KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
tahchiev01
Автомобил:
Двигател:

Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Мнениеот tahchiev01 » Пон 29 юли 2013 19:15

ами колеги ,четох че ако не си разписал фиша са длъжни да ти направят акт и наистина е така след малко спорове се съгласиха, но както казах не носех някой от документите за колата и докато се прибирах сметнах ,че просто нямам сили да се занимавам при положение ,че не града в който живее в момента

Последна промяна от tahchiev01 на Пон 29 юли 2013 22:51, променено общо 1 път.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 29 юли 2013 19:23

krass1 написа:Ако няма непрекъсната линия то какъв е проблема ?
Време е да прочетеш закона?

Потребителски аватар
krass1
Автомобил: Toyota Avensis Combi 2.2 D4D 148h
Двигател: 2AD-FTV 2006g

Мнениеот krass1 » Вто 30 юли 2013 14:52

myrshavija написа:
krass1 написа:Ако няма непрекъсната линия то какъв е проблема ?
Време е да прочетеш закона?

Колега явно си прав! :redface

Ето какво гласи закона:

Чл. 94

(1) За предстой извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Когато това е невъзможно, спирането за престой се извършва успоредно на оста на пътя, най-вдясно на пътното платно.
(2) За паркиране извън населените места пътните превозни средства се спират извън платното за движение. Паркирането на платното за движение е забранено.
(3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платгото за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци.
(4) На пътно платно с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.

Потребителски аватар
dnn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dnn » Чет 01 авг 2013 21:41

викат ме в милицията да си получа чиститката за привешена скораст

да ходали или да не ходя

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пон 05 авг 2013 10:10

Зависи как те викат - трябва да е с препоръчано писмо и да си го получил или лично ти с подпис, или някой, който се е подписал, че ще ти го предаде... Иначе се води, че чисто не си го получил :)

Потребителски аватар
Kuncavia
A.C.A.B.
Автомобил: Golf MK1 Cabrio
Двигател: 1600 cc
Контакти:

Мнениеот Kuncavia » Вто 06 авг 2013 16:39

Има ли някакъв начи да се обжалва снимка от мобилна камера, колата така беше навряна в храстите, че ... И с 90 на ограничение 60 :censored2

Потребителски аватар
_DIESEL_POWER_
Автомобил: Golf GTI
Двигател: 300++hp

Мнениеот _DIESEL_POWER_ » Пон 12 авг 2013 11:31

Искам да питам по-запознатите, в момента как се процедира, ако не могат да ме открият за връчване на електронен фиш. Знам, че има давност, ако не те открият 1 година отпада, но уж сега били свързани с НАП. Има друго обаче, те трябва да ме извикат да кажа аз ли съм карал или някой друг и след това да съставят акта на който е карал, преди това не би трябвало да го прехвърлят към НАП, някой да има идея как стоят нещата точно?

Потребителски аватар
Cockobg
Автомобил:
Двигател:

Акт и отказ за възражение

Мнениеот Cockobg » Сря 18 сеп 2013 4:01

Здравейте колеги,интересуваме къде мога да отида и да подам молба за възражение,тъй като ми беше отказано..В 3:30 през ноща,валеше обилно дъжд и прибирайки се от работа минавам покрай пирогов и ми светва жълт светофар(а аз се движа с не повече от 40,45км.)натискам спирачки и от мокрото колата ми подхлъзва,съответно пуснах спирачката и преминах,без опасност за никой..Куките карат след мен и аз ги виждам,съответно спирам веднага и директно спират до мен без да излизат от колата и ми казват облечи си някво яке и слез да ни дадеш документите си да ти пишем акт,казвам им а вие от кое районно сте а те ми казват ние сме КАТ без представяне без нищо...седа и мръзна на дъжда и накрая ме викат да се подпиша,а възражение:цитирам"подпиши се тук"дадоха ми акта взеха ми талона и ми викат айде лека...Къде мога да отида и да обжалвам акта,живея до 6 рпу,но те ми казаха че са КАТ...Какво да правя имам 3 дни да напиша възражение???Мога ли да го напиша в 6рпу или трябва да ходя до КАТ,че съм много зле от към работно време???

