Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Yxaaaaaaa
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Yxaaaaaaa » Сря 22 сеп 2010 22:34

Здравейте колеги! Много интересна тема, прочетох я почти цялата :)
Преди седмица получих преписка за нарушение от 21-ви май ( 4 месеца ) за едно доста цветущо нарушение.. На снимката нес е личеше кой е карал, но все пак се писах.. Та въпросът ми е дали съм разбрал правилно нещата:
- давността на преписката е 6 месеца след нарушението ( демек ако бях помотал районния още 2 месеца преписката пада )
- давността на акта е 1 година ( ако помотам връчването на акта 1 год - пада )
- давността на НП е 2 год ( не трябва да имам взимане даване с КАТ )
Като по този начин няма да ми взимат книжката и точките, а само трябва да си платя глобата?
И искам да попитам като давността мине каква е процедурата? Обжалвам за давност или в КАТ?

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Сря 29 сеп 2010 17:29

Колеги,даите акъл спешно е!До петък трябва да пускам жалба в КАТ!!!

Ситуацията е такава,вчера в 20:05ч аз минавам на зелен сигнал на светофара като нито пред мен нито зад мен има автомобили, и с навлизането в кръстовището,вече съм на самия светофар и чувам звуковата сигнализация на полицейски автомобил,които влиза на червена светлина в кръстовището "УЖ" пусната заради спешен случаи..и всичко става за стотна от секундата..набивам спирачки и блъскам полицеиската кола в странично в двете врати..а полицеиската кола нямаше и опит да спре след като ме видя..и след което на катастрофата се довличат цялото раионно оправление,всякакви началници и тем подобни..има свидетели за всичко които са видяли че съм карал бавно и че съм си минал на чист зелен сигнал..въпроса е такъв е бавят целия процес 5часа като чак и в районното ме водиха,за обяснения и да ми пишаат акт и като се опитваха да ме убедят че аз съм виновен..
работата е такава, по доколкото разбах имало закон в които пишело че дори и с вкл сигнализация на полицейската кола малко или много е трябвало да се огледат на кръстовището при положение че минават на червено,понеже нямали право..но те ми изкарват чл.50а по ЗДвП и ме обвиняват по него..понеже аз съм ги ударил странично в двете врати което значило че те били навлезнали в кръстовището вече.. а това е така защото аз набих спирачки и намалих малко или много..а тя нямат никакъв спирачен път.. даже и опит да спрат..но реално аз ако не бях направил опит да спра те щяха да ме ударят странично(и наи много да не можех да пиша вмомента) или задната част на колата..
също така е имало и пешеходец които е минавал точно по улицата дето полицаите бяха тръгнали на червено и ако аз не ги бях блъснал те щяха да блъснат пешеходеца..(имам данните на пешеходеца като свидетел)
днеска цял ден обикалям из КАТ и първо районно управление в Пловдив(където ми се развикаха за това че съм се съмнявал в тях че са пуснали сирената без причина и исках това да се провери и да ми покажат..и те ми отказаха с викове)и ме пратиха в КАТ да съм си подал жалба..
не ме интересува че имам акт и че ще си плащам сам ремонта на колата ще отделя пари някакси и ще си го оправя.. просто ме е яд че хем знаят че полицая е виновен и пак ме изкарват мен виновен и ще направя всичко възможно да се докаже..
понеже не е нормално едно писане на акт да трае цели 5часа и да ме викат те в районното и да ме държат там до 01:00ч през ноща..повече от ясно ми е,че изкарват мен виновен за да си защитят тяхния си човек да не получава дисциплинарни наказания..
и молбата ми е за някакво мнение или съвет как да постъпя по кои чл. да ги обвинявам,обръщам се за помощ тук защото знам че има доста компетентни лица по въпроса и знаят за какво става дума..

