:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Промяна в закона за движение по пътищата,конкретно в чл.105 (тъмните стъкла)

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Re: Промяна в закона за движение по пътищата,конкретно в чл.105 (тъмните стъкла)

Мнениеот viksanlg » Пет 08 апр 2016 15:39

vucata :th_up Цялостния контрол липсва ,а за махането на затъмнените стъкла съм за!Бих желал даже служебните държавни коли да са с напълно прозрачни стъкла,а да се разреши само на дипломатическите автомобили да са със затъмнени и наистина трябва цялостния контрол да се затегне кой пункт пуска коли със затъмнени стъкла,с избити до безобразия гърнета, където реват оглушителко и на затворени прозорци те събуждат,а да не говорим за поставянето на шибани ксенонки на обикновени рефлектори или последната мода да си слагат електроника за дневни светлини като ги свързват с дългите обаче видиш ли с по-малако проценти светело от пуснатите нормално на дълги светлини кола.Ами то като ми направи събаран сноп свтлина в "зъркелите ми" и дори през деня ми дразни как да разбере човек ,а и не му пука че светело видиш ли само на 50% или 70%! Ако се сложи тотално ред мисля ,че всички ще са доволни!

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Re: Промяна в закона за движение по пътищата,конкретно в чл.105 (тъмните стъкла)

Мнениеот Traytor » Пет 08 апр 2016 15:56

Виж сега, за гърнетата има много смисъл. Всеки в даден момент е бил буден от някой който кара 1.4 бензин ама е без гърнета и реве на умряло. Но затъмнените стъкла ОТЗАД, не би трябвало да се пипат. Давам ти елементарен пример, купуваш музика(усилвател, туба и прочие цяла програма) на стойност колкото един стар автомобил, една вечер забравяш да си дръпнеш щората на багажника(ако е комби) и я вижда някой джигит. Сутринта си намираш колата разбита, музиката открадната. Защо? Кому пречи да си затъмниш отзад? Ако возиш "бежанци" то ще си проличи, задницата ще ближе асфалта. Пак казвам, предните стъкла и гърнетата... АБСОЛЮТНО съгласен!

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Пет 08 апр 2016 17:55

За съжаление колега този пример е валиден за страна като нашата,където ако ти откраднат нещо и дори да намерят виновника нищо не му се случва,ами да не се виждат тогава да си купуваме танкове и от един амбрауз да маневрираме.Ами какво става, когато задните стъкла са доста затъмнени и хора като мен, които се опитват да гледат напред не само 10-15 метра а през наколко коли за да адекватни на веднага с променящата се обстановка(пешеходци,които пресичат неправилно и от предните тъмни стъкла на по-голям автомобил не виждат че отзад идва друг тоест аз и пресичат бегом(но и аз не ги виждам) или такъв случай, но с излизащи от път без предимство коли,които в натоварването се опитват да се нарат с ряз без дори да предположат ,че зад затъмнените стъкла има друга кола).Ами друг вариант като казваш скъпа или силна мусика (подвижна дискотека),как биха чули според теб тези шофьори, ако линейка има нужда да я пуснат ,а те са си надули до дупка отвратителното радио Веселина в желанието си да се похвалят и другите да чуят какво слушат.На всички тези примери съм ставал свидетел и то не веднъж,а да не говорим колеги с ужасно тъмни стъкла като се опитват да правят маневри на места за паркиране, които са заети до безобразност от всички нас и в сумрака или дъждовно време вечерта те че чукват някоя кола и бягат ,но ми се случвало да виждам как бутат или даже събарят хора просто защото не ги виждати почват ама извинете аз не ви видях и такива простотии ами как ще видиш бе ОХО махни си насраното фолио и пази хората защото те са най жажното нещо а не затъмнения 20 годишен Голф Пежо или каквото и да е там!Лошото е че всяка гъзарийка която на моменти ни ублекчава както фолиото от силното слънце за други неща дваш може да ни навреди на нас или другите около нас,и страната ни може да се оправи ако първо почнем да мислим за другия и с какво евентулно да не му попречим и затрудним и ние бихме получили същото уважение.Всеки трябва да се замисли(което е трудно явно) не събужда ли някого с прогнилите гърнета,не пречи ли с "изгърбените" си фарове светещи навсякъде, но не и където трябва или фолиото което си сложил , или ако колата си направи по мощна (в което няма лошо) дали не би трябвало да вложи и не малко пари за адекватната спирачна система!

