Актове, давности, закони - разяснения

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Re: Актове, давности закони - разяснения

Мнениеот Varbona » Пон 18 окт 2010 9:27

Ти беше с включени светлини, а полицаят ти написа акт че си бил без, така ли? :shock

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Пон 18 окт 2010 20:49

Ако са ме снимали със служебната и са пратили във офиса призовка, а не само аз карам колата и пропусна да отида, ще има ли някакви последствия за фирмата или за мен?

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Сря 20 окт 2010 17:14

.

Последна промяна от Barboukov на Пет 29 окт 2010 22:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Чет 21 окт 2010 21:04

До колегите юристи.

Колеги, случаят е специфичен.Днес след обед от паркинг на Националния статистически институт находящ се на ул.Панайот Волов 3 ,който не е синя зона, с репатриращ автомобил тип "паяк" е вдигнат автомобил на колега от форума - Pepino74, който е лице с увреждане с определени над 90% с ч.п.Същият автомобил е бил със съответните стикери на Столична община, отличаващи го като автомобил на лице с увреждане.
Служителят на Общинска полиция на паркинга на "Паркинги и гаражи" до театър "София", категорично отказал да състави акт за извършено нарушение на водача, изтъквайки мотива:

"Говорих с шефа"

Отказал е също така категорично да освободи автомобила, но е върнал документите на колегата.Казал е също така и, че колегата трябва да плати глоба от 36 лв., без да изтъкне за какво нарушение.

Моля за вашето становище по компетентност.

ПП Запознати сме с реда и условията на чл.51 от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община

pepino74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepino74 » Пет 22 окт 2010 23:40

Благодаря за поста на knight-errant.
Ето и самата случка която се получи и решението.

За шофьорите и тези със инвалиден талон "Синя Зона" едно уточнение:
ул. Панайот Волов и ул. Врабча не са синя зона !!! Волов разполага със служебни места и дипломатически такива до сградата на "Информационно Обслужване" и "Национален Статистически Институт". След пресечката с Врабча е свободен за успоредно паркиране.

Автомобила беше спрян след последното 4 служебно място на "ИО" с ъгъла на Врабча.
Точно на това място е вдигнат с поставен син талон издаден от "Паркинги и Гаражи" - Столична Община.
Прилагам идентична днешна ситуация заснета от мен. Белите линии са маркировката, която се е изтъркала от асфалта и дорисувах на снимката.
Колата престоя 25 часа на наказателния паркинг пред театър София.
През това време бяха отправени досатъчно рекетьорски заплахи по този повод, но ако човек има спокойствието и има ето този талон /пластика/ издаден с представяне решение на ТЕЛК от Социалното по местоживеене няма да има проблем:
Изображение
От Асоциацията ми споделиха тази сутрин, че другия тип стикер-лепенка, която се лепи на задното стъкло може лесно да бъде изработена НАВСЯКЪДЕ, докато на този има и снимка + 3 имена, фамилия и презиме и номер под който сте регистриран в Общината. Валидността им е 3 години.
В наказателния паркинг попитах защо е вдигнат инвалиден автомобил ... и се започна заяждането и прехвърлянто на отговорностти от едните на другите.
"Катаджията" (нарочно слагам в скоби понеже не е пътен полицай, а служител с правомощия да пише актове към "Градска Мобилност") ми поиска документите за да ми състави АКТ за неправилно паркиране и да почакам в автомобила.
След 10 минути дойде и каза че :
- Говорих с шефа за да не ти се пише АКТ понеже съм имал талон издаден на базата на ТЕЛК.
Така и се получи. До тук добре, НО добави:
- Няма спасение от "Паркинги и Гаражи".
След 4 часовия опит за налагане, викане и рекет от служителите на "Паркинги и Гаражи" да платя 30+ лева не се получи.
Отговорника на паркинга дори "изигра" доста интересен театър с това, че имал 2 инвалида в къщи баща му с клапа на сърцето и синът му бил без бъбрек... и т.н. Дори каза, че до 15 ч. на следващия ден щяло да ми струва 45 лева после, повече и т.н.
Напуснах автомобила и на следващия ден сутринта ситуацията стана още по агресивна с гонене от паркинга и не възможността да припаря до автомобила си.
На ул. "Будапещ" 17 - централата на "Градска Мобилност" - подадох жалба. Обясних, че не работя и не мога да платя исканата от тях сума - което беше факт.
Предоставя се ТЕЛК, извлечение от инв. пенсия и номера на синия стикер, с което се удостоверява, че Вие сте инвалида, % инв. и с/без чужда помощ.
Събира се комисия, която решава казуса. И тук идва интересното.
Катаджията който ми отмени, чрез шефа си АКТА потвърди, че е направил необходимото с лека усмивка... за което благодарих.
Събра се комисията със снимките направени преди да се вдигне автомобила на който ясно личи на предното стъкло талона, начина на спиране.
Първото нещо което казаха е: че при наличието на талона на предното стъкло не позволява автомобила да бъде репатриран, а и дава право да се правят леки нарушения за кратковременни престой дори и на автобусни спирки и знак В28 в конкретния случай. То ест катаджията няма право да те глоби.
До тук добре.
Оказа се, че в паяка не е присъствал такъв, което е довело до ... самоправство в случая. То ест трябва да глобят служителите на въпросния паяк. И там остана скрит за мен спор дали ще бъдат глобени и дали наистина многото дирекции размиват отговорността - за мен е енигма.
Издадоха Заповед с която да си прибера автомобила без да плащам за 25 часовия престой. Тъй като паркинга се следи и колкото повече престоява автомобила е в + за водача инвалид и не трябва да се поддава на заплахите и плащането. Директно да се отива на "Будапещ" 17 и да се пуска жалба с документите по-горе.

