За правилата и контрола на движение по пътищата в България е отговорно Министерство на вътрешните работи (МВР). И по-точно прилежащата му дирекция "Пътна полиция". Точно за това в интернет страницата на МВР са поставени и всички нормативни документи (Нормативни актове - кодекси, закони, наредби, правилници и т.н. - https://www.mvr.bg/RegulatoryFramework/zakoni.htm), които се отнасят за извършваната дейност на това министерство. Та точно там могат да бъдат открити "Закон за движението по пътищата" и "Правилник за прилагане на Закона за движението по пътищата". Посочената по-горе наредба обаче липсва - https://www.mvr.bg/RegulatoryFramework/naredbi.htm
Тази наредба може да се намери на сайта на АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" (АПИ), която е част от МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО - http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/naredbi
Нека видим какво точно урежда тази наредба:
НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С наредбата се определят видовете светлинни сигнали, които се използват
за регулиране движението на пътните превозни средства и на пешеходците по
пътищата, отворени за обществено ползване, както и условията, редът,
местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари, които
подават светлинни сигнали.
Чл. 2. При извършване на строителство и ремонт по пътищата условията,
местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари се
определят с Наредба № 16 от 2001 г. за временната организация на движението при
извършване на строителство и ремонт по пътищата и улиците (ДВ, бр. 72 от 2001 г.).
А какво урежда ЗДвП и правилника към него:
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища, изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства, правата и задълженията на участниците в движението и на съответните служби и длъжностни лица, както и принудителните мерки, които се прилагат, и наказанията за нарушаване на разпоредбите на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове.
(2) Целта на този закон е да се опазват животът и здравето на участниците в движението по пътищата, да се улеснява тяхното придвижване, да се опазват имуществото на юридическите и физическите лица, както и околната среда от замърсяването от моторните превозни средства.
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. Този правилник урежда прилагането на Закона за движението по пътищата.
Както е видно въпросната наредба НЕ урежда правилата за извършване на обратен, ляв или десен завой.
Също така теоретичното обучение на водачи на МПС се извършва по учебна документация утърдена от Министерство на образованието (МО), в която са включени:
Директиви 91/439, 2000/56 и 2006/126 на Европейския съюз (ЕС), относно свидетелствата за управление;
Закона за движението по пътищата (ЗДвП);
Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО);
Закона за народната просвета;
Наредбата по чл.152, ал.1, т.2, ЗДвП (Наредба № 36 за изискванията за психологическа годност и условията и реда за про¬веж¬дане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на право¬спо¬собност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии);
Наредбата по чл.152, ал.1, т.3, ЗДвП (Наредба № 37 за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение);
Наредбата по чл.152, ал.1, т.4, ЗДвП (Наредба № 38 за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидатите за при¬до¬биване на правоспособност за управление на МПС и реда за провеждане на проверочните изпити);
Наредбата по чл.152, ал.1, т.1, ЗДвП (Наредба № 39 за изискванията към водачите на МПС от различните категории и подкатегории).
Как точно се очаква един курсист да знае за наличието на "НАРЕДБА № 17 от 23.07.2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали" след като той не трябва да бъде обучен по нея? Защо ако курсиста трябва да знае за същесвуването на наредбата, то МО не я е включило в учебните материали? Може би поради тази причина е отпаднал и текста, който съм посочил в предишния ми пост, от "Правилник за прилагането на Закона за движението по пътищата".
Затова според мен тълкуванието в зелено (от прикачения файл от Zdravko Zankov) е некоректно. И отново според мен, завиването в обратна посока от пътна лента сигнализирана със светлинен сигнал със стрелка на ляво НЕ е забранено. И съм напълно съгласен с
samo_pechka написа:+1 Напълно подкрепям мнението...110afn написа:Доколкото помня, на всяко кръстовище имаш право на обратен завой, стига да не го забранява знак...
П.П.: Нека всеки, който мисли че греша в моите съждения, да бъде така добър да ме опровергае с текстове от закони, правилници, наредби и т.н., но не и с обиди и мнения от рода на "чух от леля Гичка на пазара" (или т.нар. ЕЖК). Готов съм да приема всяко аргументирано мнение и да разбера, че съм сбъркал.
Все пак аз получих моята шоф. книжка преди 2001, когато дискутираната наредба все още не е съществувала. Въпреки това всяка година като си лежа на плажа се старая да имам актуалните ЗДвП и Правилник, за да се запозная с промените. За съжаление тази година не бяха готови от печат, защото последното изменение на ЗДвП е от края на май 2015.