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Съб 09 апр 2016 9:44

По-голямата част от поста ти ми се стори голяма простотия. Гледаш през стъклото на предната кола... Ти за дистанция чувал ли си? Или за каране с ограничението и намаляване около пешеходна пътека? На градско винаги трябва да си нащрек за неправилно пресичащи, а дали колата пред теб има фолио или не няма значение. Има коли на които задницата е толкова мръсна че не можеш да видиш нищо през джама. Трябва да направят задължително миенето на колите през 1 седмица ли? Несериозни работи говориш. За музиката, това си е до човека колко ще усилва. На мен например ми е хубаво да имам плътен бас, не да надувам безбожно. По твоята логика всички да караме коли базов модел за да не ни разсейват екстрите...

lyubomir minev
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI
Двигател: AGR 1998

Мнениеот lyubomir minev » Съб 09 апр 2016 16:39

Че то като се кара зад бус или баничарка да не би да се вижда повече,отколкото през кола с фолио,дай и тях да ги спират от движение по тази логика.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 09 апр 2016 19:34

viksanlg написа: хора като мен, които се опитват да гледат напред не само 10-15 метра а през наколко коли за да адекватни на веднага с променящата се обстановка

И на мен ми е много по-лесно, ако имам видимост през предната кола.
Traytor, поне в София трябва да караш винаги на минимално възможната дистанция. Иначе закъсняваш за там за където си тръгнал. Доста грубо - 5 метра по-голяма дистанция, означават 10 минути по-късно пристигане.

Потребителски аватар
Traytor

Мнениеот Traytor » Съб 09 апр 2016 22:43

Въртя по 2000км месечно (средно, от 6 месеца насам) в София, само със служебната, знам как е. Не съм имал проблеми, карайки след бусове, градски транспорт, баничарки и коли с фолио, че даже съумявам да пропусна и пешеходците. Връщам се на предното си мнение. Да въведат задължително миене на колите, че зимата зания джам като стане в 1см луга става непрогледен. Всеки си има гледна точка, това е моята.

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Нед 10 апр 2016 0:11

ktamen написа:И на мен ми е много по-лесно, ако имам видимост през предната кола.
Traytor, поне в София трябва да караш винаги на минимално възможната дистанция. Иначе закъсняваш за там за където си тръгнал. Доста грубо - 5 метра по-голяма дистанция, означават 10 минути по-късно пристигане.

:th_up

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Нед 10 апр 2016 0:11

Да безопасността е на първо място и е най-важна за всички, но има и друг момент. Има фолиа и фолиа. С това, което е от Илиенци или от магазинчето за автоаксесоари на спирката със сигурност не се вижда през него нито отвън навътре (през него, за да видиш предната кола примерно) ,нито отвътре навън, все едно си в гробница, но с високоначествените фолиа няма такива проблеми. Стоповете на поне две коли напред ( в интензивен трафик нямаш и много варианти да гледаш с 5 коли напред) се виждат през висококачествено фолио, дори и да е най-тъмното
Това, че ще сгазиш някой - ами моите извинения, но на заден правиш маневра за паркиране или караш със 100 км/ч, за да направиш маневрата та да сгазиш някой?.... и да с "насраното" китайско фолио може да бутнеш някой на заден!Ами бусовете, баничарките без стъкла и камионите да вземем и тях да ги спрем, за да ни е удобно да си караме и да имаме видимост?
Даже предлагам на катаджиите в патрулките да им дадът и по един флекс,за да изрязват отвори за видимостта, защото някой не може да се ориентира и да спазва дистанция или да изпревари въпросното му превозно средство!
Това, че някой си е купил книжката и че не може да паркира не означава, че тъмните стъкла пречат, защото има много шофьори, които и без стъкла също ще ти ударят колата, та даже няма и да са разбрали, че са направили нещо. Несериозно е!
Хора с нормално мислене няма как да изрекат такива глупости ако преди това са порасъждавали малко.
Последната глупост, която чух, е че фолиото на предните стъкла ако се счупело стъклото щяло да ти отреже главата при ПТП!?!
Ако един здраво мислещ човек се замисли малко с умната си глава -
1. Стъклото е уплътнено в рамката около него.
2. Когато се счупи закалено стъкло то става на много малки стъкълца, които се пръскат из цялата кола и нарязват кожата.
3. След като е залепено фолиото за стъклото неговото лепило е толкова здраво, че се съединява с него.
4. Фолиото е полиестер с много висока плътност и здравина (отново говоря за висококачествени фолиа, а не за алернативите, които до някаква степен също вършат работа) . Когато се счупи стъклото и стане на малки парченца лепилото и полиестера не позволяват стъклата да се разхвърчат и то остава на мястото си в рамката около него макар и счупено. Е някой ако може да обясни, как точно ще ми отреже главата предвид посочените плюсове, че аз явно съм от НЕ мислещите и расъждавам така? Ама аман от професори!!! Хора мислете първо, главата на първо място е за това, а не само за красота!
Аз също съм против силно затъмнените предни стъкла,макар, че се занимавам с това, но затъмнение до 50% по никакъв начин не пречи за видимостта,а само те пази, по какъвто и да е повод, но вече не знам по какъв начин да обяснявам на всички велики мислители, професори, физици, химици и аз не знам вече какви ли не още.

