Глоба за нерегистрирана кола в данъчното ?

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Re: Глоба за нерегистрирана кола в данъчното ?

Мнениеот groznika » Съб 16 яну 2010 15:19

Не е незаконно особено следвайки установеният ред и заплащайки определените лихви и глоби за неизпълняването на задълженията в законов срок.
Незаконно обаче е да не плащаш въобще. Незаконно е да декларираш по-ниска мощност за да плащаш по-нисък данък...
За такива кокошкарски неща е редно да има по-сурови санкции. Наскоро взе все по-сериозно да се говори за общи електронни системи м/у кат, нап, общини и тн. Новия министър Дянков здраво се е заел да изтръска от джобовете където и когото свари. Един от начините е да се създаде механизъм за издирване на длъжниците и данъчните измамници. Очаква се на доста хора да им запари под задниците... mhihi

Ето един пример:
В мобилето се продава един пасат VR6. Ходих, видях го... Не стига, че цената му е висока, а и по документи не е в час. В талона е писан 2000 кубика и 108 киловата. Цялата тая цигания е с цел да се избегне акциз. С кой акъл сега трябва да я взема тази кола и да я прекарам през КАТ на канал защото е със СО регистрация?
Тоя льольо не само, че не заслужава да си продаде колата, а заслужава да му се повдигнат обвинения в пълна гама от подкуп на служебно лице, до документална и данъчна измама!
Ето това е кокошкарство и хитреене на дребно. Умишленото "забравяне" за деклариране в общината също трябва да търпи сериозни санкции.
Преди ден два някой колега писа тема за това как можело да го карат като безработен и самоосигуряващ се да пускал някаква декларация и ако не 500-1000 глоба. Ми ей така - може, а щом може за безработните то тия с колите да не се надяват, че ще минат метър ;)

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Съб 16 яну 2010 17:51

бях питал в друга тема точен отговор не получих...обадиха се моралисти сякви
не съм си регистрирал колата в данъчното а май трябваше да го направя като я купих преди 3 години mhihi
имам стара бележка от платен данък , единствения ми жокер!
какъв е филма отивам и казвам "здрасти аз така и така направих" или има някаква врътка

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Съб 16 яну 2010 19:30

parno написа:какъв е филма отивам и казвам "здрасти аз така и така направих" или има някаква врътка

За какво ти е врътка, искаш да я продаваш и ти трябва бележка за пред нотариус или просто ти се е обадила будната съвест?! mhihi

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Съб 16 яну 2010 19:34

обадила ми се е съвестта.....
ще ми обясниш с какво си ми полезен?

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Съб 16 яну 2010 19:47

Питам, понеже има разлика колега, не съм спамер, както може би си си помислил, ама айде ще ти отговоря, понеже съм в настроение! mhihi
:arrow: Ако искаш да продаваш просто превеждаш по банкова сметка 24лв.(примерно) съвсем фиктивно и с платежното можеш да си прехвърлиш колата, понеже важи пред нотариуса.
:arrow: Ако искаш да се издължиш просто ще си платиш глобите с лихвите за дължимия данък откакто имаш колата.
За самите глоби не мога да ти кажа.
Има калкулатори из нета за данъка, след като го изчислиш можеш да си ги сметнеш с ОЛП+10 пункта на година + натрупвания! :screwy mhihi
Това е!

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Съб 16 яну 2010 22:12

Значи по въпроса... някой ми беше споменал, че за пропуснат срок са искали да го друснат 500 лв глоба + всички данъци и лихви със задна дата. Беше мрънкал в общината, примолил се и му сложили глоба 20 лв или някаква такава дълга и тъжна история беше...
Това разбира се не е 100% достоверна информация. Просто спомен.

За адекватно инфо вземи и звънни един телефон в общината и питай. По телефона глоби не пишат ;)

Потребителски аватар
OvivO
Автомобил: какъвто си искам
Двигател: с който си искам

Мнениеот OvivO » Вто 23 мар 2010 10:53

Привет от мен,

Понеделник 22.03.2010 минах през данъчната служба в Пловдив, за да си регистрирам колата, която бях регистрирал в КАТ година и малко преди това на 05.03.2009. Глобата ми бе само 20 лв. Всичко мина без проблеми. Само изнервих малко служителката, защото трябваше да пише около 3 минути повече, а бях първият и клиент в 8 сутринта, понеделник :)
Не видях точно, но мисля, че данъка за 130 к.с. ми бе 138 лв или 128 лв. и ми бе сложена и лихва около 15 лева.
Но още не съм си платил данъка и не знам точно. Трябвало на ръка да се въведе данъка от деловодството и трябва да ходя още веднъж :(
Чудя се за какво и е този компютър пред нея, но anyway!

btw. в Пловдив са започнали масова да разпращат покани до всички, които не са си регнали колите в данъчното. Но няма страшно, глобата е ниска. Нямам представа как е в другите градове.

