Въпрос за обратен завой на път с предимство.

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за обратен завой на път с предимство.

Мнениеот Кайзен » Нед 16 авг 2015 21:53

Точно, защото в спора се ражда истината, бих желал да продължим диспута. Ако е възможно без квалификации, нека се получи културна и полезна дискусия.

За правилата и контрола на движение по пътищата в България е отговорно Министерство на вътрешните работи (МВР). И по-точно прилежащата му дирекция "Пътна полиция". Точно за това в интернет страницата на МВР са поставени и всички нормативни документи (Нормативни актове - кодекси, закони, наредби, правилници и т.н. - https://www.mvr.bg/RegulatoryFramework/zakoni.htm), които се отнасят за извършваната дейност на това министерство. Та точно там могат да бъдат открити "Закон за движението по пътищата" и "Правилник за прилагане на Закона за движението по пътищата". Посочената по-горе наредба обаче липсва - https://www.mvr.bg/RegulatoryFramework/naredbi.htm

Тази наредба може да се намери на сайта на АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" (АПИ), която е част от МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО - http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/naredbi
Нека видим какво точно урежда тази наредба:
НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С наредбата се определят видовете светлинни сигнали, които се използват
за регулиране движението на пътните превозни средства и на пешеходците по
пътищата, отворени за обществено ползване, както и условията, редът,
местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари
, които
подават светлинни сигнали.

Чл. 2. При извършване на строителство и ремонт по пътищата условията,
местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари се
определят с Наредба № 16 от 2001 г. за временната организация на движението при
извършване на строителство и ремонт по пътищата и улиците (ДВ, бр. 72 от 2001 г.).

А какво урежда ЗДвП и правилника към него:
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Този закон урежда правилата за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, изискванията към пътните превозни средства за участие в движението по тези пътища, изискванията за правоспособност на водачите на пътните превозни средства, правата и задълженията на участниците в движението и на съответните служби и длъжностни лица, както и принудителните мерки, които се прилагат, и наказанията за нарушаване на разпоредбите на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове.
(2) Целта на този закон е да се опазват животът и здравето на участниците в движението по пътищата, да се улеснява тяхното придвижване, да се опазват имуществото на юридическите и физическите лица, както и околната среда от замърсяването от моторните превозни средства.

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Този правилник урежда прилагането на Закона за движението по пътищата.

Както е видно въпросната наредба НЕ урежда правилата за извършване на обратен, ляв или десен завой.
Също така теоретичното обучение на водачи на МПС се извършва по учебна документация утърдена от Министерство на образованието (МО), в която са включени:
Директиви 91/439, 2000/56 и 2006/126 на Европейския съюз (ЕС), относно свидетелствата за управление;
Закона за движението по пътищата (ЗДвП);
Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО);
Закона за народната просвета;
Наредбата по чл.152, ал.1, т.2, ЗДвП (Наредба № 36 за изискванията за психологическа годност и условията и реда за про¬веж¬дане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на право¬спо¬собност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии);
Наредбата по чл.152, ал.1, т.3, ЗДвП (Наредба № 37 за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение);
Наредбата по чл.152, ал.1, т.4, ЗДвП (Наредба № 38 за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидатите за при¬до¬биване на правоспособност за управление на МПС и реда за провеждане на проверочните изпити);
Наредбата по чл.152, ал.1, т.1, ЗДвП (Наредба № 39 за изискванията към водачите на МПС от различните категории и подкатегории).

Как точно се очаква един курсист да знае за наличието на "НАРЕДБА № 17 от 23.07.2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали" след като той не трябва да бъде обучен по нея? Защо ако курсиста трябва да знае за същесвуването на наредбата, то МО не я е включило в учебните материали? Може би поради тази причина е отпаднал и текста, който съм посочил в предишния ми пост, от "Правилник за прилагането на Закона за движението по пътищата".

Затова според мен тълкуванието в зелено (от прикачения файл от Zdravko Zankov) е некоректно. И отново според мен, завиването в обратна посока от пътна лента сигнализирана със светлинен сигнал със стрелка на ляво НЕ е забранено. И съм напълно съгласен с
samo_pechka написа:
110afn написа:Доколкото помня, на всяко кръстовище имаш право на обратен завой, стига да не го забранява знак...
+1 Напълно подкрепям мнението...

