Спират дизели без катализатори !?

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Спират дизели без катализатори !?

Мнениеот ktamen » Вто 07 фев 2017 21:45

И аз не съм против дизелите.Преди месец съм се разбрал с един приятел, че ще му взема старата печка.
Ама и аз не одобрявам особено фрапантните случаи със солидна дивна завеса или зареждането с изгоряло масло вместо нафта.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Вто 07 фев 2017 21:51

Първият вятър ще 'издуха' токсичните газове и дисперсни частици,както и тази тема. :mhihi Само да се хванем "за зелено"... :h020

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 07 фев 2017 22:00

Дизела и като цяло ДВГ си отлитат в историята, просто е въпрос на време без значение дали на някой му харесва или не. Но пък ние си вървим със 100 години назад от заобикалящия ни свят, така че няма от какво толкова да се притеснявате, ще си карате дизелите дорде сте живи :smile
Дизелови Голф 4 и Пасат 5 , са все още супер актуални модели на вторичния пазар в България.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 07 фев 2017 22:07

Водния дух1 написа:Еее...то тука имало много върли противници на дизела,бре. Аз пък им пожелавам да спрат газта( пропан-бутана и метана) или да им напраскат някакъв отделен данък.Голямо реване ще падне,а...

Върл привърженик съм до толкова, че няма чипирана бегачка на газ. Взимат се масово дизелови коли като Golf3 1.9 90HP или 110HP, за да им се махне EGR, DPF, катализатора и да им се сложи чип, след което се превръщат в машина за пушек. Това обикновено е дело на хора, на които грам не им пука за околните.
Ако помислиш, три са горивата на бъдещето. Етанол, Метан и пропан-бутан. ГАЗ-та(метан и пропан-бутан) изгаря много по-пълно и има пъти по-малки вредни емисии от дизелов автомобил и от бензинов автомобил.
На мене трябва да ми правят отбивка от данъка, че карам на газ и цапам по-малко, а не да ми слагат данъци отгоре!
Vidol Nikolov написа:Не ме убеждавай,че кюмура е от скъсване....и т.н.,просто Ганьо работи на черната борса,за дърва,за нафтабензин на черно,ток на черно като "бъзикне" електромера,не защото е скъсан,за защото може и така е свикнал.

Не знам къде живееш, но не всички живеем в София. Не всички крадем ток. Но аз се топля на твърдо гориво. И дървата си ги плащам, не ги крада. Не навсякъде имаме топлофикация и/или газификация. Ако там където живееш ти се топлите един до друг в апартаментите по блока, то не всички задължително са така. И тогава сметката да се топлиш с климатик не излиза, защото на климатика му замръзва перката от студ.
И не знам за Бай Ганьо, но останалите които не сме и си плащаме честно си оставаме едни от най-скъсаните в Европа. Или тя моралната утеха, че сме истински граждани топли в студените зимни вечери, плаща сметките и слага хляб на масата, нали така?
forski написа:Дизела и като цяло ДВГ си отлитат в историята, просто е въпрос на време без значение дали на някой му харесва или не. Но пък ние си вървим със 100 години назад от заобикалящия ни свят, така че няма от какво толкова да се притеснявате, ще си карате дизелите дорде сте живи

ДВГ не отиват в историята. Особено на алтернативни горива. Електромобилите изглеждат доста добре на пръв поглед, но нямаме технология, в която да съхраняваме ефективно енергия в портативен източник, който да не направи колата тежка. Аз ако тръгна на 2500км път дали ми е по-лесно да заредя 3 пъти по 15 минути бензин и/или газ или 5 пъти за по 12 часа да спирам, за да се заредят батериите на колата?
А какво става, когато се зареждат бързо? Пада им времето на живот. Какво следва от това? Хвърляме ги. Уж ги рециклираме. На практика изразходваме постоянно нови ресурси да произвеждане нови батерии и още ресурси да рециклираме старите.
И още нещо - самолет на батерии не съм видял.

Последна промяна от инжектопляктор на Вто 07 фев 2017 22:09, променено общо 1 път.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 07 фев 2017 22:09

Преди години, през 70-те и 80-те как е било замърсяването на въздуха от превозните средства в България?
Да кажем в по-големите градове?
Аз лично не си спомням, но по-големите от мен хора ще знаят.