Поздрави,
Иво

Потребителски аватар
doko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doko » Вто 23 мар 2010 17:37

Да завърша и аз темата, значи за въпросните 2 коли които имах право да карам 2 месеца, преди да ги регистрирам в данъчното, а аз ги продадох глоба не ми беше наложена, нито ме потърсиха от данъчното за каквото и да било :beer

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Сря 22 дек 2010 9:50

Колата си бе моя, но регистрирана в друг град. Сега си смених постоянния адрес с такъв в София и отново си е моя.Регистрирах я в общината в София. Някой знае ли дали трябва да си отпиша колата от данъчната служба в другия град?
Или става автоматично ( което ме съмнява силно ) и какъв срок има?
Да не ми се начисли и на двете места данък :)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 22 дек 2010 13:26

OvivO написа:Колата си бе моя, но регистрирана в друг град. Сега си смених постоянния адрес с такъв в София и отново си е моя.Регистрирах я в общината в София. Някой знае ли дали трябва да си отпиша колата от данъчната служба в другия град?
Или става автоматично ( което ме съмнява силно ) и какъв срок има?
Да не ми се начисли и на двете места данък :)
Не е имало нужда да я отрегистрираш, освен ако не искаш да си плащаш данъка в София и да си със софийска регистрация. Сега е много вероятно данъкът да ти е по-висок.
Иначе по закон не е задължителна пререгистрация.
Питай в общината дали трябва да я отпишеш.

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Сря 22 дек 2010 22:47

Сигурен ли си, че не е задължителна регистрацията по постоянен адрес?
Мислих си, че съм длъжен да сменя номерата със софийски. . .
Няма значение, по-удобно ми е всичко да си плащам в София пък и тук си живея, нека си плащам и данъците тук.

Намерих цитат от закон, от който поне аз разбирам, че трябва да си сменя регистрацията:
Промени в регистрацията на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от
тях
Чл. 14. (1) Промяна в регистрацията се извършва при изменение на данните за
превозното средство и собственика, посочени в свидетелството за регистрация,
смяна на регистрационния номер и продължаване срока на валидност при временна
регистрация.
(2) Превозното средство се представя задължително за идентификация освен в
случаите на:
1. промяна данните на собственика в документа за самоличност или в регистрацията
на стопанския субект без смяна на собствеността;

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 23 дек 2010 4:43

OvivO написа:Сигурен ли си, че не е задължителна регистрацията по постоянен адрес?
Мислих си, че съм длъжен да сменя номерата със софийски. . .
Няма значение, по-удобно ми е всичко да си плащам в София пък и тук си живея, нека си плащам и данъците тук.

Намерих цитат от закон, от който поне аз разбирам, че трябва да си сменя регистрацията:
Промени в регистрацията на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от
тях
Чл. 14. (1) Промяна в регистрацията се извършва при изменение на данните за
превозното средство и собственика, посочени в свидетелството за регистрация,
смяна на регистрационния номер и продължаване срока на валидност при временна
регистрация.
(2) Превозното средство се представя задължително за идентификация освен в
случаите на:

1. промяна данните на собственика в документа за самоличност или в регистрацията
на стопанския субект без смяна на собствеността;
Е ти сам си го написал, виж удебеленото...

Потребителски аватар
OvivO

Мнениеот OvivO » Чет 23 дек 2010 10:39

Ха, аз това "за идентификация" го разбирам, че не е задължително да преминава през канала :)
но че трябва да си сменя талона за собственост и номера. . . но явно не мога да чета закони.

Добре, благодаря ти и поздрави!

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит

Мнениеот yoan4o » Съб 05 фев 2011 22:24

Полезна информация :!:
:arrow: Ако са минали 2 г. от датата на придобиване на МПС, глоба не се дължи при деклариране пред данъчното, поради загубема давност.
:arrow: Ако се декларира преди минаването на 2г. от придобиването се дължи глоба в размен на 20-50лв. по усмотрение на съответния служител.
И в двата случая се плаща дължимия до момента данък + лихвите от момента на придобиването.

Имайте предвид, че от началото на годината почти никъде (тенденция за никъде) не се прехвърля МПС без бележка от общината за платен данък МПС.
Вече не минава и номера с платежното, понеже се иска заверка от общината.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Съб 05 фев 2011 22:34

yoan4o написа:Полезна информация :!:
:arrow: Ако са минали 2 г. от датата на придобиване на МПС, глоба не се дължи при деклариране пред данъчното, поради загубема давност.
:arrow: Ако се декларира преди минаването на 2г. от придобиването се дължи глоба в размен на 20-50лв. по усмотрение на съответния служител.
И в двата случая се плаща дължимия до момента данък + лихвите от момента на придобиването.

Имайте предвид, че от началото на годината почти никъде (тенденция за никъде) не се прехвърля МПС без бележка от общината за платен данък МПС.
Вече не минава и номера с платежното, понеже се иска заверка от общината.

Глобата в моята община е от 20 до 200лв,като кмета решава каква глоба да наложи!До сега никоя от колите ми не е била регистрирана в данъчното освен една голф 2-ка!Никога не съм имал проблем при прехвърлянето!прехвърлял съм кола в Сливен,Елин Пелин,три пъти в София и веднъж в Пловдив!никой не ми е искал данък на автомобила!

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”