За шумните гърнета - да тези, които са с избушените от ръжда и собствебиците им не вземат никакви мерки за отстраняването са направо са спиране от движение, но има коли, които фабрично излизат със спортни генерации, които гърмят много, но май е добре и тях да ги спрем от движение, защото ни смущават

И какво по дяволите да си направя колата, на която в крушката на дългите светлини са интегрирани 3 светлини в един балон - дневни светлини, дълги светлини и габарити да не те заслепяват, като тя е конструирана така колега viksanlg щом си против електрониката или ти ще излезеш някой велик инженер, който ще забрани интегрирането на дневни светлини в крушката за дългите, за да не ти "вади зъркелите", като светлината е същата, на моята кола и на тази с допълнителен модул? Това, че има малоумници, които са си сложили такива модули без да ги настроят (както и фаровете си, с които може да свалят самолети) не означава, че трябва да сложиш всички под един знаменател!

Потребителски аватар
bulaki
Автомобил: VW Passat B8 variant Hight Line
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bulaki » Нед 10 апр 2016 0:40

icoico написа:
bulaki написа:...Колкото до фабрично затъмнените стъкла - с промяната на този закон явно целят хората да започнат да си сменят и фабрично затъмнените стъкла, както и да ограничат вноса на нови и втора ръка автомобили с фабрично тъмни стъкла, което ще е пак казвам много голям проблем за вносителите

Нали не си забравил нормите за фабрично затъмнение, валидни за производителите от едни почти тридесет години насам? Тях никой не ги променя:

9.1.4.1. Измерената нормална светлопропускливост по т. 9.1.2 по отношение на предни
стъкла трябва да е не по-малка от 75 %, а за прозорци различни от предни стъкла трябва да е не
по-малка от 70 %.
9.1.4.2. В случай на стъкла поставени на места, които не са съществени за видимостта на
водача (например отвор на тавана) нормална светлопропускливост на стъклото може да е по-малка
от 70 %. За стъкла с нормална светлопропускливост по-малка от 70 % се отбелязва приблизителна
стойност
.

Не съм забравил колега, даже на стъклата трябва да има индекс V и никъде не пише приблизителна или тона стойност, но ето че и ти не знаеш някой неща или не си ги прочел
Но понеже умните глави пак не са допрочели (може би така им е изгодно) на сайта на Министерството на транспорта има официален документ с правило 43, в който няма приложение 21, в което пише, че при наличието на две странични огледала, задните стъкла може да са затъмнени под 70% и никъде не пише ДО колко и С какво. Във въпросното правило става дума за стандартизация на стъклата, а това че фолиото, като материал не е разграничено от стандартизацията за светлопропускливост, говори само едно - няма как да забраниш нещо, което е доказано не в България, а в Европа и цял свят. Въпросната забрана ще се счита за дискриминация и грубо нарушаване на европейски норми и закони, което води право до съда за нарушаване на човешки права, както и за свободно движение на стоките, което пък ще доведе до санкции от ЕС и спирам до тук, за да не се задълбавам още в темата.

Колкото до вносителя на закона - това са умниците от КАТ, на които предните и задните стъкла на патрулките са силно затъмнени с китайски фолиа, през, които не се вижда абсолютно нищо, но ако те сгазят някой с така затъмнените стъкла ще излезнат с номера, че са бързали за повикване, но те могат, а ние простолюдието не можем

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Нед 10 апр 2016 12:25

Това със серизона сакнция на затъмняването се прави според мен от държавата поради една много важна причина. В момента се изграждат стотици преброителни пунктове из цялата страна с много добри денонощни камери със светкавици на тях, всички ги знаете. Тази система е свързана с единен информационен център, предполагам ще бъде свързана и с базата данни на МВР за лични документи и снимки. Пак предполагам, че ще се извършва автоматично търсене на съвпадение на снимано лице с тази база данни. Така на един престъпник, нарушител на пътните правила или издирвано лице няма да може да се движи спокойно в рамките на държавата без да бъде засечен и хванат за кратко време. Така, аз съм ЗА премахване на тъмните стъкла, това е в обща полза да станем по-сигурно и спокойно място. Ако това е основната причина, даже бих подкрепил и много солена парична глоба за затъмняване - сигурен съм и че повечето колеги също ще са за това. По света има много такива системи от камери, като повечето фабрично тонирани стъкла са с висока пропускливост на светлина и камерата си снима без проблем.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 10 апр 2016 15:24

Mihailov78 написа:. Така, аз съм ЗА премахване на тъмните стъкла, това е в обща полза да станем по-сигурно и спокойно място. Ако това е основната причина, даже бих подкрепил и много солена парична глоба за затъмняване - сигурен съм и че повечето колеги също ще са за това. По света има много такива системи от камери, като повечето фабрично тонирани стъкла са с висока пропускливост на светлина и камерата си снима без проблем.