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Сря 29 сеп 2010 19:57

tarikat89 написа:Колеги,даите акъл спешно е!До петък трябва да пускам жалба в КАТ!!!
Не се притеснявай, жалба срещу акт не е чак толкова важна.
Важна е жалбата срещу излязло вече Наказателно постановление, а в твоя случай едно 99% ще има такова, дори и да пуснеш жалба до началника на РПУ-то от където ти е издаден актът.
Изчакай да видиш какво ще пише в НП-то и тогава ще имаш 7 дневен срок да обжалваш.
Жалбата срешу акт не я гледат много-много в съда, можеш да ползваш моята тема:
viewtopic.php?f=60&t=213513
като примерна жалба.
Просто опиши ситуацията в нея и я пусни по пощата с обратна разписка.
Като излезе НП, сравни го много добре с акта и виж дали има разлики, каквото и да е...
Чакаме развитие и успех в борбата!

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Чет 30 сеп 2010 1:26

благодаря за съвета.. утре ще се консултирам и с адвокат.. но при всички случаи няма да оставя нещата така..

и също др което ме интересува.. относно колата.. докато не минат всички дела и не излезе решение от съда дали те са виновни или аз.. това значи ли че до тогава не трябва да пипам нищо по колата за да може евентуално,ако спечеля делото да могат след това от застрахователната компания да доидат да снимат колата за да може да ми изплатят щетите.. или има друг начин без да чакам тези 1-2-3-4 и не знам колко си там месеца ще продължи всичко това..

Потребителски аватар
vinixxx
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB

Мнениеот vinixxx » Чет 30 сеп 2010 7:45

Според мен не трябва да бараш нищо по колата :!:

tarikat89
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tarikat89 » Пет 01 окт 2010 1:32

днеска бях при адвокат и тя каза,че ще е много трудно срещу полицията да се върви,но ако не друго поне ще се опита да изкара и тях виновни за да ми платят поне 1/2 от щетите по колата..което ме устроива повече от добре..дори и тази 1/2 да трябва да ги дам за да платя на адвокатката..въпроса е и тои да си отнесе наказанието..иначе ако оставя нещата така ще ме е яд че не е съм пробвал и в крайна сметка пак аз си плащам всичко и си отнасям акт..поне така и тои да си отнесе ако успеем да направим нещо..

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Сря 06 окт 2010 11:03

Ново 20 в КАТ. Отивам да си презаверя акт. Имам излязло наказателно постановление, но понеже в РПУ-то, в което трябва да ми го връчат няма деловодство и ми удариха печата за още 1 месец напред. Служителката ми каза: "Имаш късмет, че деловодителката е болничен и НП ще ти бъде връчено след 2 месеца и първо ще ти се възстановят точките, защотото последното постановление с отнемане на контролни точки е от 28.11.2008 година". Аз миналата година имам 2 акта и й го казах. Провери и отговора беше, че точки се възстановяват автоматично 24 месеца след последното НП с отнемане на такива. Може да съм имал 100 акта само с парични глоби, но щом не са ми вземали точки не се гледат.

Последна промяна от Pichaga на Сря 06 окт 2010 13:53, променено общо 1 път.
Причина: точно така е

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Вто 12 окт 2010 21:59

Колеги да ви питам нещо, че не се ориентирах. Март месеца са ме щракнали с превишена скорост около Ловеч на с. Микре. Обадиха ми се от РУ в Севлиево, където ми беше до скоро постоянния адрес да ходя да пиша обяснения. Казах им, че не мога да ходя до Севлиево и да ми го препратят на новия ми постоянен адрес. От тогава ни вест ни кост. Сега минали са почти 9 месеца от извършването на нарушението и нямам невръчени НП според сайта i-kat.org, не са ме викали в КАТ София. Може ли някой с думи прости да ми каже подлежа ли на санкции вече? Това се чудя понеже другия месец мисля да сменям регистрационни номера и ако не ми връчат акта после, старите са вече история ... на какво основание ще важи тази снимка? Някой да ми помогне?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 12 окт 2010 22:15