Снимайте автомобилите си на мястото което сте спрели и гледайте знаците за да може да опишете подробно всичко в жалбата. Дори автомобила да не е на инвалид.
Това е голямата грешка на всички ни, че лесно се подаваме и плащаме по 50-60 лева на паразитните "Паркинги и Гражи".
Ако имате възможност снимайте и паяк как вдига чужда кола и мястото около нея. Ще е от полза поне да се види кого трябва да се накаже при жалбата от другия водач ако не е в нарушение.

Благодаря
Ако има нещо питайте.
pepino74
:beer

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Нед 24 окт 2010 18:06

Ха сега си пусни жалба да те обезщетят заради времето, през което неправомерно са ти задържали колата и не си могъл да я ползваш.
Такива заслужават през носа да им излезе :beat_butt2

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Нед 24 окт 2010 19:15

А това, че имаш право кратковременно да спираш на забранени места с този стикер има ли го в закона?

pepino74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepino74 » Нед 24 окт 2010 20:43

vasstop написа:Ха сега си пусни жалба да те обезщетят заради времето, през което неправомерно са ти задържали колата и не си могъл да я ползваш.
Такива заслужават през носа да им излезе :beat_butt2

Жалба пуснах още на следващия ден на "Будапеща" 17 след като разиграваха театър, но казаха първо да платя, а пък после да обжалвам. Което не се получи.
Заради своеволието на някого наредиха да ми освободят автомобила.
За времето ми трябва адвокат по Еврпейските закони за Инвалидите, който да се наеме да ги осъди понеже тук от асоциацията казаха:
.. ми 90% от жалбите не минават!!! :(
Така че ако има някой, моля да се обади.

brum написа:А това, че имаш право кратковременно да спираш на забранени места с този стикер има ли го в закона?

http://dokkpbdp.mvr.bg/NR/rdonlyres/AE4C9485-0307-4635-9E0E-515AD6FAA284/0/znaci.pdf- чл.68 (2)
По принцип с издаването на този стикер получаваш един лист с възможностите къде можеш да спираш :wink:
Дори и на спирка на градския транспорт.
Катаджията не може да ти напише акт за 4 знака единия който беше е забранено спирането - В27 в моя случай.
По Европейските закони над 33% ако си инвалид /тук е 50%/ имаш право на талона срещу представяне на ТЕЛК + 1 снимка в Социалните по местоживеене. Подавааш и декларация за освобождаване от данък на автомобила - според кончетата и др. Интересното е защо ми искаха информация за размера на пенсията?! :o След като не работя и няма други доходи!
http://www.sumc.bg/bg/parking/preferenc ... hora-s/p/1

и малко инфо:
http://www.sumc.bg/bg/parking/prinudite ... -parkirani
http://87.126.64.46:8888/LegalActs/2010 ... 620110.htm

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Нед 24 окт 2010 20:50

Пепи, ето тук могат да бъдат открити такива адвокати.Дават безплатни консултации дори и по телефона.

brum

Мнениеот brum » Нед 24 окт 2010 21:19

pepino74 написа:...
По Европейските закони над 33% ако си инвалид /тук е 50%/ имаш право на талона срещу представяне на ТЕЛК + 1 снимка в Социалните по местоживеене. Подавааш и декларация за освобождаване от данък на автомобила - според кончетата и др. Интересното е защо ми искаха информация за размера на пенсията?! :o След като не работя и няма други доходи!...

