Електронно връчване

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: Електронно връчване

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 19 юни 2024 14:35

Ти си го написал, e-gov. Кой както иска да си го дефинира.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Сря 19 юни 2024 17:30

railfan написа: Отдавна не съществува тая максима, че до 10-12 км/ч не засичат.
Няма такива вече. Радарите са с 2-3 км/ч най - много отклонение.

Радарите е ясно , че засичат , но аз НЕ познавам някой получил “честитка” за 5-7км над разрешеното.
Има ли някой от форума получил такава глоба ? Добре ще е да се знае къде правилата да се спазват малко повече :biggrin

gadnyara
Автомобил: Golf7 GTE 2017 + MB S205 2020
Двигател:

Мнениеот gadnyara » Чет 20 юни 2024 0:35

За 5-7 над разрешеното не е предвидена глоба. Започват от 10км/ч.
Повечето фишове, които ми идват са за скорости 62-65км/ч при табела 50. Оправдавам колегите (най-често ги снимат на път 4 ленти в посока с ограничение 50), но им ги прехвърлям. Че досието ми стана "много екрани" (според момчетата на гишета Видеоконтрол). Пък и от няколко години въведоха рецидив и в рамките на година втората глоба се удвоява.

Аз ги получавам на мейл. Последният случай беше на Кьосевци, В.Търновско, пак скорост 62км/ч след табелата, не че има село там... Бусът минава в 10.03ч, аз получавам мейла в рамките на работното време същия ден.

Потребителски аватар
railfan
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBAB 2009

Мнениеот railfan » Чет 11 юли 2024 15:25

Минавам с малко ъпдейти по темата от личен опит:
Днес е 11.07. Снимали са ме на 07.07 наобяд, с 13 км/ч отгоре(63 км/ч) на изкачването от Дружба към Младост(точно след детелината с Цариградско, камерата явно е била във възвишението до спирката на ХМС, не съм я видял).
Тъй като съм регистриран и верифициран потребител в https://edelivery.egov.bg/ - системата за сигурно електронно връчване(СЕСВ) - получих мейл с глобата. Не я получих нито на смс, нито на вайбър.
Самото изпращане и отваряне на мейла(вайбър/смс) не е връчване.
Вече когато се логнах в системата с ПИК на НОИ и цъкнах на фиша, за да го разгледам - в сайта изписа Връчен чрез ССЕВ и съответно започнаха да текат 14те дни с отстъпката при плащане.
Снимка няма дори и в електронният фиш а и не знам дали изобщо снимат или просто засичат номерата и си ги обработват.
Направих проверка и в сайта на МВР за глобите - https://e-uslugi.mvr.bg/services/obligations . Фиша си излиза само когато правя проверката чрез ЕГН и номер на СУМПС. Имам и опция за плащане.
Има 2 други опции за проверка - ЕГН и ЛК и ЕГН и ДКН, но чрез тях не е видимо, казвам го като полезна информация как явно вади най-достоверен резултат.
Платих го и получих втори мейл за успешно постъпило плащане.

Та, от мненията на колегите и това, могат да се направят следните изводи:
- Ако си регистриран потребител в ССЕВ, глобата ще я получиш само на мейла, с който си регистриран
- Ако не си - ще получиш смс(ако нямаш вайбър) и вайбър, ако имаш. Единственият вариант да не се получи по този начин е ако МВР не разполага с твой актуален телефонен номер, но мисля, че при подаване на заявление за смяна на документи е поле със *, т.е. задължително там трябва да се попълни.
- Има доста положителна промяна в бързината на издаване, обработка и връчване на въпросните документи, щом след като за София, където стават хиляди нарушения на ден го изпращат на четвъртият

zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V 6

Мнениеот zdravkop64 » Чет 11 юли 2024 19:42

Потвърждавам написаното от колегата, понеже и аз имам КЕП и ползвам ССЕВ. Така и аз си получих глобата от КАТ.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Чет 11 юли 2024 20:04

railfan написа:...
Снимка няма дори и в електронният фиш а и не знам дали изобщо снимат или просто засичат номерата и си ги обработват...