П.П.: Нека всеки, който мисли че греша в моите съждения, да бъде така добър да ме опровергае с текстове от закони, правилници, наредби и т.н., но не и с обиди и мнения от рода на "чух от леля Гичка на пазара" (или т.нар. ЕЖК). Готов съм да приема всяко аргументирано мнение и да разбера, че съм сбъркал.
Все пак аз получих моята шоф. книжка преди 2001, когато дискутираната наредба все още не е съществувала. Въпреки това всяка година като си лежа на плажа се старая да имам актуалните ЗДвП и Правилник, за да се запозная с промените. За съжаление тази година не бяха готови от печат, защото последното изменение на ЗДвП е от края на май 2015.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 16 авг 2015 22:31

Колега, искам да изкажа мнението си по въпроса въобще с цитирането на законите. Това са леки изменения, които няма как да променят смисъла из основи на един закон/правило.
Аз съм учил листовки и държал изпити още през комунизма през 1989г. Това, което по-назад в темата се опитвах да го обяснявам и се бих като вода в бряг си го знам от тогава, не съм чел досега и не съм се интересувал от изменения.
Мисля си, няма как да се обръщат закони с краката нагоре, утре се удрям с някое пишлеме и какво излиза, че всяка сутрин преди работа трябва да отварям ЗДвП да гледам за изменения ли???
Отделен е въпроса, че сигурно 95% от шофьорите не са пипали правилниците за движение след като са взели книжки, това автоматично ги прави неграмотни шофьори ли?
Ами чужденец като дойде какво да прави?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 17 авг 2015 5:25

Като си представя, че този начин на мислене си го предал на децата си, които вероятно вече са пълнолетни ...

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 17 авг 2015 7:48

Стига бре Миро, не създавай моля те и в тая тема дрязги, както възпитал така, на него или на друг не би му харесало как ти възпитаваш твоите, но това не е повод за обсъждане тук и в точно тази тема :banghead

chef_ss написа:Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С наредбата се определят видовете светлинни сигнали, които се използват
за регулиране движението на пътните превозни средства и на пешеходците по
пътищата, отворени за обществено ползване, както и условията, редът,
местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари, които
подават светлинни сигнали.
Чл. 2. При извършване на строителство и ремонт по пътищата условията,
местоположението, начинът за поставяне и изискванията към пътните светофари се
определят с Наредба № 16 от 2001 г. за временната организация на движението при
извършване на строителство и ремонт по пътищата и улиците (ДВ, бр. 72 от 2001 г.).

Не намираш еднозначно обяснение и цитат в даден закон, под законов нормативен акт или нещо друго, защото във всяка община има комисия в която участват, представители на общината, общински съв, кмет или някой друг, представител на местното МВР, районно или областна дирекция, мисля че и представител от гражданското общество има но не съм сигурен. Тази комисия с оглед на местните особености, доклади за трафик, опасни участъци, конфликтни кръстовища определя, коя улица да е еднопосочна, къде да има пешеподна пътека, къде спящ полицай, къде бариера, къде е забранено влизането, на кое кръстовище какви пътни знаци да се поставят и каква светлина сигнализация.
Та в общи линии на всякъде трябва да е еднакво, но с оглед местните особености не точно, тълкуването на закона от тая комисия е малко по различно примерно

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 17 авг 2015 8:11

Прав си - както на мен не ми харесва наичнът му на мислене, така и на него може да не му харесва моят. И по същия начин ти може да не одобряваш начина ми на изразяване във форума. Но пък всеки от нас има правото да изкаже мнението си.
Ще коментирам по-подробно, за да не изглежда, че просто се заяждам.
110afn написа:Колега, искам да изкажа мнението си по въпроса въобще с цитирането на законите. Това са леки изменения, които няма как да променят смисъла из основи на един закон/правило.
Аз съм учил листовки и държал изпити още през комунизма през 1989г. Това, което по-назад в темата се опитвах да го обяснявам и се бих като вода в бряг си го знам от тогава, не съм чел досега и не съм се интересувал от изменения.
Мисля си, няма как да се обръщат закони с краката нагоре, утре се удрям с някое пишлеме и какво излиза, че всяка сутрин преди работа трябва да отварям ЗДвП да гледам за изменения ли???
Отделен е въпроса, че сигурно 95% от шофьорите не са пипали правилниците за движение след като са взели книжки, това автоматично ги прави неграмотни шофьори ли?

Няма "леки" и "тежки" изменения на нормативни актове в смисъла на повече или по-малко важни.
Еднократното прочитане на акт не ни дава правото да не се интересуваме от измененията и допълненията му или пък да не се съобразяваме с тях.
Това, че има хора, които не познават или спазват законите, не ни освобождава от задължението да ги познаваме и спазваме.
Сега се надявам, че е по-ясно защо смятам начина на мислене на 110afn за неправилен и защо съжалявам, че вероятно по подобен начин е възпитал и децата си.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пон 17 авг 2015 9:11

-Обратният завой е разрешен на кръстовища, обозначени със знак, разрешаващ обратен завой, както и на кръстовища, на които няма знак за забрана на обратния завой.
-Маневрата е забранена на кръстовища, чиято светофарна уредба сигнализира конкретно за лява, права и дясна посока.