Иначе ел.задвижване/хибриди - защо не, навярно ще помогнат за чистотата на въздуха.
Даже има и прототипи на по-тежки машини на алтернативно гориво: има разработки на трактори на метан+дизел, има и дори и електрически трактори, за съжаление с капацитет на работа само 2-3 часа.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 07 фев 2017 22:12

andro_ написа:Иначе ел.задвижване/хибриди - защо не, навярно ще помогнат за чистотата на въздуха.
Даже има и прототипи на по-тежки машини на алтернативно гориво: има разработки на трактори на метан+дизел, има и дори и електрически трактори, за съжаление с капацитет на работа само 2-3 часа.

Няма самолет на батерии, няма танк на батерии, няма кола която да е на батерии и да можеш да я заредиш за адекватно време при дълъг път. Електродвигателите са едни изключително ефективни устройства, но методите ни за съхраняване на енергия са особено не ефективни и допотопни.
От времето на първия галваничен елемент нищо особено не се е променило в техниката на батериите. Колкото и да ги усъвършенстват, те си остават не ефективни.
Ти би ли искал семейството ти да умира от глад без хляб на масата, защото комбайната, която трябва да ожъне пшеницата на всеки 2-3 часа работа си почива по 10-12 часа, за да зарежда акумулатори?
Бъдещето е следното - ще се прави метан от отпадъци и етанол от остатъците на хлебното производство. Няма да пиете ракия, защото иначе утре линейката, която трябва да ви откара болното дете няма да дойде. ДВГ ще останат в една от своите реинкарнации. Просто защото няма достатъчно ефективна батерия.
Иначе, дизеловите ДВГ ще измрат. Просто няма да има какво да горят. Петролът ще свърши. Тия на бензинови возила ще получат бОнОс - метан или етанол. Дизеловите с какво друго могат да горят? С олио? Колко екологично...
И имайте предвид - колкото и да сте зле сега, вие всички, които сте до 30 години в момента ще имате "щастието" да доживеете до времето на изчерпване на всичкия петрол. Ако до тогава не се научим да носим камъни от Марс, за да добиваме ресурси и от други планети, жална ни майка. Честита ви трета, четвърта и пета световна война - предварително.

Последна промяна от инжектопляктор на Вто 07 фев 2017 22:19, променено общо 1 път.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 07 фев 2017 22:19

В никакъв случай по време на жътва не трябва да се спира. Само споделих, че производителите на агро машини се опитват да направят нещо по въпроса, дори и най-сериозните компании, а не само тези, които търсят някакъв временен журналистически пиар.. Ще видим тази есен на Агритехника в Германия какво ново ще покажат производителите.
Аз съм в бранша, който се занимава с търговия на селско стопанска техника у нас.
Изискванията за изгорели газове на новорегистриранатта техника у нас в момента са на доста високо ниво, технологията на двигателите също.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 07 фев 2017 22:21

andro_ написа:Само споделих, че производителите на агро машини се опитват да направят нещо по въпроса...

"Опитват да се направят" не е достатъчно. А иначе дизеловите пушилки да ги спират.
Мене ако питате, всяка кола трябва на техническия преглед да й се провери за модификации на двигателя.
Един стенд за мощност - има ли увеличение на мощността над заводските спецификации, директно спиране от движение и 10 хиляди лева глоба. Да ги видим тия с "чипираните бегачки" как ще увехнат. И говоря само за дизеловите, защото много голяма част от колите в България, които са на бензин са атмосферки и са газифицирани. Пасат 1.8 на газ няма технология на света, която да му вдигне конете без модификации сериозни.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 07 фев 2017 22:31

От ауспуха на новите трактори и комбайни, отговарящи на последните изисквания за техника извън пътя Final Tier 4/Stage IV не можеш да видиш никакъв черен дим.
Основно се вижда само топлината, която излиза.
Съвременните двигатели обикновено са с 2500 бара впръскване (до 5 впръсквания на такт), EGR, 2 турбини, едната с променлива геометрия, DPF филтър + катализатор + AdBlue.
Има и двигатели само с AdBlue (с по-голям разход на AdBlue), без останалите филтри, но предполагам скоро всички производители ще добавят DPF.
А скоро влиза действие и Stage V (мисля, че е еквивалент на Euro 7, но има разлики между onroad и offroad изискванията).

