Мнениеот ALESYZ » Сря 05 дек 2007 23:14
Хм, ще ме прощава колежката, ама не е права.И аз имам автомобил дето може да върви доста над определената скорост от закона и при определени обстоятелства аз мога да си карам по този начин.Това означава ли, че не нарушавам закона, защото моята кола може да върви с тази скорост?Какъв е смисъла тогава от ограниченията за скоростта?Какво е нарушение на един закон?То е: ако разрешената скорост е 50, а не около 50, 51 и нагоре е нарушение.Вече проблема идва от субективния фактор и разните тълкувания на разни текстове.Именно там са слабите страни на законите ни и прекалената субективност в тях.Например, по НК някакво наказание, може да е до 5 г.Ама може да е и 5 месеца, нали?И това от какво зависи?От самозъзнанието, честността, неподкупността, справедливостта и т.н. на съдията, който го налага.А това е много, много субективно.Ако е записано, за кражба (примерно) 3 г. затвор, не до, а 3, тогава субективния фактор няма думата, а закона.Крадеш, хващат те, има доказателства и 3 годинки, в тюрмата.Няма тън, няма мън.И цялото ни законодателство е така и е пълно с такива вратички и недомислици, защото просто хората пишещи законите имат други интереси и обслужват други интереси.Това е.Когато един закон не е достатъчно ясен и подлежи на всякакво тълкуване, тогава става каша.И тази тема е добра и можем да казваме, че законът ни позволява това и това и ще е вярно.Но по-вярното е, че нашите закони са слаби и защото те са слаби, ние можем да се възпозлваме от тази слабост, нещо като това, държавата да ти даде право да я лъжеш.Еми като ти го дава, давай.Все пак живеем в БГ, не някъде другаде и би трябвало да спазваме нашите БГ закони.