Другото което може да ни покаже че на кръстовището не трябва да правим обратен завой е знак(указателна табела) д1.1 която ни показва броя на лентите и посоката им на движение. По синтезирано от това няма как да го напиша.

Няма нищо ново и променено скоро(в тази посока), листовки съм взимал през 1990 г.

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Пон 17 авг 2015 11:10

myrshavija написа:Прав си - както на мен не ми харесва наичнът му на мислене, така и на него може да не му харесва моят. И по същия начин ти може да не одобряваш начина ми на изразяване във форума. Но пък всеки от нас има правото да изкаже мнението си.
Ще коментирам по-подробно, за да не изглежда, че просто се заяждам.
110afn написа:Колега, искам да изкажа мнението си по въпроса въобще с цитирането на законите. Това са леки изменения, които няма как да променят смисъла из основи на един закон/правило.

Няма "леки" и "тежки" изменения на нормативни актове в смисъла на повече или по-малко важни.
Еднократното прочитане на акт не ни дава правото да не се интересуваме от измененията и допълненията му или пък да не се съобразяваме с тях.
Това, че има хора, които не познават или спазват законите, не ни освобождава от задължението да ги познаваме и спазваме.
Сега се надявам, че е по-ясно защо смятам начина на мислене на 110afn за неправилен и защо съжалявам, че вероятно по подобен начин е възпитал и децата си.

Виж какво, аз нямам нищо против мнението ти, колкото и заядливо да е то.
Специално за този обратен завой незнам какво го дъвчете, цитирате и серете. Така е било , така е и сега, точка.
Ти мършав , като ме набеждаваш за неспазване на закони, пък даже съжаляваш и за децата ми, ти знаеш ли всички изменения? Аз лично много пъти съм виждал как се вади от патрулката правилника , щот се не знае какво точно и как си нарушил. Кво ми е неправилното на мисленето? Ти сигурно не излизаш от вас преди да прегледаш за изменения.
Ако толкова знаеш "новите" правила щеше да си личи

А и като от 25г не съм следил измененията, защо пък веднъж не ми се случи да не мога да разбера кой къде е с предимство, къде е без предимство. Нищо ново под слънцето, само дето има форуми сега...

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 17 авг 2015 12:48

110afn написа:Виж какво, аз нямам нищо против мнението ти, колкото и заядливо да е то.
Специално за този обратен завой незнам какво го дъвчете, цитирате и серете. Така е било , така е и сега, точка.
Ти мършав , като ме набеждаваш за неспазване на закони, пък даже съжаляваш и за децата ми, ти знаеш ли всички изменения? ...
Като няма доводи, започват нападките.
Старая се от време на време да преглеждам закона и правилника - с повод или без.
И не коментирам дали спазваш закона или не. Възможно е да спазваш по-стриктно от мен, колкото и да се старая. Коментирам само начина ти на мислене и това, което пишеш.
А написаното то теб "Така е било , така е и сега, точка." е много смешно, като се има предвид, че ти и аз сме никой и не сме авторитети, на чиито думи да се вярва, без да са подкрепени с някое палаво членче.

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Чет 10 сеп 2015 8:42

София,бул.България,посока юг,към Витоша.Движиш се по път с предимство.След моста на околовръстното си в Бояна и искаш да направиш обратен завой(не е забранен със знак)при ул.Кумата.Светофари няма.Тези от улица Кумата имат знак пресичане на път с предимство.
Толкова е просто,че чак и в дружба ще го разберат!

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Вто 01 дек 2015 8:19

Понеже темата с обратния завой ме заинтригува силно, то аз реших да разнищя случая докрай.
Започнах кореспонденция с отдел "Пътна полиция" някъде през лятото и първият отговор беше много категоричен:
Във връзка с Вашето запитване за възможността за направа на обратен завой Ви уведомяваме, че в Наредба 17 чл.12, ал.6 точно и ясно е казано, че действието на светлините се отнася само за указаната посока. Следователно не може да се прави обратен завой.

Сезирал съм и всички ченове на парламентарна Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. За мен това са една шепа некадърници, които не искат да си мръднат пръста, за да се подобри нещо в законите в България. Даже някои от тях са толкова ниско квалифицирани, че не са си изключили email read receipt и получих потвърждения точно кога са прочели моето писмо. Типично по български не получих никакъв отговор на поставените въпроси.

Въпреки това реших да завърша започнатото и след n-броя мейли с възражения, въпроси, доводи и т.н. получих следното становище (отново от отдел "Пътна полиция"):
На водач на МПС в случай на завиване в обратна посока съгласно изискванията в Чл.38 при светеща зелена светлина със стрелка на ляво и движейки се по отделна пътна лента с подходящата пътна маркировка, който не нарушава нито едно от посочените изисквания в чл. 6, чл. 12 и чл.39 от ЗДвП, е противозаконно да му се състави фиш/АУАН.