Снимки се дават от КАТ, само при поискване. Всичко се вижда, качеството е перфектно. Май затова са и толкова скъпи :mhihi . Мен ме уведомиха само по имейл, нямам представа къде съм регистриран. Срокът започна да тече, след като се логнах с ПИК на НАП.

2024-07-09.jpg

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 12 юли 2024 8:41

Към днешна дата има ли максимален срок, в който дадена снимка може да бъде връчена?
Примерно ако имам снимка от преди 3 години, има ли давност за нейното връчване, съответно изискване след това на глоба?

Говорим за случай, в който нямаш мейл, смс или каквото и да е електронно известие.

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Пет 12 юли 2024 9:02

Два са важните момента:

1. Електронният фиш трябва да се издаде до 1 година след извършване на нарушението:
Срокът, в който се образува административнонаказателно производство въз основа на електронен фиш, е една година от извършване на нарушението.

2. Давността за връчване е 3 години(като този срок тече от датата на нарушението, не от издаването на фиша):
Давността за отмяна на електронен фиш по смисъла на чл. 80 ал. 1 т. 5 НК е 3 (три) години.

Тоест, ако не намерят начин да ти го връчат до 3 години от датата на нарушението, то когато и да ти го връчат след това - ще отпадне по давност при обжалване.

Има и още нещо:
Наложеното с електронния фиш наказание глоба не се изпълнява, ако са изтекли две години от налагането му.

Това означава, че могат да съберат глобата от фиша до 2 години след като е издаден, след това - не се дължат.

Източник: https://lawyer-bulgaria.bg/tag/%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B8%D1%88/

stoyanfourn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoyanfourn » Вто 16 юли 2024 13:41

По темата да попитам. Понеже са ме снимали в Кюстендил още по празниците около 3-ти март, едва сега ми се обадиха по телефона от 7-мо районно че имам фиш.
Аз си видях камерата знам къде и кога съм сниман. Но искат да ходя до районното, иначе не можело да ми го връчат.
Викам ще си платя в срок до 2 седмици по Изипей.
Е да вика ама не мога да ви го връча. Не можело по поща, вика трябва да ви пращам призовка да дойдете.
И като му казах че съм в другия край на София, вика добре, разбрах ви, не искате да се разкарвате, тогава ще го маркирам че сте го отказали и вие си следите в интернет задължението и си го платете когато можете и няма проблеми.

Та да питам - какво означава това, че са маркирали че е отказан фиша? Има ли някаква разлика връчен/отказан? Ако е само за намалението на 35 лева вместо 50 казах че ще го платя до 2 седмици.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 16 юли 2024 14:04

Би трябвало от всяка патрулка с принтер, да могат да ти го връчат , ако е с POS терминал, даже да си го платиш веднага !

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 16 юли 2024 14:08

stoyanfourn написа:....

Следиш си в сайта да излезе и си плащаш - https://e-uslugi.mvr.bg/services/obligations

Аз покрай тази тема реших да проверя и имах един за 35/50лв от началото на Юни. Не са ме уведомявали по никакъв начин. Платих и това е. (Даже не знам къде, какво и защо)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 20 юли 2024 9:07

Би трябвало като влезеш в системата да имаш достъп до самият фиш, където пише къде е нарушението и с колко.

railfan написа:...

Важен момент е и установяването на нарушителя за да започнат да текат някои от сроковете.

Потребителски аватар
railfan

Мнениеот railfan » Съб 20 юли 2024 15:38

Да. По подразбиране нарушителят е собственика на МПС, ако не е карал той е нужно да предостави данни за нарушителя в КАТ, за да му се прехвърли глобата (зад. шофьорска книжка).

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 20 юли 2024 21:44

Няма такова нещо по подразбиране. Едва при реално връчване се установява нарушителя и може да бъде изготвен АУАН, а въз основа на него - наказателно постановление. Ако собственикът посочи друго лице, трябва декларация от него и т.н.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 20 юли 2024 23:22

Т.е. ако тръгнат да ми връчват фиш за нарушение с моя кола преди повече от 3г, той би трябвало да падне по давност, освен ако не твърдя (и докажа?), че друг е управлявал колата ли?

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”