трябва да се презаверява от КАТ, докато не излезе наказателното постановление. Ако акта е изтекъл и няма такава заверка е все едно караш без книжка.

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Сря 25 мар 2009 21:39

swifter написа:
lowrider написа:Пише ли се акт за изтекъл акт, т.е. знам че се пише, но правно уреден ли е въпросът или е измислица на полицаите?

Ако имаш акт, трябва да се презаверява от КАТ, докато не излезе наказателното постановление. Ако акта е изтекъл и няма такава заверка е все едно караш без книжка.

знам за презаверяването, но къде в закона е упоменато точно това и каква е процедурата

Потребителски аватар
Blizzarder-VW
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Blizzarder-VW » Сря 25 мар 2009 21:43

За знака на бул България : След моста на влубените точно мен са ме спирали със 140 в 4 часа сутринта и не зная какво стана но не ми написаха акт и ме пуснаха без да плащам, направо още не ми е ясно ...

Последна промяна от Pichaga на Сря 25 мар 2009 21:44, променено общо 1 път.
Причина: този пост, с какво допринесе за развитието на темата

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Чет 26 мар 2009 8:38

Колеги , някой може ли да даде повече информация относно законовата уредба за използването на радарите с камера(подвижните в патрулките) ? Какъв е надлежният ред за призоваване за съставяне на акт ? Изисквания относно метрологичният контрол на такива средства? Изисквания при използването им ? С две думи , да ги згащя, ако някъде са нагазили лука mhihi
Благодаря .

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 26 мар 2009 10:32

радарите минават на метео преглед на 6 месеца
има лепенка на тях
при съставяне на акта, са длъжни да пишат с какво устройство и кой № е засечена скоростта, ти имаш прав ода поискаш да ти го покажат, за да видиш въпросната лепенка

Потребителски аватар
sn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sn » Чет 26 мар 2009 12:34

Я кажете отнемат ли се контролни точки при спиране на тротор, когато няма 2 метра до сградата - чл. 94, ал. 3 от ЗДвП. Че вчера решили и сложили колци на тротоара, и паяка бързичко ми прибрал колата . :( Като съставяха акта ми обясниха, че отнемат 2 точки /бля-бля, че били благосклонни към мен и че можели да пишат заедно с това, че преча на пешеходците, което пък било 8 точки/, но никъде не намерих инфо вземат ли се точки или не, тук-там пише че е внесено като предложение да се отнемат 2 точки, но дали е прието - преди имаше глоба 30 лв без точки.
То е ясно, че след месец ще знам, ама ако някой знае...

Потребителски аватар
swifter
Автомобил: 1999 Skoda Octavia AGN
Двигател: 2003 VW Passat TDI AVF

Мнениеот swifter » Чет 26 мар 2009 12:48

lowrider написа:
swifter написа:

знам за презаверяването, но къде в закона е упоменато точно това и каква е процедурата

По чл.183 ти пишат акт, че ни си представил нужните документи.
След това отиваш на чл.157 - където акта замества контролния талон.
Ако в наказателното постановление е описано само парична глоба, караш с него(То така или иначе ти взимат книжката ако не е).

http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt

Потребителски аватар
ionov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ionov » Чет 26 мар 2009 18:24

така като гледам не виждам на някой да са му писали акт за разговор по телефона.та моя въпрос е какво следва като глоба и точки и има ли тънкости някакви за измъкване от положението?

мерси предварително

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Нед 29 мар 2009 20:42

ionov написа:така като гледам не виждам на някой да са му писали акт за разговор по телефона.та моя въпрос е какво следва като глоба и точки и има ли тънкости някакви за измъкване от положението?

мерси предварително

Да има една тънкост.. купи си хендсфрии и го използвай.!

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Вто 31 мар 2009 1:54

Здравейте. Искам да използвам темата за да задам въпрос, свързан с актовете. В събота преминах на червен светофар. По принцип карам нормално и съобразено с правилата, но този път се прибирах към нас в 4 сутринта и по улиците нямаше жива кола. Броячът на светофара беше на 2-3 секунди от оранжевото. За съжаление в тайна уличка са дебнели полицаи и ме видяха. Написана ми акт. Не съм писал възражения поради ред причини. Направиха ми алкохолна проба - отрицателна. Имах предпазен колан и карах с около 40 км/ч. Взеха ми талона и ми казаха след месец да си чакам постановлението. Имате ли представа колко глоба ще отнеса? В закона е уредена глоба между 50 и 150 лв. за това нарушение, но нямам представа колко би било в моя случай. Все пак беше на голямо кръстовише.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 31 мар 2009 9:25

Student_pravo написа:В закона е уредена глоба между 50 и 150 лв. за това нарушение,
значи ще те глобят между 50 и 150 лв. :wink:
Ако ти е първо нарушение може да минеш и с 50... ма по-добре си мисли за 100

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пет 03 апр 2009 1:29

BeckoTDI написа:
Smeagol написа:Има знак за ограничение 70 км/ч, но той е около 200-300 метра (по спомен) след Макдоналдс. Много приятели са били спирани точно на тази отсечка за същото нарушение. Т.е. преди знака си е 40-50 км/ч.

50 да, но чак пък 40...

ето и карта:
http://picbg.net/img.php?file=314c8426f8ff9455.JPG

Колеги искам да ви предупредя да внимате там, защото лешоядите само дебнат!!! Днес проверих наистина има знак за 40!!!! Първо след моста на влюбените има знак 70, но по нататък вечер след 12 съм виждал спрени камиони на булеварда има някакъв стройтелен обект и има знак 50 след малко знак 40, но нали важи до знак отменящ забраната или кръстовище, та чак след включването от Витошка има нов знак 70.. та така има една отсечка с малоумно ограничение 40 и скрити полицаи зад мантинелата перфектна комбинация :banghead: Внимавайте :idea:

Потребителски аватар
Hary_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Hary_ » Пет 03 апр 2009 22:42

ето и карта:
http://picbg.net/img.php?file=314c8426f8ff9455.JPG

Колеги искам да ви предупредя да внимате там, защото лешоядите само дебнат!!! Днес проверих наистина има знак за 40!!!! Първо след моста на влюбените има знак 70, но по нататък вечер след 12 съм виждал спрени камиони на булеварда има някакъв стройтелен обект и има знак 50 след малко знак 40, но нали важи до знак отменящ забраната или кръстовище, та чак след включването от Витошка има нов знак 70.. та така има една отсечка с малоумно ограничение 40 и скрити полицаи зад мантинелата перфектна комбинация :banghead: Внимавайте :idea:

Преди малко минах оттам и спираха на поразия, бяха наредили 3-4 коли. Всеки ден минавам оттам и съм забелязал, че седят обикновенно вечер след 11 в почивните дни и по празниците.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”