Свалят номерата ако си без книжка или пиян !

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.

Одобрявате ли промените в закона?

Да
71
70%
Не
31
30%

Общо гласове: 102
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Започнаха да свалят номера за нарушения-УРА !

Мнениеот инжектопляктор » Нед 22 яну 2017 19:11

icoico написа:АмОн, значи. Здравият разум не е константна величина. За теб е проява на здрав разум да се набуташ в затворена улица..

Закон, следващ принципа на здравият разум е такъв закон, чието създаване и въвеждане няма за цел да поставя ултимативен тон, без да вземе предвид ситуацията. С други думи, решаването на проблемите не случва с ултиматуми, в условия създаващи такива недоразумения, които предразполагат към нарушаването на закона. Не може да се създават ултиматуми на парче, без да има ясен план как ще се реши дадена ситуация.
Подобни закони и мерки като посочените са популистки и много добре знаеш това. Ще забраним това и онова. Ама това не е решение. Закони си имаше и до сега. Но се спазват и налагат избирателно. И неправилно.
Давам пример 1:
Наскоро по новините се говореше за участък в град, където шофьорите ежедневно нарушавали закона, защото нямали друг път, по който да стигнат до дома си. Не вярвам шофьорите да са виновни за това, че главният архитект е бил идиот, който не е направил свестен градоустройствен план. В този случай пред шофьорите е поставен невъзможния ултиматум - да не се приберат или да нарушават закона и да плащат глоби.
Давам пример 2:
http://news.bnt.bg/bg/a/112046-protivor ... ytni_znaci
Хем има знак "Влизането забранено", хем има знак който регулира паркирането. Как става това?
На кратко - има десетки места с противоречиви пътни знаци, противоречива маркировка и означения. Също както има и места на пътя, измислени по такъв начин, че единственият разумен вариант за преминаването им се оказва такъв, който е извън закона.
Именно това имам предвид под умишлена хранилка.
Много ни е лесно някой като не си е свършил работата преди нас, да си измием ръцете с някаква забрана или ограничение. Примерно магистралата се руши, защото е кофти направена, а парите от нашите винетки потънали и хоп - изведнъж се озовава с 80км/ч ограничение, някой откраднал табелата, а ти се озоваваш с акт.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 22 яну 2017 19:28

Инжекторе,ще ме прощаваш ама разсъждаваш много тъпо-слагане на знаци за няколко часа,за да могат да те глобяват,дела се печелили от по-добрия адвокат....рушвети и ....тем подобни.
Лошото е че като теб разсъждава голяма част от БГ общество.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 22 яну 2017 19:51

gergeto написа:Инжекторе,ще ме прощаваш ама разсъждаваш много тъпо..

Не си прав. Ведната давам пример.
Сред най-честите примери за недобросъвестност е при поставянето на знаци за ограничения на скоростта извън населени места, където при максимално разрешена скорост от 90 км/час има поставени знаци за ограничение на скоростта на 40 км/час, придружен от указателна табела (например за неравности по пътя, участъка е ремонт и др.), като въпросният участък отдавна е възстановен в нормално състояние, но никой не си е направил труда да премахне ограничителния знак.

Втората новина е малко стара, но я давам като още един пример. От тогава до сега нищо не се е променило.
КАТ съставя актове и за нарушения на липсващи знаци
КАТ съставя актове за нарушаване на несъществуващи забранителни знаци, оплакаха се вчера столичани пред "Сега". Живеещият на ул. "Искър" Александър Грозданов е паркирал колата пред дома си около 22 ч. във вторник, а малко след 8 ч. на другия ден тя е била вдигната с "паяк". Обяснението било - има план за миене на улиците, да сте чели в медиите какъв е графикът.
Освен 29-те лв. за "улсугата" "паяк", на потърпевшия му е съставен и акт за нарушение на знак В-27 - забранени са престоят и паркирането. Такъв на улицата не е имало, въпреки че според служителите на "Паркинги и гаражи" е трябвало да стои там от 20 ч. до 8 ч. Свидетели видяха само залепена върху сграда бележка, че улицата ще се чисти. Тя обаче не регулира движението.