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 07 фев 2017 22:33

andro_ написа:Съвременните двигатели обикновено са с 2500 бара впръскване, EGR, 2 турбини, едната с променлива геометрия, DPF филтър + катализатор + AdBlue..

Аха. И след 4-5 години нагревателят на трактора за резервоара на адблуто като струва 500 Евро и се счупи - някой ще го смени. Или Бай Иван от ТКЗС-то ще сипва редовно АдБлу на къра. И 10 филтъра и адблута да добавят, само забавят неизбежното.
В същото време мога да взема дърт бензинов трактор, да му сложа газова бутилка и е готов за приключения и пак покрива почти всички изисквания, на които дизеловите отговарят. :Mr Green Fun Дори старите газки, които носят дърва съм ги виждал с 2 бутилки по 100 литра газови. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 07 фев 2017 22:43

Teмата избега в сферата на научната фантастика и поглед в "необозримото кристално чисто бъдеще" на планетата....Да,ама не-лично за мен не е проблем с какво гориво ще карам,ако е екологично чисто-според изискванията,за мен няма значение дали е бенз,дизел,газ или метан.
Реалността в момента ,обаче е че в милата ни родина никой не го е.е за екологията-логично последствие от обедняването на един народ.Пак казвам-1 млн. дизелови автомобила,половината от които не са могли да запалят в последните студове,дни наред,не могат да бъдат осн. причина за високата димност над София. Айде да не обсъждаме ефекта от дизела в прекалено крайни граници-от "осанна" до "разпни го". Не си затваряйте очите колеги пред очевадните факти-нека държавата забрани официално използването на дизел в промишлеността и енергетиката,нека държавата упражни правото си на контрол в/у качеството на произвежданите горива,нека държавата да застане зад правото на нормален живот ,по стандартите на 21в.,зад всеки работещ гражданин.....па тогава същата тая държава да налага санкции на поданиците си.
Иначе всичко което виждам по медиите досега си е просто популизъм.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 07 фев 2017 22:47

Ако няма AdBlue машината влиза в derrate режим = никаква мощност. Има поне 2 датчика за азотни окиси преди и след впръскването на adblue.
Бай Иван сипва AdBlue, къде ще ходи. ТКЗС-та вече няма. Трактористите са вече "оператори" или който не е ще стане.
Ако разходът за ремонт на подгрева е само 500 Евро ще е евтино :mhihi .
Бензинов трактор над 50kW не съм виждал на живо.Може би има само в музеите.А от 2008-ма година се занимавам с машини.

Не знам дали скоро ще се намери алтернативно гориво, което да осигури достатъчна автономност, конкретно за тракторите и комбайните.
Дизелът е много подходящо гориво за такива двигатели, работещи почти винаги на максимума си (изобщо няма никаква аналогия с лек автомобил).

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Вто 07 фев 2017 22:52

инжектопляктор написа:Взимат се масово дизелови коли като Golf3 1.9 90HP или 110HP, за да им се махне EGR, DPF, катализатора и да им се сложи чип,

инжектопляктор написа:
В същото време мога да взема дърт бензинов трактор, да му сложа газова бутилка и е готов за приключения и пак покрива почти всички изисквания, :Mr Green Fun

Тройки с ДПФ-и, бензинови трактори, ТКЗС-ета.. Дилъра ли си сменил, или си попаднал на грешно хапче :no .
30 годишен Пасат ще мине ли истински преглед, или и на него 10 палки глоба, защото колата е модифицирана на гаЗ ?
Да се обзаложим ли, кой ще е първия дето ще ревне , ако се въведат истински "строги" мерки за барутниците по пътищата ?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 07 фев 2017 23:00

инжектопляктор написа:...В същото време мога да взема дърт бензинов трактор, да му сложа газова бутилка...

Бая дърт ще требе да е, по спомен май Катерпилар са правили за последно такива преди едни осемдесетина години :mhihi

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 07 фев 2017 23:25

hvp800 написа:
инжектопляктор написа:Да се обзаложим ли, кой ще е първия дето ще ревне , ако се въведат истински "строги" мерки за барутниците по пътищата ?

Ами те поради тази причина не се въвеждат, не може да въведеш строги мерки спрямо 80% от имащите право на управление на МПС, при положение че те нямат друг избор. Никой не кара 15 или 20 годишна кола защото така му харесва, кара я защото не може да си позволи да притежава по-нова.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”