Отстоявайте си правата и не позволявайте на униформените/властимащите да превишават своите права.

Потребителски аватар
110afn

Мнениеот 110afn » Вто 01 дек 2015 11:29

Е тва е добре, но в заглавието няма светофар. Въпроса беше, че оня другия или има "стоп" или ако не е регулирано кръстовището излиза на главен път и този, който прави обратен завой му е дясностоящ

goldy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goldy » Пет 15 яну 2016 2:44

chef_ss написа:Понеже темата с обратния завой ме заинтригува силно, то аз реших да разнищя случая докрай.
Започнах кореспонденция с отдел "Пътна полиция" някъде през лятото и първият отговор беше много категоричен:
Във връзка с Вашето запитване за възможността за направа на обратен завой Ви уведомяваме, че в Наредба 17 чл.12, ал.6 точно и ясно е казано, че действието на светлините се отнася само за указаната посока. Следователно не може да се прави обратен завой.

Сезирал съм и всички ченове на парламентарна Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. За мен това са една шепа некадърници, които не искат да си мръднат пръста, за да се подобри нещо в законите в България. Даже някои от тях са толкова ниско квалифицирани, че не са си изключили email read receipt и получих потвърждения точно кога са прочели моето писмо. Типично по български не получих никакъв отговор на поставените въпроси.

Въпреки това реших да завърша започнатото и след n-броя мейли с възражения, въпроси, доводи и т.н. получих следното становище (отново от отдел "Пътна полиция"):
На водач на МПС в случай на завиване в обратна посока съгласно изискванията в Чл.38 при светеща зелена светлина със стрелка на ляво и движейки се по отделна пътна лента с подходящата пътна маркировка, който не нарушава нито едно от посочените изисквания в чл. 6, чл. 12 и чл.39 от ЗДвП, е противозаконно да му се състави фиш/АУАН.

Отстоявайте си правата и не позволявайте на униформените/властимащите да превишават своите права.

"Във връзка с Вашето запитване за възможността за направа на обратен завой Ви уведомяваме, че в Наредба 17 чл.12, ал.6 точно и ясно е казано, че действието на светлините се отнася само за указаната посока. Следователно не може да се прави обратен завой." - по-ясно от това няма накъде.

Написали са ти, че например на долните линове можеш да правиш обратен завой, ако имаш светеща зелена светлина със стрелка наляво.
https://www.google.com/maps/@42.7328904,23.2956647,3a,75y,136.87h,82.23t/data=!3m6!1e1!3m4!1s97noDPXXiw5TxmyqJPO13A!2e0!7i13312!8i6656
https://www.google.com/maps/@42.7315776,23.2970434,3a,75y,289.92h,70.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sgj1XVQ1F7-qKg5dV6XgUZw!2e0!7i13312!8i6656
https://www.google.com/maps/@42.7315776,23.2970434,3a,75y,289.92h,70.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sgj1XVQ1F7-qKg5dV6XgUZw!2e0!7i13312!8i6656
https://www.google.com/maps/@42.7149944,23.3112125,3a,75y,268.28h,72.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIPSodoAzH1aRNUIaFbWA7w!2e0!7i13312!8i6656
https://www.google.com/maps/@42.6979994,23.3154116,3a,75y,8.24h,102.41t/data=!3m6!1e1!3m4!1sC1IHQOagFm_ZqcO6ILrTjw!2e0!7i13312!8i6656

Последна промяна от goldy на Пет 15 яну 2016 13:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Skruji
Автомобил: Golf 6 Variant
Двигател:

Мнениеот Skruji » Пет 15 яну 2016 11:54

А защо да е само на долните линкове, или ги даваш просто за пример?

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пет 15 яну 2016 15:33

goldy написа:Следователно не може да се прави обратен завой." - по-ясно от това няма накъде.

Както е видно, след поредица от мейли се оказва, че може, защото тази Наредба не урежда правилата за движение по пътищата. На мен все още не ми е известен закон или наредба, които да се отнасят за само едно кръстовище в България/София.

goldy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goldy » Пет 15 яну 2016 16:18

chef_ss написа:
goldy написа:Следователно не може да се прави обратен завой." - по-ясно от това няма накъде.

Както е видно, след поредица от мейли се оказва, че може, защото тази Наредба не урежда правилата за движение по пътищата. На мен все още не ми е известен закон или наредба, които да се отнасят за само едно кръстовище в България/София.

Обяснявам отново. Има два отделни казуса. Ти погрешно си решил, че имаш два противоречащи си отговора на един и същ въпрос. Всъщност има въпрос - отговор, друг въпрос - друг отговор. Явно си искал да зададеш един и същ въпрос на отделни инстанции, но нещо не сте се доразбрали втория път. Линковете са примери, за да се облекчи разбирането.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”