Някой успя ли да разбере къде ще се засича средна скорост?

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Някой успя ли да разбере къде ще се засича средна скорост?

Мнениеот samo_pechka » Нед 14 сеп 2025 10:10

batjoro написа::mhihi
сигнализацията- липсва тотално

Ако става дума за маркировка съм съгласен.
Но главният елемент на пътната сигнализация са пътните знаци и табели и там излишеството е огромно. Навсякъде е гора от знаци.
Това е защото всяко правителство се грижи за безопасността ни, а не за да се облажат някои приближени фирми за знаци.

Е що така четеш избирателно ?!
Извадил си част от мнението ми и се загубва смисъла му.
Ай да ти го повторя и на теб .
samo_pechka написа:Насоката да се подобрят пътищата, сигнализацията- липсва тотално.

НАСОКАТА ДА СЕ ПОДОБРЯТ и т.н. !

Аман от умни ора
:banghead
Ся схвана ли ми мисълта или пак не?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 14 сеп 2025 10:52

Ето едно наблюдение, с което съм съгласен, относно неосъзнатите минуси:
Здравейте, приятели,
Имах възможността да посетя някои от отсечките за средна скорост, както на извънградски двулентов път, така и на магистрала.
Съответно и забелязах някои новости, които определено не ми харесаха.
На извънградски път при двулентов път с по 1 лента в посока:
1. Колоните са огромни, дори при сравнително слаб трафик. Хората отказват да изпреварват. Ще кажете супер - значи по-малко челни катастрофи. Не. Даже напротив! Четете надолу!
2. Когато някой искаше да ме изпревари - се залепяше на една боя разстояние от мен, това се случи при 4 от 5 коли, които ме изпреварваха. Това е много нова, принципно само разни бързаци се лепят така, но сега се случва значително по-често. Дистанцията е по-малка, явно за да могат да изпреварят по-бързо без да ускоряват твърде много! И тук идва следващият проблем!
3. Няколко пъти хванах хора, които изпреварват с 1-2км/ч отгоре на изпреварвания И дори при идващата кола отсреща - не си дават зор. На няколко пъти имаше близки разминавания от ПТП, защото изпреварващият не иска да ускори достатъчно много за да направи бързо изпреварването.
4. Трафикът се движи с поне 15-20км/ч под ограничението. При ограничение 90км/ч - редовно се движехме 70-75. Определено се усеща, че се пътува на "ластици", защото може да се види напред как колоната се разделя и после събира, защото едните забързват, други забавят. В същото време - тежкотоварните камиони държат много малка дистанция един зад друг и когато се изпреварват 2-3 камиона поред - създава много голямо неудобство да се влезе между тях.
Средна скорост на магистралата:
1. Вървят на групички 2 колони коли. Тоест, има група от 20-30 автомобила, после почти няма никой, после пак група от 20-30 автомобила и така. Защо? В следващите точки.
2. Идва трасето със средна скорост, колите отпред, пред които няма други коли, скачат на спирачките и от 120-130км/ч скорост - падат на 90-95. След това плавно ускоряват до към 110-120 и там застива всичко. И едни дълги колони коли се влачат, защото отпред двама се изпреварват с по 1км/ч отгоре.
3. Масово няма съобразяване с околния трафик. Какво значи това? Значи, че един е излязъл да изпреварва със 122км/ч, колата в дясната лента кара със 119км/ч по леко нанагорно. Идва равното, колата вдясно ускорява до 122км/ч и тя и двамата остават един до друг (случи се няколко пъти). И ни единия отстъпва, ни другия дава газ. Колоните се събираха и докато се "отпуши" - отнемаше минути. После се кара малко нормално и пак в следващата купчинка коли с хора, които отново се изпреварват с по 1-2км/ч отгоре.
4. Свършва трасето със средната скорост и юруш - трафикът се отпушва, групичките се развалят, всичко върви идеално, отново имаме възможност да караме с ограничението на скоростта.
Толкова кошмарно пътуване в рамките на 1-2 часа - не съм имал. Не да не помня откога, а не съм имал! И това не е само мое виждане, получавам десетки лични съобщения от приятели и познати, които ми споделят абсолютно идентични неща при техни пътувания.
За мен лично, за моето виждане - средната скорост ще влоши нещата, защото ще изнервя все повече хора, които ще раздават още повече газ на местата извън следенето за средна скорост и ще стават още по-тежки птп. Въпрос на време е да започне да се случва!
Не случайно в развития свят, средната скорост е нещо по-рядко срещано като следене за пътната безопасност, защото е чудесен вариант на много опасни и рискови отсечки, но не и за масово следене навсякъде.
И не на последно място - изразходвах повече гориво и спирачки, отколкото обикновено. Или иначе казано - замърсих повече околния свят, спрямо това, което правя обикновено. Което също е голям негатив!
От тук: https://www.facebook.com/AznaPytia

И второто нещо е, че днес попаднах на публикация, че Waze вече показва отсечките, в които се измерва средна скорост. icon_idea

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Нед 14 сеп 2025 11:35

Ами за Тракия специално, този уикенд беше тегаво. Миналата седмица беше доста по-добре.
Дясното платно е присъда 100-120км в час до гроб, влезеш ли в него за да пропуснеш някой който щото е по-хитър е нагласил 144км, после няма включване, щото не си нагъл.
Но всичко това бледнее пред удоволствието да се образува колона от или в лявата лента, защото Ганьо решава че на него 110км в час са му повече от достатъчни да изпреварва и няма бърза работа да се прибере. Всички са изнервени, всички карат бавно.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Нед 14 сеп 2025 11:49

Спокойно колеги, ножа е дървен. И не само е дървен, но е и тъп. Много ще се мъчим. Според вътрешния министър са закупили нови 180 камери за скорост. Видях една малко по-различна тринога без всякакви кабели. Беше обаче по-малка и само с три очи, а не като другите с много. Не знам дали е нова, но ченгетата които я бяха заложили на една безобидна отбивка с 60км/ч, бяха с чисто нов маркиран бус.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 14 сеп 2025 12:00

Започвам да си търся кола с "разтоварен" двигател и дълги скорости, видно е, че идва времето на дългите и бавни пътувания :banghead

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”