И последно... Ако те глобят ето тук за нарушено предимство, виновен ли си или не?
Изображение
А по-рано казах. Познат, англичанин, вече се е научил, че в България където не става с 20лв, става с 50лв. А ти си витай в твоите фантазии и мечти. Според мен нищо няма да се промени. Умишлено се устройстват хранилки под претекст превенция, ама друг път. Някои ще изгорят, но нищо няма да се промени.
Просто не може да съществуват умишлени недомислици, недоразумения и капани-хранилка и да ми кажеш, че нещо ще се промени. Само някой ще си изпълни дневната норма от глоби и толкова.
И познай от три пъти дали ще изгориш ти или някой със син буркан или знаещ се с шефа на КАТ в града.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Нед 22 яну 2017 20:24

инжектопляктор написа:

Ще кажеш ли с ръка на сърцето, че в последните 10-12 г. нищо не се е променило по-пътищата.
Как според теб се научихме да слагаме колани?
Как се научихме да спираме на пешеходни пътеки...
Леко-полеко нещата ще си дойдат на място и тук.
ОФ- относно познатия ти англичанин... Ами аз имам познат, който има къща за гости, и като чуе за англичани, казва че къщата е заета за месец напред....

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 22 яну 2017 20:36

hvp800 написа:Ще кажеш ли с ръка на сърцето, че в последните 10-12 г. нищо не се е променило по-пътищата.
Как според теб се научихме да слагаме колани?Как се научихме да спираме на пешеходни пътеки.....

Аз лично откакто имам книжка, спирам на пешеходни пътеки и слагам колан. Коланът специално го слагам не заради глобата, а защото караме стари коли и това е единствената мерка за безопасност, която може да ни отърве кожата при катастрофа и да е разликата между живота и смъртта.
Кажи ми ти с ръка на сърцето - искаш ли да изгориш заради недоразумение? Например знакът за ремонт на нещо си, сложен некадърно е паднал, така че да не е видим. Караш си вечерта, на тъмно - обърнат знак трудно се вижда, защото колът му не е лъскав. Изведнъж бам - палката, 1000лв акт и сваляне на номерата.
Не мислиш ли, че като се въвеждат подобни строги мерки, трябва да са при ясни условия без възможност за своеволия в тълкуванието? Аз в момента акцентирам точно на това.
На наглец, кйто кара пиян и го хващат 10 пъти и е рецидивист, потенциален убиец да му вземат номерата е едно, да изгориш ти заради неволна грешка или чиста некадърност на някой друг, който е трябвало да си свърши работата, но не е - това е съвсем друго. Нека правим разлика, моля ви се. Защото не се знае дали вие утре неволно няма да попаднете под ударите на не добре регламентирания закон, който поощрява корупцията в този си вид.
Искам да ти дам само един пример. В момента между Сарафово и Поморие ремонтираха пътна отсечка и я направиха 2 ленти. На всеки 30 метра по тази отсечка в определен участък имаше знаци, покрити с черни найлонови торби, облепени с тиксо. Част от тези знаци дори не сочат пътя. На кой знак, поставен по тази отсечка мога да вярвам аз? Какво правят там знаци, покрити с черни найлонови торби за боклук, омотани в тиксо, останали след ремонта на пътя? Десетки пъти съм минавал и съм се чудил какви са тия знаци, обърнати към нищото или под ъгъл 45 градуса спрямо пътя и с торби отгоре. И не ми го побира ума кой ум по-точно е родил подобна малоумщина.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 22 яну 2017 20:43

Става все по-хубаво :th_up
https://www.24chasa.bg/novini/article/6010634

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 22 яну 2017 20:45

инжектопляктор написа:Кажи ми ти с ръка на сърцето - искаш ли да изгориш заради недоразумение? Например знакът за ремонт на нещо си, сложен некадърно е паднал, така че да не е видим. Караш си вечерта, на тъмно - обърнат знак трудно се вижда, защото колът му не е лъскав. Изведнъж бам - палката, 1000лв акт и сваляне на номерата.

Първо - полицаите знаят, че има съпротива при налагане на такива тежки санкции и гледат да им е чиста работата, за да не си хабят излишно нервите. Ако толкова са примрели да вземат някой лев, е много по-лесно и безопасно да наловят набързо 20 човека без фарове или колани и да им приберат по 20лв в джоба или 50лв официална глоба (=споменатия акт за 1000лв).

Второ - шансът да те натресе някой или да ти се случи друг инцидент, който струва повече от 1000лв е не по-малък. Така че ако толкова те притеснява, прибирай колата в гаража и ще си спокоен.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 22 яну 2017 20:55

$100 написа:Първо - полицаите знаят, че има съпротива при налагане на такива тежки санкции и гледат да им е чиста работата..

