KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
focke-wulf
Автомобил:
Двигател:

Re: KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)

Мнениеот focke-wulf » Сря 01 окт 2014 10:12

maerto написа:Здравейте колеги.Имам малко нужда от помощ.За 20 год. шоферлък ми написаха и първия акт :banghead .Накратко ме глобиха за каране по републикански път без винетка и то погрешка обърках пътя от Люлин за Младост(околовръстното) с този за Перник и разбира се,спират ме и глоба!!!Написаха и заповед за спиране от движение за 20 дена.Със силистренска регистрация съм и постановлението щяло да излезе там.Но не разбрах след изтичането на 20 дена в КАТ-София ли да ходя да ме пускат в движение или Силистра?Полицая каза само в КАТ но не уточни в кой точно?Помагайте ако знаете реда!

Е на какво основание ще ти спират колата от движение, за това, че нямаш винетка? :screwy

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 01 окт 2014 10:26

Можеш ли да четеш? http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134649345

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 01 окт 2014 10:38

myrshavija написа:Можеш ли да четеш? http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134649345
Аз мога, а ти?

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
(5) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 85 от 2004 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата.

Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
ж) (нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) когато не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата или е залепен невалиден винетен стикер;

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:

(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища за което е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, по-ниска от нормативно установената за съответната категория, се наказва с глоба, както следва:(1) (Предишен текст на

(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графично оформление, което е различно от одобреното, се наказва с глоба, както следва:
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 600 лв.;

(4) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища за което е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, по-ниска от нормативно установената за съответната категория, се наказва с глоба, както следва:
3. при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 300 лв.

Би ли ми показал, къде в закона пише, че се спира от движение МПС, което е с "незалепен валиден винетен стикер"?
Да перифразирам - платил съм винетна такса, имам винетка, но не съм я залепил.
М?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 01 окт 2014 11:01

Г-н нервният администратор пак скача с бутонките. :mhihi
На въпроса за основанието за спиране от движение съм отговорил с линк към закона, в който такова основание има. Разграничаването между плащане на винетна такса и залепяне на стикер е въпрос на тълкуване от юристи. Ако желае, колегата, който е наказан и пише в двете теми за едно и също, може да се възползва от правото си да съди институцията, която го е наказала, ако смята, че това е неправомерно.
Още веднъж за основанието - има такова в цитирания от теб чл. 171. и точно това се опитвам да покажа на питащия за основание колега, който явно не се интересува от четене на закона и тънките различки между платена такса и залепен стикер.
Поздрави!

Потребителски аватар
maerto
Автомобил: VW Golf 4 2001
Двигател: 1.6 16V AUS

Мнениеот maerto » Чет 02 окт 2014 11:02

Да така е,шофиране по републикански път без винетка се наказва от закона с акт 300 лв. и спиране от движение за 20 дни!Това е фиксирано.Но сега забелязах на стикера с малки букви пише,че може да се шофира само и единствено за отстраняване на причината-което май отговори на питането ми!Това ми дава кураж да тръгвам и ако ме спрат ще ползвам това за оправдание :)

svetli0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetli0 » Пет 10 окт 2014 0:16

Хм, вчера ме спряха и ми писаха акт за без винетка. Взеха ми талона и ми връчиха акта. Въпроса ми е къде и кога се лепи този стикер за спиране на колата от движение? И мога ли да я пусна отново в движение преди да ми е излязло НП?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 10 окт 2014 0:58

На място е трябвало да ти залепят стикера за спиране от движение, явно не им е такава практиката обаче.

svetli0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetli0 » Пет 10 окт 2014 1:07

При положение, че не са си свършили работата до край какво следва? Трябва ли да ходя в КАТ, за да пусна колата в движение, при положение, че нямам нито стикер, нито е отбелязано в акта, че е спряна?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 10 окт 2014 5:44

Ами не тябва

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Пет 10 окт 2014 7:45

Щом не са ти връчили заповед за спиране на място и не е отбелязано в акта,карай си спокойно.

Потребителски аватар
DaDiablo
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот DaDiablo » Пет 10 окт 2014 7:47

Не, брато, не си карай спокойно, моля те. Спазвай правилника.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пет 10 окт 2014 18:07

Я вземи уточни кой талон са ти взели ,малкия талон на колата или синия на свидетелството?
Ако не са ти залепили лепенка значи не са ти я спряли от движение,а ако са я спряли задължително се вписва в акта!
Иначе можеш да я пуснеш веднага без да чакаш наказателното постановление !

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Съб 11 окт 2014 14:49

maerto написа:Това ми дава кураж да тръгвам и ако ме спрат ще ползвам това за оправдание :)

По-добре прежали 10 лева, и си купи винетен стикер, по-евтино излиза, от това да те нашарят още веднъж.
Оправдания при тях не играят, казвам го от личен опит, когато ме спряха два дни поредни, заради изтекъл преглед, и на 2-рия път, (дефакто на следващия ден) ми спяха колата от движение, както си казах, че няма да ме спрат повече, и ще мина преглед по-натам. Желая ти късмет, и ако не е проблем дай повече информация, когато вкараш колата в пътя, какво и как?!

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Съб 11 окт 2014 23:22

Май не си ми прочел предните постове.Спрян ли си от движение колега и 10 винетки да си лепнеш,няма да ти помогнат :mhihi Разбирасе че си сложих винетка и вече съм в Силистра ,не ме спряха за мой късмет :bowdown .20 дни след случката...още не е пристигнал талона..чакам.

Потребителски аватар
maerto

Мнениеот maerto » Пет 31 окт 2014 17:10

и ако не е проблем дай повече информация, когато вкараш колата в пътя, какво и как?!

Много лесно вкарах колата в движение:) Талона ми беше пристигнал в Силистра,отидох в КАТ,платих само такса от 9лв. и нещо и ми дадоха малкия талон без да минавам канал и преглед :mrgreen Стикера от стъклото си го махнах сам. А НП още не е излязло....предполагам след Нова Година ще излезе ,много бавно се задвижвали нещата(нормално,все пак сме БГ).След това обжалвам задължително!Това е засега.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”