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 18 сеп 2013 7:15

Независимо кой ти е написал акта, възраженията срещу него се подават в КАТ.
Има значение на какъв светофар си минал - жълт или червен. Ако е червен, поради невъзможност да спреш, е несъобразена с пътната обстановка скорост, в случая мокра настилка.

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Сря 18 сеп 2013 10:13

Вчера видях в един мол VIP-security със СТОП палка?
Те могат ли да имат такава палка, и с нея могат ли да те спрат за проверка?

Cockobg написа:Здравейте колеги,интересуваме къде мога да отида и да подам молба за възражение,тъй като ми беше отказано..В 3:30 през ноща,валеше обилно дъжд и прибирайки се от работа минавам покрай пирогов и ми светва жълт светофар(а аз се движа с не повече от 40,45км.)натискам спирачки и от мокрото колата ми подхлъзва,съответно пуснах спирачката и преминах,без опасност за никой..Куките карат след мен и аз ги виждам,съответно спирам веднага и директно спират до мен без да излизат от колата и ми казват облечи си някво яке и слез да ни дадеш документите си да ти пишем акт,казвам им а вие от кое районно сте а те ми казват ние сме КАТ без представяне без нищо...седа и мръзна на дъжда и накрая ме викат да се подпиша,а възражение:цитирам"подпиши се тук"дадоха ми акта взеха ми талона и ми викат айде лека...Къде мога да отида и да обжалвам акта,живея до 6 рпу,но те ми казаха че са КАТ...Какво да правя имам 3 дни да напиша възражение???Мога ли да го напиша в 6рпу или трябва да ходя до КАТ,че съм много зле от към работно време???

Преди да подпишеш акта, можеш да впишеш възражение в долната част от него? Например ако не са ти се представили - вписваш, че не са ти се представили (име, чин, рпу) и акта пада? И в него не пише ли кой го е съставил?

stoinkov
Автомобил: Passat
Двигател: 1.9 TDI

Мнениеот stoinkov » Пет 04 окт 2013 11:51

има нещо вярно в темата, но като цяло нещата не са точно така. Като пример ЗАНН /Закон за административните нарушения и наказания/ допуска служител да бъде свидетел в АУАН /акт за установяване на административно нарушение/, в съда този АУАН се приема за доказателство. Друг пример в последната глава принудителни административни мерки на ЗДвП са изброени случайте, в които веднага се отнема СУМП и в който се спира от движение МПС /те са доста/ има и още неточноти..... според мен най-добрата защита е да се гонят "дупките" в закона, но те са на съдебно ниво и адвокатски практи. А стигне ли се до там винаги се плаща

кандидата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот кандидата » Пон 04 ное 2013 22:05

Преди десетина дена возих един приятел с неговата кола, защото е със счупена ръка. Спря ме патрул на КАТ за рутинна проверка и ми писа акт за 20 лева поради липса на технически преглед. Били 20, а не 50, защото колата не е моя. Моят човек ще го плати, защото не му се занимаваше да спори за 20 лева, но все пак ме интересуват 2 неща:

1. При положение, че не съм направил никакво нарушение и по състоянието на колата и поведението ми на водач не е имало индикация за нередност, имат ли право да ме спират? Този въпрос го задавам в контекста на скорошните промени. Ако не бях спрял какво можеше да е най-сериозното последствие?

2. Пишеше, че глобата трябва да се плати в рамките на седем дена, които изтекоха. За съжаление запилях някъде скапания фиш и ги просрочихме. Ще има ли лихви?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 04 ное 2013 22:29

кандидата написа:... и ми писа акт за 20 лева поради липса на технически преглед ... ... запилях някъде скапания фиш...
Акт или фиш? Ако е фиш - трябва да си го платиш - той не може да се обжалва, защото ако не си бил съгласен е трябвало на място да кажеш и да ти пишат акт. Ако е акт можеш да го обжалваш, тъй като в закона пише, че глобата се налага на собственика, а не на водача.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=382774

кандидата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот кандидата » Пон 04 ное 2013 23:56

Извинявам се объркването в първия пост - фиш е.

А някакви идеи дали бях длъжен да спра, когато не съм извършил нарушение? За протокола - преди мен имаше спряна кола и когато тръгвах спря още една, тоест спират постоянно, което уж им беше забранено.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Вто 05 ное 2013 0:34

Винаги си длъжен да спреш!Както и те винаги могат да си намерят причина,поради която са те спряли!

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”