Не е важно дали ще спечелиш в съда, а че ще се прибереш пеша. Представи си да те причакат на 15км или повече от там където живееш. Аз не искам да бъда глобен заради чужди грешки или недоразумения. Не разбирам защо ти искаш. Очевидно искаш. Дадох реални примери за хранила, но не. Не ми вярвате - Тома неверни.
Аз лично гледам на всяка мярка с недоверие, защото правоохранителните органи в България немалко от тях са част от мръсно племе, което съществува, за да експлоатира недостатъците в системата и да правръща изключенията в правило, а правилата - в изключения.
А на хората, които толкова се радват с едно пожелание да проверят колко са им яки нервите на КАТ-аджиите и дали пишат актове по 1000лв ей така - ама лично да го проверят. И да споделят какъв е кефа заради паднала табела в тъмна вечер да им свалят номерата и да ги накарат да плащат 1000лв.
Със здраве си останете и си живейте с мисълта, че КАТ работи за вашия душевен комфорт. Глупости. :th_up
Аз се изчерпах по темата. Човек докато лично не си поблъска главата и не види колко несправедлив може да е закона...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 22 яну 2017 21:05

инжектопляктор написа:...Аз лично гледам на всяка мярка с недоверие, защото правоохранителните органи в България немалко от тях са част от мръсно племе, което съществува, за да експлоатира недостатъците в системата и да правръща изключенията в правило, а правилата - в изключения....

О,Майна Готт :gruebel ...Знаеш ли какво, хайде да се сменим за пет- шест мнения. Ти измисли и напиши една мярка/закон/член от закон/наредба, която според теб ще промени нещо, каквото и да било то, към по- добро, на пътя, имам предвид, а пък аз ще ти опонирам в ролята на Инжектопляктор, да видим какво ще излезе :smile

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 22 яну 2017 21:19

Отказвам се,излизам от темата-ша ма извините ама.....луда работа...

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Нед 22 яну 2017 21:28

Инжекторе, пак си влязъл в изключително тежък филм ... както обикновенно!
Направо не е истина каква параноя те гони постоянно и непрекъснато :horror
И все пак бъди нащрек, не се знае кой те наблюдава и дебне да ти свали номерата и да те изгърби с 1000лв.

Последна промяна от forski на Нед 22 яну 2017 21:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 22 яну 2017 21:30

На някой хора си им е най-добре в модула.... и за останалите е най-добре те да са там :mhihi

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 22 яну 2017 21:33

Stivi написа:На някой хора си им е най-добре в модула.... и за останалите е най-добре те да са там :mhihi

Ти си патрон, да мълчиш...
:mhihi

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Свалят номерата ако си без книжка или пиян !

Мнениеот Iezekil » Нед 22 яну 2017 22:49

За pe6kata го пиша този пост и за тия,дето се възхитиха.
Това,кото писа ти на предната страница,аз съм го попитал на 2-ра.Но в този пост ще заема друга позиция,понеже познавам 3 ма човека без книжки.Първо реагирах,ако се случи на мен.Сега реагирам,защото вече ми е ясно,че няма как да ми се случи.
Първо да ви кажа,че единия няма книжка от 1,5 години и глобата му от тогава е 2 бона за отказ да духа на дрегера.Нищо ново.2години и 2 бона.
Колата спряна от движение за 1 месец.Новото е,че ще свалят номерата.Това е добре.Ще я спрат за 1 година-още по-добре.
Втория го хващат последните 2 години към 3 пъти.В момента е с условна присъда.Еми ако му бяха свалили номерата на предното хващане/пробация/,нямаше да го съдят пак.Просто щеше да ми се обади и да го закарам,ама нали има кола с номера-изкушава се....верно,че семейството може да я ползва...ама него хващат.
За промилите-приветствам новата предложение,всичко над 0,00 да се води нарушение.Тогава няма да се чудим колко десети..Още от комунизма помня правилото-пиеш ли,качваш се да караш 8 часа след като си спрял.Не знам сега как е,но има логика да е така.Всъщност,проверки за алкохол не се правят сутрин,а нощем...и при ПТП.
Аз лично корупция от години не съм виждал по пътя и не вярвам,затягането на нещата да я засили.Напротив,вярвам,че страхът и самоконтрола ще се засилят,когато се знае какво се губи.Спирането от движение за х период ми се види превантивна мярка,конфискация трябва.Същото и за тия без книжки..
..а корупцията от пътя се пренесе в канторите отдавна.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 22 яну 2017 22:59

forski написа:Инжекторе, пак си влязъл в изключително тежък филм ... както обикновенно!
Направо не е истина каква параноя те гони постоянно и непрекъснато :horror
И все пак бъди нащрек, не се знае кой те наблюдава и дебне да ти свали номерата и да те изгърби с 1000лв.

Тресе го параноя наистина. Случайно щели на 15км от града да го хванат несправедливо... Да вземе да се застреля за по-сигурно, да не се тормози.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”