nurv написа:Колеги да ви питам нещо, че не се ориентирах. Март месеца са ме щракнали с превишена скорост около Ловеч на с. Микре. Обадиха ми се от РУ в Севлиево, където ми беше до скоро постоянния адрес да ходя да пиша обяснения. Казах им, че не мога да ходя до Севлиево и да ми го препратят на новия ми постоянен адрес. От тогава ни вест ни кост. Сега минали са почти 9 месеца от извършването на нарушението и нямам невръчени НП според сайта i-kat.org, не са ме викали в КАТ София. Може ли някой с думи прости да ми каже подлежа ли на санкции вече? Това се чудя понеже другия месец мисля да сменям регистрационни номера и ако не ми връчат акта после, старите са вече история ... на какво основание ще важи тази снимка? Някой да ми помогне?
Понеже ми прави впечатление всеки път като пътувам натам (а пътувам почти всяка седмица) в посока София -> Велико Търново на Микре има знак за ограничение 60км/ч и след него веднага има кръстовище, след това няма друг ограничителен знак, а камерата е точно на Шел-а, който се пада от дясната страна.
Там принципно ограничението трябва да си е 90км/ч за извън населено място.
В коя посока са те снимали?

В обратната посока Търново - София ограничение от 60км/ч има :idea:

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Вто 12 окт 2010 22:19

Посоката, доколкото разбрах от служителя в КАТ е София - Велико Търново.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 12 окт 2010 22:21

Ами там по правилник ограничението е 90 км/ч, просто след кръстовището няма знак Б26 ;)
Обжалвай, даже може да снимаш мястото, мога и аз да ти го снимам, но не съм 100% сигурен, че ще пътувам този уикенд.

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Вто 12 окт 2010 22:27

Аз ще пътувам и ще обърна специално внимание на това кръстовище. Преди това не му бях обръщал внимание. Та понеже досега имам само едно тел. обаждане се чудех какви са давностите - 3 месеца, че не са ме намерили или да чакам 1 година от извършването. Ако пък сменя номера после тази снимка със стария ми номер има ли някаква стойност?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Контакти:

Мнениеот vasstop » Съб 16 окт 2010 8:30

Мдааам, снощи минах от там.
Интересното е, че преди кръстовището има следните знаци:
Б26 - 60км/ч ограничение
Б24 - забранено изпреварването
Т1 - 1км

Веднага след този знак има кръстовище.
Не съм наясно указанието на пътен знак Т1 (в случая 1км) дали важи и след кръстовището, при положение, че точно след кръстовището има само знак Б24 - забранено изпреварването.
Предполагам може да се оспорва, но казуса е лееко спорен...

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Съб 16 окт 2010 20:03

vasstop написа:Мдааам, снощи минах от там.
Интересното е, че преди кръстовището има следните знаци:
Б26 - 60км/ч ограничение
Б24 - забранено изпреварването
Т1 - 1км

Веднага след този знак има кръстовище.
Не съм наясно указанието на пътен знак Т1 (в случая 1км) дали важи и след кръстовището, при положение, че точно след кръстовището има само знак Б24 - забранено изпреварването.
Предполагам може да се оспорва, но казуса е лееко спорен...

е точно тая табела цели ограничението да важи участък от 1 км, независимо от кръстовището :applause:

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Нед 17 окт 2010 21:38

Та...накратко...наскоро изчетох тази тема http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=213513, изкефих се щото винаги съм недолюбвал отношението на КАТ към шофьорите и лекотата с която отнемат точки и пари. Днес(17.10.10) пътувам от Карлово към Враца и в участъка по АМ Хемус след един от тунелите ми се размахва палка. Последва обстойна проверка и накрая какво- поствам цитирания акт:

Днес,17.10.2010г.подписаният...........при СПП ОД МВР.........в присъствието на свидетелите.....(колегата му) съставих настоящия акт на .....за това,че на 17.10.2010г. около 16.30ч. на АМ Хемус 32-ри км. посока София -Варна управлява личния си лек автомобил....с рег.Н........... и допуска сл. нарушение. Водачът управлява лекия автомобил в тунел началото на който е обозначен с пътен знак А38 без да включи необходимите светлини, с което е нарушил чл. 63 т.1 от ЗДП.

Написах възражението си, и се праждосах. Не съм на себе си и искам да обжалвам.Доколкото знам глобата е 30-на лв. и точки,ама не ми е до това. Та искам да попитам да пратя ли жалба до началника му на това "ченге" или да чакам НП. Катаджията каза, че не мога да обжалвам акта,щото е под 50лв.(демек плащай си го и си свиркай),ама аз си написах възраженията.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”