Извинявай, но те мислех за по-умен. Защо има автомобили с фабрично затъмнени стъкла ???
И по темата въобще не ми дреме по предложения закон. Няма заради бавноразвиващи се дебили и малоумници да правя опити да си семням 5-те задни фабрично затъмнение джамове. Отгоре на всичко имам и синьо -зелена фабрична лента 12-15 см на предния джам :screwy :screwy :screwy
През моите стъкла що годе има видимост, ама на съседа джипката Х3 фабрично задните стъкла са почти непрогледни / черна Жипка с още по-черни стъкла :mrgreen /

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Нед 10 апр 2016 15:52

Фабрично? Странна работа.... Иначе и моя заден джам е фолиран, но на 50-60% и "през" колата си се вижда без проблем.

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 10 апр 2016 16:03

"За музиката, това си е до човека колко ще усилва"-Traytor.Колега,ето за това се стига до саморазправи защото ако по-вечето са с това мислиене и държавата не се намесва сериозно хората с нестабилна психика решават да вземат нещата в свои ръце.Правото на всеки един индивид да ускилва скъпата си и силна музика на колата стига точно до там ,до където започва нарушаването правата на другите,а именно посреднощ защото се е накефил преди дискотека и барчета и си е надъл лятото возилото и като си обикаля да си вземе гаджето и приятелите да се изфука само от етно отваряне на врата може да събуди няколко хиляди в един квартал.Ееее кой е с приоритет почерпения в еуофория младеж(келеш) или хилядите хора, които са решили след поредния тежък ден от работа да се наспят и отпочинат.Същото нещо е и със затъмняването на стъклата и с гърнетата.Аз също до сега несъм имал катастрофа по моя вина минал съм през живота си над 500 000 градско само но съм бил дяволски стресиран понякога когато съм се разминал на косъм от разването на пешеходец или челен сблъсък с друга кола, която прави ляв завой.Никой не може да предвижда нещата и никога неможеш да имаш достатъчна дистанция в съвремения градски модел на шофиране.Ако оставиш дори за миг достатъчно дистанция като шофьор спрямо скороста си то веднага ще се намери поне 2 коли да се наврат пред теб и пак ще я загубиш.Да не те измъчвам колко време според теб е нужно да реагияш ако видиш проблем на пътя ти предлагам да прочетеш това!
http://www.uab.org/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D ... %BD%D1%8F/

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 10 апр 2016 17:16

bulaki написа:... Въпросната забрана ще се счита за дискриминация и грубо нарушаване на европейски норми и закони, което води право до съда за нарушаване на човешки права, както и за свободно движение на стоките, което пък ще доведе до санкции от ЕС и спирам до тук, за да не се задълбавам още в темата...

Добре деее...като сте се засилили, борете се направо за отмяна на забраната за фолиране на предни джамове, освен допълнителния алъш вериш, хиляди кисели гъзари ще ви бъдат вечно признателни. :mhihi :mhihi Ето ви прецедент:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 65&from=EN

Дело C-265/06
Комисия на Европейските общности
срещу
Португалска република
...Държава-членка не изпълнява задълженията си по член 28 ЕО, член 30 ЕО, както и по членове 11 и 13 от Споразумението за Европейското икономическо пространство, когато законодателството ѝ забранява поставянето на цветни покрития върху предното стъкло и стъклата редом със седалките на пътниците на моторните превозни средства. Всъщност тази забрана засяга предлагането на почти всички предназначени за поставяне върху стъклата на моторните превозни средства цветни покрития, законно произведени и предлагани на пазара в други държави-членки или в държави, които са страни по Споразумението за ЕИП, и е прекомерна и несъразмерна по отношение на целите за борба с престъпността и за безопасност на движението по пътищата, които се стреми да гарантира. Така, макар че тази забрана изглежда може да улесни контрола на вътрешността на моторните превозни средства само чрез наблюдение отвън, от това не следва, че тя е необходима за постигане на тези цели. В това отношение, от една страна, визуалният контрол е само един от способите в борбата с престъпността и с нарушенията във връзка със задължителното използване на предпазен колан, а от друга страна, поне някои покрития, а именно тези с достатъчна степен на прозрачност, позволяват желаната визуална проверка на вътрешността на моторните превозни средства.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”