Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
ivanov72
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот ivanov72 » Сря 17 юни 2009 15:35

100лв и 3к.т.а възражението не вярвам да ти помогне

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Вто 23 юни 2009 19:42

ivanov72 написа:100лв и 3к.т.а възражението не вярвам да ти помогне

Мен ме одраха с 8т и 50лв за това ,че бях без колан.И се държаха с мен като престъпник когато платих и отидох за талона(бил съм бързал много).Ми то си е цяла одисея,губене на време и ред простотии.Аз обаче си го изкарах на жената на гишето,олекна ми малко.
p.s
А плюс 3лв в банката,тях ги забравих!

Потребителски аватар
chinadracon
Автомобил: VW Golf MK4
Двигател: AKL 1999
Контакти:

Мнениеот chinadracon » Чет 25 юни 2009 9:16

Здравейте колеги,
Едно питане от мен относно "Нарушение", за което разбрах от пощата, като в кутията си намерих някаква призовка (за София става въпрос). Доколкото разбирам, явно са ме снимали с камера по някой от булевардите, понеже беше цитиран номера на колата ми с час и дата на "нарушението", което не ми стана ясно какво е - очевидно превишена скорост. Въпроса е, че ме викат да се явя в стая незнамсикояси в КАТ на 2-ри юли, когато щастливо смятам да се пека на плажа :D Какво следва като не се явя на датата - пише "явяването е задължително", адмминистративно-наказателна отговорност по член 270 от Закона за МВР? Проверих, става въпрос за глоби. И без да ме порицавате, теоретично как могат да ме задължат да платя глоби, ако въобще не се явя в КАТ???

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 25 юни 2009 23:58

chinadracon написа:...за което разбрах от пощата, като в кутията си намерих някаква призовка

.. пише "явяването е задължително", адмминистративно-наказателна отговорност по член 270 от Закона за МВР?
Прочети първо закона какво значи "редовно призован" и ти предлагам тази 'призовка' директно да я хвърлиш в кофата за боклук.
Приято печене на плажа!

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Пет 26 юни 2009 18:54

vasstop написа:
chinadracon написа:...за което разбрах от пощата, като в кутията си намерих някаква призовка

.. пише "явяването е задължително", адмминистративно-наказателна отговорност по член 270 от Закона за МВР?
Прочети първо закона какво значи "редовно призован" и ти предлагам тази 'призовка' директно да я хвърлиш в кофата за боклук.
Приято печене на плажа!

И аз получих такава призовка и искаш да кажеш че може да не отида въобще ли? А ако примерно отида например с брат ми и кажем че той е карал - става ли така? Колата не се води на наше име(на мен и на брат ми), та може ли без собственика да се отиде в КАТ?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 26 юни 2009 21:26

Аз пиша, ама кой да чете.
Казах: Прочети и си изясни първо какво значи "редовно призован"!!!
Тази "призовка" в пощата ще им я дам да си избършат задника с нея...

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Съб 27 юни 2009 1:28

hidalgo написа:
vasstop написа:

Приято печене на плажа!

И аз получих такава призовка и искаш да кажеш че може да не отида въобще ли? А ако примерно отида например с брат ми и кажем че той е карал - става ли така? Колата не се води на наше име(на мен и на брат ми), та може ли без собственика да се отиде в КАТ?

Тъй като не ти е връчана лично няма как да докажат, че си я получил и да те глобят за неявяване :idea:

Потребителски аватар
Scotty
Автомобил: Volkswagen Golf 4 GTI
Двигател: AGU

Мнениеот Scotty » Пон 29 юни 2009 18:44

Така описвам на кратко ситуацията: На Връщане от Кюстендил решаваме да минем през Бобов дол и преди него от дясно има бензиностанция заради която е сложено ограничение 50 който знак е 3-ти(най-отдолу) и не съм го видял при което скритата патрулка след бензиностанцията ме спира с 45км над ограничението и така до тука,написаха ми акт при което написах възражение че ограничението отпада при крастовището(демек входа и изхода на бензиностанцията ги водя като крастовище защото при тях маркировката беше прекъсната.Незнам дали е правилно.)и другото че патрулния автомобил беше скрит острани на бензиностанцията зад храсти и някви дръвчета.Та 2-ма колеги от форума :обичам ви (Bomber и BeckoTDI ) ми споменаха че извън градцко не можело да се намали от 90км директно на 50 преди това трябва да има знак който да ограничава 1-во до 60 или 70 и след това 50 ??? ако някой знае да има такова нещо ако може да цитирам точния член за да го напиша в възражението. И другото че нямало право да се слагат повече от 3 знака на едно място или нещо такова ще бъда благодарен ако някой знае или е писал подобно възражение да ми обясни горе-долу кво се пише благодаря предварително.Ако нещо не е ясно ще дообясна.

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Пон 29 юни 2009 18:55

Аз мисля, че това си важи с пълна сила за ограничението от 90 на 50 не може да падне изведнъж. Примерно на магистрала Тракия където е мястото без мантинела и ограничението е 80, не пада директно на 80 ами преди това има 100, 80... и други примери такива съм срещал по пътищата. Но така само на думи... някой ако може да цитира член на закона ще е супер.

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 29 юни 2009 19:03

Ето една тема с подобна случка
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=64312

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Вто 30 юни 2009 0:50

Аз искам да попитам как седи въпроса с обискирането. За пореден път ме претършуват като някакъв престъпник и ме клеветят. Започва се с великия въпрос някога бил ли си задържан, нещо забранено имаш ли, цигарки, зелено ??? Изкарват ме от колата и ме претърсват, а другия полицай ровичка в колата с цигара в уста при което му казах, че в колата не се пуши и ако може да напусне колата(говорейки учтиво и на вие) ровичка из колата, отвори кутииката на плеъра, пепелника... аз му казах, че не са прави.. по принцип трябва да пишат протокол ако извършват обиск и искам да напишат протокол за това, че са ме обискирали, да се обосноват по каква причина извършват този обиск, но те ми казаха че съм грешал и да съм питал някой.. е питам ви превишават ли си правата или наистина са в правото си да обискират мен и колата, айде мен имат право, но частната собственост? До колкото знам ако се усъмнят имат право, но трябва да кажат причината и да пишат протокол !!!

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 30 юни 2009 9:20

vasstop написа:Аз пиша, ама кой да чете.

Да поясня малко,за да знаят колегите как да процедират.Информация от служител на кат.Това с не явяването до някъде върши работа,но има една подробност.Снимките имат давност една година,ако решите да минете метър,като не се явите,трябва да видите преди колко време са ви снимали(на призовката пише кога е извършено нарушението).В период от една година от нарушението НЕ трябва да ви спират по никакъв повод!!!Спрът ли ви за каквото и да е,дори за рутинна проверка,и ви пуснат за проверка в системата,веднага излиза,че има преписка за тази кола,и директно ви водят в КАТ.Ако ви се наложи да излизате в чужбина,има голяма вероятност от там да ви върнат.Единствения начин да отървете акта е:
Отивате в кат,и като видите за кво става дума казвате,че не сте карали вие.Ако имате някой познат,който е възрастен,или по някаква причина не се качва на кола,но има книжка,или някой на който му имате зъб,и има книжка.Казвате,че той е карал тогава,и акта го отнася той.Този,на който му пишат акта нищо не губи,защото така или иначе не кара.Като му излезне глобата си му давате парите примерно,но поне няма да ви отнемат точки.Ако човека,който отнесе акта е човек на който имате да си връщате за нещо,може да пие една студена вода.Иначе акта е на вас.Дано да съм бил полезен.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Вто 30 юни 2009 9:46

rosen79 написа:

Да поясня малко,за да знаят колегите как да процедират.Информация от служител на кат.Това с не явяването до някъде върши работа,но има една подробност.Снимките имат давност една година,ако решите да минете метър,като не се явите,трябва да видите преди колко време са ви снимали(на призовката пише кога е извършено нарушението).В период от една година от нарушението НЕ трябва да ви спират по никакъв повод!!!Спрът ли ви за каквото и да е,дори за рутинна проверка,и ви пуснат за проверка в системата,веднага излиза,че има преписка за тази кола,и директно ви водят в КАТ.Ако ви се наложи да излизате в чужбина,има голяма вероятност от там да ви върнат.Единствения начин да отървете акта е:
Отивате в кат,и като видите за кво става дума казвате,че не сте карали вие.Ако имате някой познат,който е възрастен,или по някаква причина не се качва на кола,но има книжка,или някой на който му имате зъб,и има книжка.Казвате,че той е карал тогава,и акта го отнася той.Този,на който му пишат акта нищо не губи,защото така или иначе не кара.Като му излезне глобата си му давате парите примерно,но поне няма да ви отнемат точки.Ако човека,който отнесе акта е човек на който имате да си връщате за нещо,може да пие една студена вода.Иначе акта е на вас.Дано да съм бил полезен.

В такъв случай не трябва ли да знаеш имената на човека, ЕГН и номера на книжката (всички да са валидни разбира се), за да можеш да ги споменеш?
Иначе в такава ситуация се сещам за друг начин:
примерно аз имам приятели испанци, снимат ме тука, аз отивам и казвам че е карал Бернабе Коронадо, обаче той е бил в БГ за 2 седмици и сега си е в Андалусия и няма да идва насам скоро. Имам номера на неговата истинска испанска книжка, споменавам го в КАТ заедно с имената му. Получава се странна ситуация. От КАТ вече имат много по-сложна ситуация, трябва да пишат преписка до външно министерство най-вероятно, от там да я пратят до испанското външно министерство, те до испанския КАТ и до локалния КАТ на моя приятел и става дълга и широка. Според мене най-вероятно изобщо няма да се занимават, при положение че имат други 1000 човека на които могат да пратят писма :roll:

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 30 юни 2009 14:23

ABSOLUT написа:
rosen79 написа:

В такъв случай не трябва ли да знаеш имената на човека, ЕГН и номера на книжката (всички да са валидни разбира се), за да можеш да ги споменеш?

Ми не е нужно да знаеш и ЕГН.Казваш имената примерно,или някъв адрес и те от там си се оправят.И твоя начин също става.Ама тогава има възможност да ти кажат,че не могат да се занимават счужденци,и да ти праснат на тебе акта,а пък ти да се оправяш с чужденеца.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Вто 30 юни 2009 18:42

BeckoTDI написа:Аз искам да попитам как седи въпроса с обискирането. За пореден път ме претършуват като някакъв престъпник и ме клеветят. Започва се с великия въпрос някога бил ли си задържан, нещо забранено имаш ли, цигарки, зелено ??? Изкарват ме от колата и ме претърсват, а другия полицай ровичка в колата с цигара в уста при което му казах, че в колата не се пуши и ако може да напусне колата(говорейки учтиво и на вие) ровичка из колата, отвори кутииката на плеъра, пепелника... аз му казах, че не са прави.. по принцип трябва да пишат протокол ако извършват обиск и искам да напишат протокол за това, че са ме обискирали, да се обосноват по каква причина извършват този обиск, но те ми казаха че съм грешал и да съм питал някой.. е питам ви превишават ли си правата или наистина са в правото си да обискират мен и колата, айде мен имат право, но частната собственост? До колкото знам ако се усъмнят имат право, но трябва да кажат причината и да пишат протокол !!!

Полицейските служители имат право да извършват личен обиск само при определени от закона условия, а не пройзволно - по преценка на полицейския орган.В случай на личен обиск, проверка на лични вещи и на превозното средствео, служителят трябва да състави протокол. Той се подписва от него, от един свидетел и от проверяваното лице.
Личен обиск на водача и пътниците в превозното средство се извършва само ако има даннни, че носят опасни или забранени за притежаване предмети.
Проверка на превозното средство е допустима и ако има съмнение за нарушение на обществения ред.
При личен обиск, проверка на вещи и на превозното средство настоявайте да се състави протокол, в който точно да се опишат всички обстоятелства, в това число да се посочат правните основания за тези полицейски действия.

Това намерих аз по темата, има ли такива закони, че да си ги изкарам на принтер и вече обиск без протокол да не минава, омръзна ми да си превишават правомощията.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”