Ха. Аз съм със 70% намалена трудоспособност. Искаш да кажеш, че при това положение мога да ползвам син талон и да паркирам спокойно на местата за инвалиди?

Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Нед 24 окт 2010 21:23

brum написа:
По Европейските закони над 33% ако си инвалид /тук е 50%/ имаш право на талона срещу представяне на ТЕЛК + 1 снимка в Социалните по местоживеене. Подавааш и декларация за освобождаване от данък на автомобила - според кончетата и др. Интересното е защо ми искаха информация за размера на пенсията?! :o След като не работя и няма други доходи!...

Ха. Аз съм със 70% намалена трудоспособност. Искаш да кажеш, че при това положение мога да ползвам син талон и да паркирам спокойно на местата за инвалиди?

Да, ако автомобилът е на твое име.Също така имаш право и на безплатен годишен винетен стикер и имаш и права по Закона за интеграция на хората с увреждания - виж тук.Имаш и право на балнеолечение по програмите на НОИ, както и по други закони.
Ако има нещо питай без да се притесняваш.

pepino74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepino74 » Нед 24 окт 2010 21:33

brum написа:

Да, освидеталствен от ТЕЛК и там трябва да пише % категорията ... трудно подвижен примерно и др. според комисията какво заключение дава.
До 4 часа на синьото килимче в Синята Зона с талона предоствавен от Социалните по местоживеене с ТЕЛК и 1 снимка. Слаа се на предното стъкло .. погледни някой автомобил по пътя. Електронен е - поне така пише.
По Европейските норми има още неща, но не важат за България ... за Испания и др. Не се плаща и данък сграда, автомобилната регистрация е безплатна и още куп неща които тук не се дават.... и няма да се дадат, но трябва да се бори човек и да ги съди.

Мерси knight и за винетния стикер .. забравих го . Безплатен е годишния.

brum

Мнениеот brum » Пон 25 окт 2010 12:31

За винетката съм наясно. Разбрах миналата година всъщност, но след като си бях закупил такава. Но по местожителство съм в Хасково, а си карам колата основно в София. Но все пак трябва да си издействам едно стикерче от сините и да паркирам на местата маркирани като такива. Данък на колата също нямам.

А до сега все обикалям като алтав, но на инвалидно място не спирам...

pepino74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pepino74 » Пон 25 окт 2010 13:34

brum написа:За винетката съм наясно. Разбрах миналата година всъщност, но след като си бях закупил такава. Но по местожителство съм в Хасково, а си карам колата основно в София. Но все пак трябва да си издействам едно стикерче от сините и да паркирам на местата маркирани като такива. Данък на колата също нямам.

А до сега все обикалям като алтав, но на инвалидно място не спирам...

Да имаш талона brun дадаен законно от Общината по местоживеене, пак може да те дискриминират и вдигнат автомобила тук.
Синята зона е в цяла България вече и рекета е жесток.
Все пак една молба към водачите: Снимайте си колите и знаците иначе рекета и тормоза е голям.
Няма засега адвокати които да се занимават сериозно с този проблем и да гонят правата и дискриминацията на хората и с незаконните паяци.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/06/ ... nezakonna/
След като КАТ по закон те освобождава от това с инв. талон - паяка НЕ!!! Трябва да си плащаш рекета. Като днешния пореден случай на ул. Христо Ботев до ъгъла на Бул. Сливница. Действа се грубо без котролен орган КАТ, а само двама служители.
Скоро ще се плаща и по 3 лева за час. :evil:

Още инфо:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=505966

Потребителски аватар
Nenchef
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nenchef » Пет 29 окт 2010 19:36

Колеги искам да попитам как седят нещата с възражението при акт съставен от КАТ!
Днес ме спряха без предна броня и ми нашиха поредния АКТ!
Бях сложил регистрационния номер на предното стъкло ,защото нямаше с какво да го завържа.
Мисълта ми е по закон пише:

Член 140. Забранено е предвижването с нерегистрирано МПС или без номера поставени на съответното място за тях.
Та по този член аз съм изряден без това че номера ми не го залепих с ПОКСИБОЛ за шасито :screwy
а беше на предното стъкло.
И колата си ми е регистрирана и всичко си ми беше изрядно а те ми нашиха АКТ!

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”